24 April 2019
Festivalul Berii Artizanale

VIDEO/FOTO. Peste o sută de vieți salvate la Satu Mare. Inimile continuă să bată

Filed under: Locale,Top News |

Peste o sută de vieți au fost salvate din august până în prezent, perioadă în care a fost repus în funcțiune angiograful din cadrul Spitalului Județean Satu Mare. Acum, pe lângă faptul că au fost achiziționate consumabilele pentru următorii trei ani, Satu Mare dispune și de doi medici specialiști.

 

Moment festiv

Anunțul că angiograful din incinta secției Cardiologie a Spitalului Județean Satu Mare a fost repus în funcțiune a fost făcut sâmbătă, în cadrul unui eveniment festiv la care au fost prezent profesor doctor Radu Deac, de la Academia de Științe Medicale din România, unul dintre coordonatorii proiectului “Dezvoltarea infrastructurii publice de cercetare, dezvoltare și crearea de noi infrastructuri – DIPCDCI”, proiect prin care a fost posibilă amplasarea unui angiograf în cadrul Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Alături de profesorul Radu Deac, au mai fost prezenți și responsabili proiectului de cercetare Satu Mare, respectiv dr. Duțu Bogdan, împreună cu dr. Paziuc Alexandru, președintele Consiliului Județean, Pataki Csaba, managerul Spitalului Județean, Adrian Marc, directorul medical, Paula Mare, precum și personalul medical al secției Cardiologie al Spitalului Județean de Urgență Satu Mare.

Peste o sută de operații din august până acum

În prima fază a evenimentului, a fost vizitat aparatul Angiograf situat la parterul spitalului. Aici, medicul Bogdan Duțu a prezentat câteva dintre caracteristicile acestui aparat, dar și ceea ce s-a realizat din luna august până acum, de când aparatul a fost repus în funcțiune.

”Din august și până acuma s-au efectuat peste 100 de proceduri, atât la cazuri obișnuite, cât și la cazuri de urgență. Programul nostru, al echipei, deocamdată cuprinde 4 zile din 7 și sunt doar 2 medici pregătiți pentru cardiologie intervențională și 3 asistente pregătite de lucru în sala de cateterism. Pe viitor sperăm să mărim această echipă, în ceea ce privește operatorii, cât și în ceea ce privește asistentele medicale, a declarat medicul specialist în cardiologie intervențională”, a precizat dr. Bogdan Duțu.

Tot cu această ocazie, prof.dr. Radu Deac, sătmărean la origine, a arătat că angiograful a fost asigurat de către Academia de Științe Medicale, printr-un proiect cu finanțare europeană, în valoare de 25 milioane euro.

În continuare, a avut loc conferința care a avut ca subiect “Prezentarea activității Secției Cardiologie – Laborator de Angiografie de la Spitalul Județean de Urgență Satu Mare”. Managerul Spitalului Județean.

Managerul Spitalului Județean Satu Mare, Adrian Marc, a declarat că angiograful de la Satu Mare a ajutat la reducerea infarctului miocardic cu 50 de procente.

De asemenea, Președintele Consiliului Județean, PatakiCsaba, a reliefat importanța acestui aparat pentru salvarea vieților sătmărenilor.

Norocul Spitalului Județean a venit de la Supur

Angiograful a ajuns la Satu Mare în anul 2015, pe vremea când vicepreședinte la Consiliul Județean era Mircea Govor. Angiograful a ajuns la Satu Mare cu ajutorul prof. dr. Radu Deac, care are rădfăcini sătmărene. Bunicul acestuia a fost preot în Supuru de Sus.

De altfel, Radu Deac este cetățean de onoare al comunei Supur.

Conducerile de atunci atât ale Consiliului Județean, cât și a Spitalului Județean, arătau cât de importantă a fost achiziția având în vedere faptul că sătmărenii trebuiau să meargă pentru astfel de operații până la Cluj.

Investiția a fost necesară și pentru că Satu Mare este județul cu cei mai mulți bolnavi cardiaci din țară.

În primul an au fost făcute 148 de operații cu angiograful de la Satu Mare. Acestea au fost făcute de către o echipă de medici condusă de Bogdan Duțu.

Asemenea angiografe au fost instalate la nivelul a 17 spitale din România, iar valoare unui angiograf se ridica la suma de 1 milion de euro.

Angioplastia este o procedură nechirurgicală care este folosită pentru a deschide arterele coronare blocate.

Procedura se face în laboratorul de cateterizare cardiacă de către un cardiolog specializat și o echipă de asistente și tehnicieni cardiovasculari.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *