19 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Acțiune de prevenire a violenței sexuale și a exploatării minorilor din sistemul de protecție socială

Filed under: Locale |

Sediul DGASPC Satu Mare a găzduit miercuri, un eveniment de mare importanță pentru educația și pregătirea pentru viață a tinerilor din sistem.

Acțiunea s-a derulat în cadrul campaniei ”Violența invizibilă” prin ”Serviciul de intervenție pentru situații de abuz, violență în familie, trafic și alte situații de urgență în domeniul asistenței sociale” (SAVT) este partener, fiind invitați să participe tinerii de la casele de tip familial, precum și cei din sistemul de asistență maternală. Alături de ei au fost prezenți la eveniment 5 psihologi și 4 asistenți sociali din cadrul DGASPC Satu Mare, care au apreciat foarte pozitiv cele dezbătute.

Întâlnirea a fost deschisă de șefa SAVT, Mihaela Bonea, care a prezentat în câteva cuvinte tinerilor tema și importanța acestei acțiuni. Inspectorul principal Liviana Chiorean din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Satu Mare a vorbit despre abuzul sexual în sine, precum și despre hărțuirea sexuală. Într-un mod interactiv le-a arătat celor prezenți despre cauzele pentru care, doar o mică parte a acestor infracțiuni ies la iveală, deoarece victimele nu vorbesc despre abuzul la care au fost supuse, fie pentru că sunt amenințate sau șantajate de abuzator, fie pentru că le este rușine pentru ceea ce li s-a întâmplat. Însă, după cum spunea specialista, acest lucru nu este rușinea victimei. Pentru ea este o tragedie. Rușine ar trebui să-i fie a abuzatorului. Inspectorul le-a oferit tinerilor câteva sfaturi cum să încerce să prevină aceste situații nedorite, să semnaleze unui adult chiar și primele semne stânjenitoare, orice hărțuire sexuală astfel încât niciun fel de abuz sexual să nu fie ținut secret, trebuie anunțată Poliția, iar făptașul trebuie să fie pedepsit.

La eveniment a fost prezent și comisarul Dorina Mărcuț din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Oradea, care le-a prezentat tinerilor o informare despre modul în care poate fi prevenit traficul de persoane, cum se pot proteja ei înșiși, să nu devină victime ale acestui fenomen. În timp ce victimele violenței sexuale sunt predominant tinerele fete, traficul de persoane și exploatarea minorilor are în vizor inclusiv băieții. Anul trecut, de exemplu, din 9 cazuri raportate, 6 victime au fost băieți.

În cel din urmă a fost prezentat un filmuleț documentar pentru prevenirea traficului de persoane, care relatează cazuri reale în care, chiar și persoane inteligente, amăgite cu șansa unui trai mai bun au fost induse în eroare, fiind traficate, private de libertate, supuse unor agresiuni fizice, înspăimântate, șantajate și exploatate sexual, iar scăparea din acest mediu este aproape imposibilă.

Specialista a împărțit tuturor celor prezenți în sală flyere cu informații utile privind situațiile de risc și cui se pot adresa dacă se află în astfel de situații neplăcute.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *