19 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

O floare de recunoştinţă pentru Dr. Cosmin Raţiu!

Filed under: Editorial |

Dr. Cosmin Raţiu s-a aşezat la loc de cinste, de câţiva ani buni, în galeria celor mai valoroşi şi complecşi oameni de ştiinţă sătmăreni. Un intelectual autentic, cu diverse, profunde şi rafinate preocupări în domeniul medicinei stomatologice, ancorate în esenţa spirituală a neamului românesc, din a cărui rădăcină s-a desprins, din a cărui sevă se hrăneşte, şi pentru neuitarea căruia vibrează, până în cea mai adâncă dimensiune a crezului său.

Tot mai rar ne este dat să întâlnim oameni în prezenţa cărora istoria ştiinţei stomatologice se scrie întru adevăr. Mi se pare, după ziua deschiderii celei de a X-a ediţii a Congresului Medicilor Stomatologi, devenit internaţional, aici la Satu Mare, a cărui principal organizator este Dr. Cosmin Raţiu – preşedintele Colegiului Medicilor de specialitate, că-l ştiu dintotdeauna. L-am cunoscut şi-l cunosc drept sensibil medic, fin observator a tot ce se petrece în oraş şi judeţ, observator al firescului, devenit cu timpul exponent al binelui şi frumosului introdus în viaţa de toate zilele! Când am început să caut misterul reuşitelor sale profesionale, mi-am dat seama, mai ales acum, la festivitatea deschiderii Congresului, că tot ceea ce face este croit pe inima mea. Acest minunat medic este, mai întâi de toate, OM, ce trebuie scris cu majuscule. Se preocupă mult de lumea din jurul său, interesându-se de soarta copiilor din şcoli, de starea sănătăţii dentare a acestora, intervenind la autorităţile locale şi judeţene şi obţinând ceea ce şi-a impus, conturând acum adevărul şi devenind un “războinic” al cetăţii, dârz şi drept. Oricum, sentinţele lui de bun-simţ n-au nevoie decât de “urechi s-audă şi ochi să vadă!”. Dovadă că la deschiderea oficială a Congresului, a fost prezent preşedintele Consiliului Judeţean, dl. Pataki Csaba, ministrul Ovidiu Silaghi, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, dl. Radu Roca, dar şi cadre universitare din Ungaria, Belgia, Germania, medici şi mulţi universitari din România – mulţi urmând ca în cele trei zile să prezinte comunicări ştiinţifice privind ultimele cercetări în stomatologie, urmând să beneficiem de acestea, noi, populaţia devenită “pacient”! A fost prezent preşedintele Colegiului Medicilor Stomatologici din România, pe care dl. Pataki Csaba îl apreciază enorm de mult, promiţând că peste un an, la viitorul Congres, Satu Mare va avea o clinică ambulatorie care va avea ca obiect de lucru îndrumarea şi tratarea copiilor din satele judeţului, copii cu stare materială precară. Frumoasă idee şi promisiune a d-lui preşedinte!

Este preşedintele Pataki un aducător de idei utile, cu un suflet de frate, de fiu, de tată al tuturor celor ce poartă blazonul omeniei! Aceasta, poate, şi pentru faptul că fiica dumnealui termină în acest an facultatea de stomatologie şi peste un an va fi părtaşă la organizarea Congresului cu nr. XI! Îi dorim succes! Revenind la Dr. Cosmin Raţiu, vorbesc despre omul cu coloană vertebrală dreaptă, despre medicul ce spune adevărul “verde-n faţă”, despre intelectualul – maestru al verbului limbii române, dulce-melodios, grav-răscolitor, tăind văzduhul cu o singură respiraţie! I-am fost deseori în preajmă şi mi-am dat seama că a împrumutat mult de la părinţi şi se poate afişa pretutindeni cu trăsăturile de caracter moştenite: tenacitate, ambiţie, exigenţă cu sine, dar şi cu alţii, pretenţios pentru perfecţiune, cu mult bun- simţ, respect pentru oameni, preţuitor al valorilor omeneşti, credincios şi milostiv! Oricum, pentru mine Dr. Cosmin Raţiu rămâne omul înţelept şi iscusit, organizat şi disciplinat, discret şi omniprezent, stăpân şi paznic vigilent, blând, dar gata să înşface luna în colţi, cu o singură vocaliză! A devenit un prototip al stomatologului de care cauţi să-ţi legi speranţa de vindecare, al omului delicat la-nfăţişare, figură de om puternic întru voinţă, smerit în faţa lui Dumnezeu, sensibil cu toată familia şi alături de dna. Dr. Cosmina – nişte părinţi de excepţie, aşa cum de excepţie sunt ca medici! În afara meseriei, lui Cosmin Raţiu îi plac excursiile realizate cu familia, făcând cei doi soţi exact ce au primit ei în familie, adică făcând ca ambii copii să simtă că educaţia n-a avut secrete faţă de ei!

Familie iubitoare de muzică, de poezie, de artă în general – care îi saltă prin dimensiunile purtate numai de adevăraţii intelectuali! Şi totuşi, Dr. Cosmin Raţiu rămâne modest, dar… ştie cum să apară în faţa celor peste 250 de medici specialişti, din care 80% sunt tineri – porniţi spre a face o adevărată “evoluţie” în această ştiinţă a medicinii, chiar prin participarea la astfel de Congres! Nu cred că în facultate au visat că la începutul activităţii lor vor beneficia de astfel de oferte! Iată de ce, Dr. Cosmin Raţiu oferă tinerilor medici posibilităţi cu care mulţi medici tineri, chiar şi vârstnici nu se întâlnesc! Aş spune multe despre congres, dar o va face colegul Florin Dura, eu rezumându-mă doar la realizarea unui profil al eroului acestui Congres Internaţional care a făcut ca Centrul Stomatologic al României să devină pentru trei zile Satu Mare! Felicitări, doctore! Sănătate, bucurii şi împliniri! La mulţi ani!

Teodor Curpaş

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *