20 June 2019
Festivalul Berii Artizanale

Colectarea selectivă a deșeurilor, o prioritate a protecției mediului

Filed under: Politic |

Colectarea separată a deşeurilor reciclabile este o prioritate a protecției mediului luând în considerare cerințele Uniunii Europene conform cărora ținta de reciclare în 2020 trebuie să atingă procentul de 50%.

În vederea realizării acestui deziderat, un model de bune practici în acest domeniu de interes, a fost implementat în cursul acestui an, în comuna Sălacea din județul Bihor unde, colectarea separtă a deșeurilor pe cinci fracții diferite: hârtie, plastic, metal, ambalaje de sticlă, biodeșeuri reziduale, s-a dovedit a fi cât se poate de eficientă. În decurs de numai 3 luni de la implementarea noului sistem de colectare, incredibil dar, procentul la reciclare a crescut de la 3% la 60 %.

În urma mediatizării în rândul primăriilor din județul Satu Mare a performanței obținute de comunitatea din Sălacea, un număr mare de primării și-au manifestat dorința de participare la vizita de lucru organizată de APM, la invitația acestei primării .

Astfel în data de 14.12.2018 sub coordonarea directorului executiv al APM Satu Mare, Elisabeta Bekessy, o delegație formată din reprezentanții ai 19 primării: Satu Mare, Negreşti-Oaş, Tăşnad, Ardud, Botiz, Agriş, Dorolț, Culciu, Odoreu, Lazuri, Batarci, Tarna Mare, Halmeu, Micula, Racşa, Vama, Andrid, Moftin şi Păuleşti, ai APM Satu Mare, ai Consiliului Județean Satu Mare și ai Gărzii de Mediu – Comisariatul Județean Satu Mare, împreună cu reprezentanții APM Bihor, Garda de Mediu – Comisariatul Județean Bihor și câteva primării din județul Bihor, s-au familiarizat cu noul sistem de colectare prin participarea efectivă la procesul de preluare a deșeurilor și vizitarea centrului de colectare a deșeurilor reciclabile voluminoase.

Aceste rezultate spectaculoase obținute într-un timp record se datorează în primul rând, implicării primarului comunei dl.Horvàth Béla, un tânăr aflat la cel de-al doilea mandat de primar, devotat colectării separate a deşeurilor care, cu sprijinul comunității precum şi a operatorului de salubrizare şi a d-lui Pásztai Zóltán administratorul depozitului ecologic Bihor, a realizat un pas important în atingerea țintei la reciclare utilizând o strategie în care comunicarea cu cetățenii comunei a constituit de fapt cheia succesului.

După o perioadă de 6 luni de implementare, cu un grafic bine stabilit de colectare ”door to door” , s-au valorificat 48,5 tone de deșeuri din totalul de 87 tone colectate.

Participarea numeroasă la această vizită de lucru, a demonstrat faptul că Unitățile Administrativ Teritoriale din județul nostru, într-un timp cât mai scurt doresc implementarea unei infrastructuri de colectare separată a deşeurilor reciclabile în concordanță cu prevederilor OUG 74/2018.

Totodată au conștientizat faptul că eficiența oricărui demers în acest domeniu de interes, presupune informarea şi dialogarea cu publicul unde prezența primarului este absolut necesară.

One Response to Colectarea selectivă a deșeurilor, o prioritate a protecției mediului

  1. Pentru taxele luate de Florisal, ar puteapune mai multe containere pentru deseuri reciclabile in fiecare cartier…. numai sa va dati la ziar va intereseaza, si sa faceti rapoarte super, in rest aceeasi poveste, nu se recicleaza mai nimic.

    Anna
    28 December 2018 at 18:40
    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *