19 July 2019
Festivalul Berii Artizanale

Pregătire și legislație adecvată pentru viitorii politicieni

Filed under: Editorial |

„Ne place sau nu ne place”, dar trebuie să recunoștem că mai există încă intelectuali care analizează cu maximă exigență efectele existente în politică, fără să pună accent pe cauzele care le-au generat și găsirea unor soluții adecvate în vederea contracarării acestora. Alarmantă este situația în care sunt tolerați politicienii mediocri, care au ajuns în funcții fără să aibă pregătirea necesară aferentă domeniului în care au puterea de a lua decizii. Chiar așa, „ există proști și analfabeți” în politica românească ?! Mai nou, unii oameni din popor afirmă că foarte mulți români capabili au plecat în străinătate, iar în politică au intrat tot felul de “oameni nepregătiți…că nu era cine… “, care au rămas în “ bătătura casei“. Chiar așa o fi ?

Din fericire, după cum putem constata, au mai rămas acasă și români foarte bine pregătiți, mai cu seamă tineri, care au un potențial intelectual ridicat, dar care nu au fost încurajați, nu vor sau se tem să intre în politica românească. Poate ar fi nevoie de o îmbunătățire a legislației, în ceea ce privește condițiile pe care ar trebui să le îndeplinească un viitor candidat, care aspiră la funcția de consilier local, primar, viceprimar, deputat, senator, președinte al României etc. Partidele politice ar trebui să fie extrem de exigente în momentele în care decid să-și aleagă anumiți candidați pentru viitoarele alegeri electorale. Una este să lucrezi cu un politician care a trecut prin niște etape în interiorul partidului, care și-a întregit studiile și-a căpătat o experiență în domeniul administrației publice locale și alta este să „ promovezi “ oameni care n-au pregătire și experiență adecvate pentru viitoarea funcție politică. Până la urmă această vigilență ar fi benefică pentru credibilitatea, seriozitatea și încrederea fiecărui partid în fața electoratului și implicit a poporului.

Nici nu e de mirare că apar tot felul de contradicții, în interiorul unor partide, soldate cu tot felul de scandaluri publice și fluctuații, care nu pot fi ascunse de “ochii presei” sau a concurenților politici. De pildă, cum poate să ajungă un mediocru într-o comisie pe teme economice din Parlamentul României, dacă acesta habar n-are de anumite concepte și cunoștințe din domeniul economiei ? Avem nevoie de politicieni foarte bine pregătiți, care să aibă puterea de a efectua analize comparate, care să vină cu soluții viabile responsabile, de perspectivă, menite că contracareze potențialele decizii false, care ar putea fi legiferate în defavoarea anumitor domenii sau categorii sociale.

Se spune că nu e suficient ca un politician, care a ajuns “ prin forța împrejurărilor într-o anumită funcție, să ridice mâna sau să nu ridice mâna “ când se impune ca un proiect să fie votat sau nu…În acest sens, politicieni cu experiență au afirmat că, probabil, așa este “organizarea”…Oare, așa o fi ? Adică, zice unul:” Noi suntem organizați în grupuri, care reprezentăm partidele…Când e vorba să votăm, noi îl ascultăm pe liderul nostru de partid. Dacă el zice să ridicăm mâna, noi ridicăm mâna. Dacă el zice să nu votăm, noi nu votăm…Asta e…”. O fi vorba aici de o ambiție prostească sau plină de interese ascunse ? Apoi, nici nu e de mirare că au apărut în ultima vreme atâtea scandaluri politice pe ulițele orașelor, de s-au mirat și “caprele lui Irinuca” din povestea lui Ion Creangă…de-atâtea “focuri de tabără aprinse în buricul târgului… “.

Un politician din România noastră democratică a propus, pe un post național de televiziune, să fie înființată la nivel național un fel de “Academie politică”, unde să fie pregătiți viitorii politicieni. După absolvirea acesteia, viitorii politicieni ar trebui să treacă prin etapele funcțiilor publice aferente unei administrații publice locale, să capete experiență, iar abia apoi “cei mai valoroși”, indiferent de culoarea politică, să candideze pentru o funcție în Parlamentul României sau, de ce nu, pentru aceea de președinte al României. Desigur, aceste idei ar avea menirea să schimbe “fața” politicienilor români și poate vor face parte dintr-o strategie inteligentă, care va avea efecte benefice în vederea instaurării stabilității și eficienței decizionale în lumea politicii românești. Dacă aceste idei vor deveni realitate, poate peste câțiva ani nu va mai putea nimeni afirma că avem de-a face cu „proști și analfabeți” în politica românească ! Atunci, demnitarii români adevărați își vor recâștiga pe deplin respectul în fața poporului român și a străinătății.

Dumitru Ţimerman

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *