More

    Caravana Life la Satu Mare

    Ministerul Mediului a organizat joi, la Complexul de Educație Ecologică ”Casa Verde” Satu Mare, o întâlnire în cadrul programului Life – Caravana Life. Ministerul Mediului îndeplineşte în România rolul de Punct Național de Contact pentru Programul LIFE, acesta completând în mod activ prevederile “Foii de parcurs către o Europă eficientă din punctul de vedere al utilizării resurselor”, care își propune acțiunile necesare pentru a orienta Uniunea spre o creștere sustenabilă și eficientă. Prin urmare, domeniul prioritar mediu și utilizarea eficientă a resurselor sprijină punerea în aplicare a politicii de mediu a Uniunii de către sectoarele public și privat, în special în sectoarele de mediu reglementate de Foaia de parcurs, prin facilitarea dezvoltării și a schimbului de noi soluții și bune practici.

    “Ministerul Mediului este bun național de contact pentru programul LIFE, al Comisiei Europene, și avem calitatea de beneficiar în cadrul unui proiect Life, consolidarea capacității administrative a Ministerului , pentru accesarea fondurilor alocate prin programul Life. În acest sens, ne-am propus ca să creștem gradul de absorbție la nivelul României și să sporim interesul potențialilor aplicanți pentru programul Life, motiv pentru care am organizat în cadrul proiectului zece caravane de diseminare, informare și chiar de sprijin al potențialilor aplicanți și al tuturor celor interesați, de a scrie proiecte și de a le arăta cum ar trebuie să fie structurat un proiect Life, astfel încât să aibă șanse cât mai mari de reușită atunci când se evaluează la Comisia Europeană, pentru că, trebuie să menționăm, proiectele Life sunt proiecte care se încarcă pe platformă, direct către Comisia Europeană și ele se evaluează direct de către Comisia Europeană. Pe scară tot mai mare ne putem da seama, din numărul participanților, al întrebărilor pe care le primim, după organizarea acestor întâlniri, interesul crește. În primul rând vrem să promovăm cât mai mult programul Life, la nivelul structurilor noastre subordonate și aflate în coordonare precum și la cele județene cum ar fi de exemplu APM-urile sau Garda de Mediu, care sunt reprezentanții noștri în teritoriu și bineînțeles că interesul este din ce în ce mai mare, dar ne dorim nu numai un număr crescut de proiecte, dar și îmbunătățirea mai mult a calității aplicațiilor care se depun, astfel încât să câștigăm proiectele”, a declarat Marisanda Pîrîianu, director Direcția Accesare Fonduri Europene Punct Național de Contact Life pentru România – Ministerul Mediului.

    Programul Life este un program dedicat în special, mai mult decât oricare alt program, conservării biodiversității, conservării mediului, adaptării la schimbările climatice și pe partea de economie circulară.

    “Programul Life este un program dedicat mediului și conservării biodiversității. În cadrul acestui program se dezbat politici și teme exclusiv pe mediu prin care se abordează diferite teme, cerințe precum și obligații pe care trebuie să le respecte statele membre ale Uniunii Europene conform directivelor de mediu. Această întâlnire este una regională pentru a promova acest proiect, program Life, aferent anului 2019 cu participarea județelor Bihor, Sălaj, Maramureș, Bistrița-Năsăud și Satu Mare. Pentru perioada 2014-2020 sunt alocați 3,4 miliarde euro pentru acest program” a declarat Radu Roca, vicepreședinte Agenția Națională pentru Protecția Mediului.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE