19 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Gala premiilor AFIR de la Satu Mare s-a desfăşurat sub genericul simpozionului: “De 18 ani împreună creştem satul românesc”

Filed under: Life,Locale |

Cu prilejul aniversării a 18 ani de la înfiinţarea Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) şi a structurii sale aferente, Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 6 NORD VEST- Satu Mare, la restaurantul “Majestic” din Satu Mare a avut loc, joi, 8 noiembrie, simpozionul regional “Dezvotarea durabilă a mediului rural”. Cu această ocazie, a avut loc şi o  Gală a premiilor în cadrul căreia au fost premiaţi cei mai de succes: fermieri, tineri fermieri, primari, şefi de instituţii. Au fost premiaţi şi reprezentanţi ai: Oficiului Judeţean pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 6 Nor Vest,  Centrelor AFIR din Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Bihor, Cluj şi Bistriţa Năsăud, Grupurilor de Acţiune Locală ( GAL) din regiunea 6 Nord-Vest, care s-au implicat în accesarea de fonduri europene pentru dezvolatarea unor investiţii în mediul rural. Beneficiarii Programului Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, primarii şi colaboratorii acestora au primit plachete aniversare şi diplome de excelenţă.

            La cea de-a patra aniversare a AFIR, de la Satu Mare, alături de gazde, beneficiari şi colaboratori au fost prezenţi doi secretari de stat din Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Robu Mareş Claudiu Sorin şi Alexandru Potor. De asemenea, la eveniment a participat şi Adrian Cheşnoiu – directorul general al AFIR România. În deschiderea Simpozionului, Mihaela Nicoleta Măhălean – directorul general adjunct la Centrului Reginal pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale 6 Satu Mare – a adresat un cuvânt de salut tuturor participanţilor, după care le-a prezentat acestora un scurt istoric al activităţii Centrului regional AFIR de la Satu Mare. Având în vedere rezultatele pozitive obţinute la nivelul regiunii 6 NV, în domeniul investiţiilor din mediul rural prin accesarea de fonduri nerambursabile prin PNDR 2020,, directorul general adjunct Mihaela Nicoleta Măhălean a spus:” Satul românesc are viitor!”. Alexandru Potor- scretar de stat –a mulţumit tuturor fermierilor şi colaboratorilor, care s-au implicat în accesarea de fonduri nerambursabile, dar şi celor 1800 de angajaţi ai AFIR, care au muncit în cei 18 ani pentru finalizarea cu succes a proiectelor, iar altele se află acum în curs de finalizare. Claudiu Sorin Mareş Roşu- scretar de stat- a adresat mulţumiri tuturor acelora, care lucrează şi colaborează cu AFIR, fermierilor pentru curajul lor, şi a adresat tuturor un cuvânt de salut din partea ministrului agriculturii Petre Daea. În intervenţia sa, Adrian Ionuţ Cheşnoiu – directorul general al AFIR a subliniat faptul că : “ În cei 18 ani, AFIR a adus României 11 miliarde de euro pentru investiţii în domeniul rural, prin eforturile conjugate ale colegilor şi fermierilor, care au depus cereri de finanţare, dar şi  tuturor colaboratorilor. Încurajez pe toţi tinerii să investească în mediul rural, pentru că AFIR este un partener de nădejde. Toate cele 3125 de Primării din România colaborează cu AFIR…”.

După alocuţiunile rostite de gazde şi oaspeţi, au vorbit şi doi beneficiari ai fondurilor nerambursabile PNDR 2020. Este vorba de Anca Mac din Maramureş, care a accesat fonduri europene neramburasabile pentru un proiect, care se referă la păstrarea şi reînvierea tradiţiilor maramureşene, şi Călin Fărgaciu – primarul comunei Sănduleşti, care în calitate de fermier a înfiinţat o cooperativă agricolă model. În final, a urmat gala premiilor AFIR, după care toţi cei prezenţi au gustat din produsele tradiţionale şi-au ascultat ţâpuriturile şi danţurile artiştilor: Maria Petca Poptean, Maria Tripon, Viorel Pop cu formaţia sa, Mihai Zele la zongoră şi Vasile Solomon la vioară. La acest eveniment au participat şi meşteşugarii: Floarea lui Finta din Negreşti Oaş, supranumită „tezaur viu”, cu o colecţie de păpuşi îmbrăcate în straie oşeneşti, iar olarii Geza şi Ema Istvanfi din Vama le-a prezentat pe viu oaspeţilor, cum se „naşte” o oală de lut pe masa olarului, dar şi o frumoasă colecţie de oale din lut ars tradiţionale. Tinerii fermieri, fermierii din Satu Mare şi din toată ţara, nu trebuie să uite că AFIR este un partener de nădejde, cu specialişti foarte bine pregătiţi şi că împreună, prin accesarea de fonduri europene nerambursabile,  poate fi modernizat cu succes satul românesc din zilele noastre.

Dumitru Ţimerman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *