24 April 2019
Festivalul Berii Artizanale

Ce poti face într-un weekend în Oradea?

Filed under: Anchete&Reportaje,Locale |

Aflată la doar 131 kilometri de Satu Mare ( 1h 52 minute cu maşina) Oradea impresionează prin frumuseţea sa şi prin numărul mare de obiective turistice, de aceea nu trebuie să ignoraţi această destinaţie atunci când vă faceţi planul pentru o destinaţie de weekend. Oradea este numită şi capitala Art Nouveau a României datorită numărului mare de cosntrucţii ce aparţin acestui stil. Ca urmare a numeroaselor lucrări de reabilitare care s-au făcut în ultimii ani, centrul oraşului cât şi cetatea din Oradea au ajuns să fie unele dintre cele mai vizitate obiective turistice din România.

Oradea impresionează prin frumuseţea arhitectonică, deţinând cele mai multe clădiri în stil Secession din România, dar concentrează şi o mulţime de restaurante, pub-uri şi ceainării, astfel încât să-ţi menţină active curiozitatea şi voia bună. Aşadar, dacă îţi planifici un city break în Oradea, iată ce activităti şi obiective merită să ai în vedere:

Cetatea Oradea
Cetatea din Oradea trebuie neapărat vizitată daca ajungi într-o vizită în oraşul de pe Crişul Repede. Faimoasa construcţie este de o frumuseţe neasemuită şi are atâtea poveşti să îţi spună, aşadar nu ai niciun motiv să o ocoleşti.

Cetatea a fost finalizată între 1570 si 1618 de către renumiţi arhitecţi italieni şi a servit drept centru religios şi cultural pentru aproape 5 secole. Spre deosebire de Cetatea Alba Carolina din Alba Iulia, construită în stil Vauban, cea din Oradea are o formă pentagonală, cu bastioane la colţuri şi un şanţ cu apă, în stil renascentist italian. Până în 1660 cetatea a trecut prin câteva asedii, cărora le-a rezistat cu succes. În 1660 însă, turcii au reuşit să o cucerească, după care au reuşit să golească apa din şanţul de apărare şi au aruncat în aer două bastioane.

Explorează clădirile din Piaţa Unirii
În Piaţa Unirii sunt îmbinate numeroase stiluri arhitecturale, concretizate în monumente deosebite, precum: Palatul Vulturul Negru, Palatul Primăriei Oradea, Casa Kovács, Palatul Moskovits Adolf şi fii, Catedrala Greco-Catolică “Sfântul Ierarh Nicolae”. Un alt obiectiv arhitectural şi religios de neratat îl reprezintă Biserica cu Luna, unică în Europa graţie mecanismului din turla bisericii, care pune în mişcare o sferă de forma lunii. Aşadar, nu uitaţi aparatul foto, căci Oradea deţine un potenţial fotografic desăvârşit!

Popas pe strada Republicii
Strada Republicii este străjuită, de asemenea, de multe clădiri relevante pentru stilul arhitectural predominant, la parterul cărora vei găsi terase, cafenele şi restaurante. Deci, dacă ai pofta de o cafea aburindă, un latte spumos ori de un cheesecake proaspăt, opreste-te la unul dintre localuri de acolo, ori unul dintre cele două Saloane de carte, niste librării-cafenele care găzduiesc diferite evenimente culturale. Dacă vrei o masă mai consistentă, optează pentru restaurantele din zonă.

Vizitează Grădina Zoologică
O vizită la Zoo Oradea este varianta grozavă de a retrăi micile bucurii ale copilăriei! Aceasta găzduieşte peste 650 de exemplare din 150 de specii, fiind amplasată într-un mediu natural de excepţie, înconjuarat de arbori seculari. Ai ocazia să admiri animale de pe toate continentele, precum: caimani, antilope, leoparzi, tigri, suricate, lame, cerbi, pitoni, papagali, păuni.

Băile Felix
Un alt obiectiv important în zonă este Staţiunea Băile Felix, aflată la aproximativ 8 km de oraş. Banii investiţi în hotelurile, centrele de agrement şi locurile de distracţie din staţiune au atras de-a lungul ultimilor ani un număr tot mai mare de turişti. Printre afectiunile care se pot trata aici se numără cele ale aparatului digestiv şi cele reumatice.

Viaţa de noapte din Oradea
Odată cu lăsarea serii, se deschid porţile cluburilor, restaurantelor, lounge-urilor, cazinourilor şi a piscinelor acoperite. Distracţia gravitează în centrul oraşului, aici fiind adunate majoritatea localurilor.

Nicolae Ghişan

2 Responses to Ce poti face într-un weekend în Oradea?

 1. Oricum Oradea e un oras curat si frumos nu ca Satu Mare e un putregai,masinile parcate pe spati verzi caini isi fac nevoile pe trotuare, de mizerie nu se poate circula barurile plin de politist acolo deservesc activitatea,nu cumva sa se apeleze cineva la politist ca va fi amendate pentru hartuire. Cum e Orasul asa-i si Primarul

  bil
  9 November 2018 at 09:51
  Reply

 2. Acest articol ar trebui destinat in special si in totalitate edililor nostri care de 28 de ani o freaca la rece fara sa produca nimic, doar paguba in bugetul tarii

  ciprian
  9 November 2018 at 14:05
  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *