More

    Ciamba: Rezultatele Preşedinţiei României la Consiliul UE au fost incontestabile, peste aşteptări

     

    Rezultatele Preşedinţiei României la Consiliul UE, mandat care s-a încheiat duminică, au fost incontestabile, peste aşteptări, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, declarând pentru MEDIAFAX că momentul alegerilor europene a avut, până la urmă, un impact pozitiv.

    „Cheia succesului unei Preşedinţii se află, în primul rând, în “arta” de a obţine majorităţi calificate şi, în acelaşi timp, în curajul de a asuma decizia politică care să permită avansarea unor dosare care să reflecte atât interesul european, cât şi ambiţia de a concretiza nişte proiecte cu impact benefic asupra vieţii de zi cu zi a cetăţenilor. O Preşedinţie care se reprezintă numai în cheie naţională ratează misiunea autentică a unei Preşedinţii a Consiliului UE. Rolul de honest broker nu trebuie privit ca o figură de stil sau pură teorie. Fidelitatea pentru această misiune veritabilă a unei Preşedinţii este esenţială pentru a livra rezultate bune şi pentru a demonstra capacitatea de a reprezenta, onest, toate taberele şi toate interesele, atât geografic, cât şi politic. Preşedinţia României la Consiliul UE a reuşit să păstreze acest echilibru, iar rezultatele au fost incontestabile, peste aşteptări”, a declarat, pentru MEDIAFAX, George Ciamba.
    Ministrul delegat pentru afaceri europene a precizat că momentul alegerilor europene, care inducea, la începutul mandatului, o stare de incertitudine, a avut, până la urmă, un impact pozitiv.
    “S-a reuşit în cele din urmă adoptarea unei noi Agende Strategice a UE pentru perioada 2019-2024 mult mai ambiţioasă decât aşteptările iniţiale. Mai mult decât atât, a fost influenţată şi dinamica procesului de legiferare. Finalul ciclului legislativ şi presiunea alegerilor a politizat, într-adevăr, suplimentar discuţiile pe anumite dosare, dar ne-a ajutat să avem una dintre cele mai performante perioade de legiferare din ultimul deceniu, confirmată atât cantitativ (90 de dosare), cât şi calitativ”, a completat George Ciamba.
    În mandatul la Preşedinţia Consiliului UE, România a închis 90 de dosare legislative, arată datele preliminare. Printre dosarele încheiate se află setul de măsuri în vederea combaterii discriminării, finalizarea discuţiilor pe Directiva Gaze Naturale şi actualizarea legislaţiei copyright.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE