More

    EXCLUSIV –Interviu cu jurnalista de modă Janina Nectara, care de Centenar a lansat o campanie inedită – “Femei pe bancnote”

    Janina Nectara a bifat colaborări cu cei mai cunoscuți designeri la nivel mondial, a studiat moda și a devenit cel mai cunoscut blogger român în străinătate.Însă ceea ce o face cu adevărat specială pe frumoasa jurnalistă de modă este faptul că de Centenar a lansat campania inedită, intitulată “Femei pe bancnote”, acest deziderat fiind exprimat într-o petiţie oficială, destinată Guvernatorului Băncii Naţionale a României – Mugur Isărescu.

    Janina Nectara a înfiinţat o comunitate online, www.FemeiPeBancnote.ro, unde invită toţi românii să voteze petiţia adresata oficialului BNR. Pe aceeaşi platformã, cititorii au şi posibilitatea sã aleagã, din 100 de nume marcante ale culturii româneşti, ce femeie îşi doresc sã aparã pe o bancnotã româneascã. Cea care va primi cele mai multe voturi va fi propunerea înmânatã Guvernatorului BNR.


    Gazeta de Nord-Vest a stat de vorbă cu această femeie deosebită iar impresiile, cuprinse în două părţi, vi le prezentăm în rândurile care urmează:

    GNV – De unde această iniţiativă?
    J.N. – 2018 este un an istoric cu o dublă şi puternică simbolistică pentru România.
    Nu doar ca se împlinesc 100 de ani de la Marea Unire, dar sărbătorim şi 80 de ani de când româncele au obţinut drept de vot.

    Deşi celebrăm 100 de ani de când România s-a înfăptuit ca stat modern, totuşi, modernismul pare doar un cuvânt din dicţionar în privinţa multor femei din România. Însă mai ales în privinţa autorităţilor, reticente să recunoască oficial succesul femeilor românce.

    Gândiţi-vă doar la faptul că femeile care au marcat atât istoria naţională, cât şi pe cea mondială, nu se află în cărţile de istorie, nu sunt cunoscute de publicul larg. Oamenii nu au nicio vină, pentru că nu le-au fost prezentate. Ele nu apar în nicio carte din programa şcolară, nu se vorbeşte despre ele, nu se face nimic la nivel guvernamental pentru celebrarea memoriei lor.

    Consider că a sosit timpul să onorăm oficial femeile excepţionale ale României. Mai ales că, în nenumarate domenii, româncele au fost primele sau unicele aât în Europa, cât şi în lume, precum: prima femeie inginer din lume – românca Elisa Leonida Zamfirescu; prima femeie doctor în medicină din lume – românca Maria Cutarida Crătunescu; prima femeie avocat din Europa şi doctor în drept din lume – românca Sarmiza Bilcescu; prima femeie explorator din lume – românca Florica Maria Sas şi lista continuă până la cel puţin 100 de exemple excepţionale.


    Pe site-ul http://www.FemeiPeBancnote.ro am creat o selecţie de 100 de personalităţi feminine istorice, care au realizat acţiuni revoluţionare, au obţinut recorduri mondiale sau distincţii remarcabile, apar în enciclopediile şi în dicţionarele marilor personalităţi ale lumii, selecţie din care românii sunt invitaţi să îşi aleagă personalitatea preferată, care va fi imprimată pe o bancnotă în Anul Centenarului.

    Aşadar, campania Femei Pe Bancnote dorește să vă implice direct în acest act istoric.

    Sunt doi pași simpli:

    1. În primul rând vă invit să intraţi pe FemeiPeBancnote.ro şi să semnaţi petiţia către guvernatorul Băncii Naţionale a României ca o femeie istorică de excepţie să ilustreze o bancnotă naţională.

    2. Însă cel mai important, vi se cere opinia. Pe site-ul FemeiPeBancnote.ro găsiţi 100 de femei importante pentru naţiunea română.

    Vă invit, dragi cititori, să vă votati preferatele. Dumneavoastră veţi fi cei care veţi decide cine va apărea pe bancnotă. Dumneavoastra veţi face istorie! Dumneavoastră, prin decizia luată, veţi crea acest moment istoric pentru România!

    GNV – Care sunt motivele pentru care v-ati hotărât să întreprindeţi această campanie?

    J.N. – Campania “Femei Pe Bancnote” este un demers de magnitudine naţională, care are drept scop ilustrarea unei bancnote româneşti cu una dintre pesonalităţile feminine marcante ale istoriei naţionale.
    Banii sunt printre cele mai puternice simboluri naţionale. Chipurile care apar pe bancnote simbolizează mândria acestei ţări. Arată pe cine valorăm noi, ca naţiune, ca societate, ca individ. Pe banii româneşti apar imagini ale bărbaţilor. Bărbaţi istorici cu merite incontestabile. Bărbati indiscutabil valoroşi! Însă, negăsind nicio femeie pe banii naţionali, ne întrebăm firesc, unde sunt femeile valoroase ale ţării… Cele care au contribuit la realizarea României moderne…

    Femeile nu sunt absente din naţiunea română. Însă sunt absente de pe bancnote. Ceea ce dă impresia că femeile n-ar fi contribuit la clădirea şi evoluţia acestei ţări sau ca ar fi avut un rol minor, cvasiinexistent. O percepţie total eronată, pe care a venit momentul să o corectăm.

    Împreună cu dumneavoastră şi cu cititorii publicaţiei Gazeta de Nord-Vest, ne dorim să creăm un moment istoric în România. Va fi pentru prima dată în istoria noastră, când meritele unei femei remarcabile vor fi recunoscute în mod oficial, transformând-o în simbol naţional.

    GNV- Au fost acte de misoginism de care v-aţi lovit, şi dacă da care, în demersul dumneavoastră?
    J.N. – Nicidecum. Avem în acest proiect naţional bărbaţi minunaţi care s-au alăturat campaniei, care lucrează benevol împreună cu mine, s-au oferit voluntari. De asemenea, avem bărbaţi minunaţi care au semnat petiţia şi militează pe internet, alături de noi, pentru îndeplinirea acestui vis. Bărbaţi care au înteles că nu suntem în două tabere diferite. Dimpotrivă!

    Până la urmă, nu trebuie să fi fost bolnav, ca să ajuţi oameni în suferinţă. Nu trebuie să fi fost orfan, ca să te implici în campanii de ajutorare a copiilor orfani. Este vorba despre principii. Dacă tu crezi în principiul propus, te poţi alătura şi susţine orice demers din această lume.


    Femei pe bancnote este un demers de mândrie naţională. Nu are legătură cu dezbaterile feministe. E strict un demers de mândrie naţională, la care lucrează voluntar atât femei cât şi barbati. Lucrăm împreună pentru recunoaşterea tuturor valorilor României. Că sunt bărbaţi, că sunt femei, românii care au reuşite extraordinare trebuie să fie cunoscuţi tuturor.

    Cu toţii sunt potenţiale “simboluri ale României”, ambasadori ai ţării, care merită celebraţi pentru succesul lor, fiindcă succesul lor înseamnă succesul României. A refuza recunoaşterea succesului femeilor românce înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are.

    Prin petiţia creată, l-am invitat pe domnul Mugur Isărescu ca în acest an istoric, în ultimul său mandat, să scrie chiar domnia sa istoria României şi să rămână în memoria colectivă drept Primul Guvernator al Băncii Naţionale a României care dă ordin de emitere a unei bancnote cu efigie feminină.

    GNV – Cum au reacţionat autorităţile române la această campanie?
    J.N. – Conform Statutului Băncii Naţionale a României, aceasta este unica instituţie autorizată să emită însemne monetare, sub forma de bancnote şi monede, ca mijloace legale de plată pe teritoriul României. Aşadar, dreptul exclusiv de emisiune îi aparţine. Celelalte instituţii ale statului nu pot interveni. Drept urmare, demersul Femei Pe Bancnote nu este un proiect de lege, pe care să-l dezbată Parlamentul. Nici nu ar avea ce să dezbată, din moment ce competenţele îi sunt atribuite în totalitate BNR-ului.

    Aşadar, nu este nevoie de un număr minim de semnături, pentru a-l transforma în lege. Noi nu cerem o lege. Atenţie! Noi am atras atenţia asupra unui aspect important, care trebuie rectificat. Acela că şi femeile valoroase ale ţării merită şi trebuie să fie ilustrate pe bancnote. Iar semnăturile petiţiei arată că există un grup de oameni în societatea românească care a aderat acestui principiu, un grup care gândeşte la fel, are aceleaşi doleante.

    Evident că pe bancnotele românesti ar trebui să apară pesonalităţile marcante ale spaţiului cultural român şi doar pe principiul meritocraţiei.

    Nu dorim o femeie pe o bancnotă, doar pentru că nu existau până acum şi femei pe bancnotele româneşti. NU! Cele 100 de femei propuse pe site au întreprins acţiuni remarcabile, au merite excepţionale, sunt recunoscute de comunităţile ştiinţifice internaţionale, apar în Dicţionarele Marilor Personalităţi ale Lumii, sunt menţionate în Cartea Recordurilor, au fost primele din lume, pioniere în domeniile în care au lucrat – pe scurt, au contribuit fantastic la evoluţia noastră sau au dus numele României pe cele mai înalte culmi pe plan internaţional.

    Noi nu cerem o excepţie. Ci o racordare la realitate. Nu cerem o favoarea. Cerem ce este al acestor femei. Un loc între cei recunoscuţi. Măcar uneia dintre femeile care au contribuit la crearea României moderne sa îi fie recunoscute oficial meritele, plansându-i chipul pe o bancnotă de circulaţie naţională, nu pe ediţii limitate de monede comemorative, închise într-un muzeu. Mai ales că România a dat prima femeie arhitect-inspector general din lume – Virginia Haret; prima femeie neurochirurg din lume – Sofia Ionescu; prima femeie cercetător ştiinţific din lume care a descoperit ploaia artificială aproape acum un secol, fenomen dezvoltat de NASA în 2018 – Ştefania Mărăcineanu, iar lista poate continua. Nu credeţi că meritau să fie pe o bancnotă?

    Campania a fost lansată la începutul anului şi încă aşteptăm un răspuns din partea Guvernatorului BNR. În ultimul său mandat, domnul Mugur Isărescu va intra în istorie şi în memoria colectivă ori drept Guvernatorul care a refuzat recunoaşterea succesului istoric al româncelor, ori drept Primul Guvernator Luminat Din Istoria României Şi A Băncii Naţionale Care Da Ordin De Emitere A Primei Bancnote Cu Efigie Feminină. Alegerea este a domniei sale şi suntem tare curioşi să vedem care va fi! Ţin să accentuez că a refuza recunoaşterea succesului femeilor românce înseamnă a-i refuza României jumătate din meritele pe care le are.
    (va urma)

    Nicolae Ghişan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE