24 May 2019
Festivalul Berii Artizanale

O întâlnire de suflet la Homorod: Prezentarea cărţii ,,Istorie şi religii la Homorodu de Sus”

Filed under: Locale |

Profesorul Ioan Andreica a iniţiat o întâlnire de suflet cu sătenii creştini, care a avut loc la biserica ortodoxă din Homorodu de Sus, duminică, 11 noiembrie, prin prezentarea cărţii sale: ,,Istorie şi religii la Homorodu de Sus”. La acest eveniment cultural au participat un număr neaşteptat de mare de credincioşi, dar şi oameni de cultură, dornici de a afla cât mai multe informaţii despre prima carte care a apărut vreodată despre parohia şi aşezarea străveche Homorodu de Sus. Întâlnirea a fost mijlocită şi coordonată de preotul parohial Mititel Gheorghe, care prin calităţile sale umaniste a ştiut să realizeze o comuniune exemplară cu enoriaşii săi, dar şi să le insufle interesul pentru această carte biografică, bine ancorată în realităţile istorice ale acestor locuri binecuvântate de Dumnezeu.

Această prezentare de carte s-a transformat într-o adevărată sărbătoare de suflet, pentru că primul care a vorbit despre ea a fost un fiu al satului, profesor Ionel Silaghi. Domnia sa a fost profund marcat de acest eveniment şi a scos în evidenţă reperele istorice importante, care au marcat de-a lungul vremii comunitatea consătenilor săi. În intervenţia sa, prof. Ioan Andreica, autorul cărţii, a completat expunerea prof. Ionel Silaghi cu câteva dovezi istorice menite să confirme încă o dată în plus continuitatea românilor pe aceste meleaguri pline de trăiri controversate, marcate de popoarele migratoare.

Informaţiile pline de istoria locurilor, prezentate de autor, i-au determinat pe reprezentanţii familiilor prezente să intre în posesia acestei cărţi de căpătâi a localităţii Homorodu de Sus. Întâlnirea a fost onorată şi de Lucian Cucuiet, fost director al Arhivelor Naţionale, Filiala Satu Mare, care a vorbit despre autor şi despre această carte valoroasă scrisă în urma unei minuţioase documentări bibliografice. Despre carte au mai vorbit: preotul din parohia Chilia, Milian Săveanu, şi preotul din parohia Homorodu de Mijloc, Nicolae Văsuţ. Comentariile analitice au fost marcate şi de vechimea localităţii, sărbătorirea a 745 de ani de la prima atestare documentară, ca ,,veche localitate românească”, iar acestea s-au axat în principal pe însemnătatea istorică a acestei comunităţi, cu trăsăturile istorice specifice, de la începuturi şi până în prezent, marcate de continuitatea indestructibilă a românilor pe aceste meleaguri sătmărene.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *