More

    Sătmărenii, aşteptaţi să afle ce înseamnă prea mult alcool

    Luna iunie este Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool, iar Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool este 5 iunie 2019. Astfel, în cursul zileid e astăzi, locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi să afle ce înseamnă „prea mult”, cu ocazia Zilei Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool.

    Campanie amplă  și la Satu Mare
    Pe perioada lunii iunie 2019 se desfăşoară campania de informare-educare-conştientizare cu tema Luna Naţională a Informării despre Efectele Consumului de Alcool. În parteneriat du asociaţia ALIAT (Alianţa pentru Lupta împotriva Alcoolismului şi Toxicomaniilor), în data de 5 iunie, se va organiza Ziua Naţională de Testare a Consumului de Alcool, aceasta reprezentând cel mai amplu proiect de testare şi prevenire a consumului riscant de alcool din ţară.

    Locuitorii judeţului Satu Mare sunt aşteptaţi în unul dintre centrele locale (DSP Satu Mare, str. Avram Iancu 16 şi Spitalul de Pneumoftiziologie Satu Mare, str. Ialomiţei 9) să se alăture acestei acţiuni şi să-şi evalueze, în doar 5 minute, nivelul de consum de alcool, prin aplicarea chestionarului AUDIT, alcătuit din 10 întrebări scurte. Testarea AUDIT este o metodă confidenţială, fără înregistrarea numelui sau altor date care ar putea servi la identificarea respondentului. Se înregistrează doar date necesare pentru realizarea unei statistici pe ţară (localitate, sex, vârstă, stare civilă, studii).

    Chestionarul AUDIT este un instrument ştiinţific de evaluare a consumului personal de alcool, dezvoltat de OMS şi utilizat în peste 190 de ţări din lume, fiind cel mai de încredere instrument pentru diagnosticarea timpurie a unui consum riscant. Cu ajutorul acestuia, participanţii la Ziua Naţională a Testării Consumului Personal de Alcool vor putea să îşi evalueze consumul personal de alcool şi să evite astfel problemele de sănătate viitoare, cauzate de consumul dăunător.

    „Suntem tentaţi să asociem consumul riscant de alcool cu problemele severe legate de abuz şi dependenţă. Totuşi, problemele mari de mâine încep cu problemele mici de azi, şi, dacă reuşim să depistăm problemele mici azi, putem să prevenim agravarea lor. Chestionarul AUDIT cuprinde 10 întrebări scurte, iar scorul obţinut pe baza răspunsurilor îi indică respondentului dacă felul în care consumă alcool îi afectează sau nu sănătatea. Astfel, îndemnăm oamenii care consumă alcool, indiferent de cantitate sau de frecvenţă, să afle ce scor obţin, pentru a se cunoaşte mai bine, pentru a afla din timp dacă fac parte sau nu dint-o categorie de risc şi pentru a beneficia de informaţii suplimentare despre cum să îşi protejeze sănătatea”, a declarat Dr. Eugen Hriscu, psihiatru şi psihoterapeut cu experianţă în adicţii, directorul ştiinţific al ALIAT.

    România, locul 9 în lume la consum de alcool
    Consumul dăunător de alcool reprezintă o problemă importantă de sănătate publică: România este pe locul 8 în Regiunea Europeană şi pe locul 9 în lume la consumul de alcool pe cap de locuitor, cu 12,6 litri de alcool pur / locuitor / an, peste media UE de 9,8 litri, potrivit ultimului raport global al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) din 2018. Conform OMS, alcoolul este a treia cauză de boală şi moarte prematură pentru populaţia generală, fiind responsabil pentru mai mult de 200 de boli.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE