More

    Prof. Dr. Ionuţ Adonis Pomian din Tăşnad – om de mare valoare!

    În urmă cu câțiva ani, pe când lucram în conducerea Inspectoratului Şcolar Județean, mă bucuram când veneau repartizați la noi în județ tineri absolvenți temeinic pregătiţi. Și am întâlnit destul de mulți. Pe unul dintre ei l-am întâlnit chiar întâmplător și mi-am dat seama că este cu totul aparte, prin prezența lui conturându-se dimensiunea unui cadru didactic cu trăsăturile esențiale ale unei personalități deja formate și impuse. Oricum, orașul Tășnad câștigă mult prin activitatea lui Ionuț Adonis Pomian, că despre el este vorba, un om, o atitudine ce te îmbie mereu la o nouă primăvară triumfătoare. Acest tânăr, prin tot ce făcea ca dascăl, ca bun cercetător, ca activist cultural, demonstra că poate duce în “rucsacul” sufletului său o întreagă Transilvanie și… nu întâmplător, am căutat atunci în sufletul lui!

    Am găsit atâta putere de muncă, atâta ambiție, atâta pricepere încât i-am spus că este “un împătimit al culturii”, un om pentru cultură, cu dimensiunea unui munte, o adevărată instituție a românismului! Toate bune și frumoase! În anii ce au urmat, Ionuț a cunoscut și suișuri, dar mai multe coborâșuri. Sănătatea unui tânăr s-a dovedit nestabilă și a început să cedeze, iar “grija” purtată omului modest s-a dovedit a fi cea pe care o cunoaștem. Și eu am avut parte de această “grijă” cu fiica mea! Vorbesc despre Ionuț, profesor titular la Liceul din Tășnad, de limbă română – engleză, cu multe proiecte în derulare, cu studii doctorale, doctor în filologie, cu studii de masterat, cu multe cursuri speciale, stagii, burse.

    Titlul de “Cetățean de Onoare” al orașului Tășnad i-a fost oferit lui Ionuț pentru merite deosebite dedicate culturii. A primit diplome, gradații și premiul Academiei Române pentru un volum de specialitate legat de sintaxa limbii române, fiind și un puternic colaborator al Institutului de lingvistică din Cluj-Napoca, este membru al multor societăți de lingvistică și de științe filologice. Ionuț Pomian are o bogată activitate didactică, beneficiind de competențe profesionale ce-l ridică spre valoarea pe care o merită. Dacă aș enumera titlurile lucrărilor publicate și a celor în curs de publicare, mi-ar trebui zeci de pagini. Oricum, Ionuț a publicat peste 50 de materiale, fiind cunoscut în reviste de prestigiu din țară și de edituri diverse.

    Există o listă de studii și lucrări publicate înregistrate cu ISBN/ISSN, care citează din Ionuț Pomian, multe intrând pe lista de bibliografie pentru diverse teme.

    M-a impresionat tot ce a realizat acest doctor în știință, doctor adevărat – titlu obținut prin muncă, prin studiu intens și prin cercetare serioasă, lucrând ca la prima și a doua tinerețe la un loc, fiind omul care ninge cu cuvinte și care chiar simte sunetul înalt al poeziei!

    Prin tot ce a făcut și simte, Ionuț Pomian este o personalitate providențială pentru neamul românesc, este un bun român, bun luptător pentru adevăr și “apostol” al culturii românești, mai ales cea legată de tradițiile și obiceiurile celor din Tășnad. În ciuda situației de continuă suferință fizică, Ionuț rămâne un far călăuzitor și fort de rezistență al adevărului istoric al limbii noastre. Scriu aceste lucruri despre Ionuț, pentru a nu se uita, pentru a aprecia mereu valorile din jurul nostru, pentru a le mulțumi pentru efortul pe care-l fac pentru slujirea neamului și limbii române. Ionuț este un profesionalist cu dăruirea cărturarului despre care vor vorbi în viitor faptele sale ziditoare. Şi-a imaginat un dialog cu mine, sub formă de interviu, răspunzându-mi la 5 întrebări:

    1. Cum se făcea şcoală în urmă cu 20 de ani sau chiar şi în perioada comunistă, ştiind că a apucat şi acele vremuri?

    2. Care este atitudinea elevilor privind studiul individual, în ultimii 20-25 de ani, comparând cu atitudinea elevilor de azi?

    3. Dascălii mileniului al treilea reuşesc să mai motiveze elevii în privinţa însuşirii cunoştinţelor, a dezvoltării gustului pentru lectură, pentru experienţe de specialitate (fizică, chimie, biologie)?

    4. Vă cunosc de mulţi ani. De unde pasiunea pentru studiul limbii române (dovadă multele publicaţii)?

    5. Trăiţi cu regretul de a fi urmat cariera universitară?

    Interesante nu sunt întrebările, ci răspunsurile lui Ionuţ, pe care, poate, printr-o modalitate, le voi face cunoscute.

    Îi mulţumesc pentru activitatea de până acum şi, mărturisesc, am scris rândurile de mai sus, ca semn de preţuire şi admiraţie! Sănătate, bucurii şi împliniri! La mulţi ani! Tot ce înseamnă NVTV şi Gazeta de Nord – Vest te apreciem!

    Teodor Curpaş

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE