More

    Cascada Vălul Miresei, o frumuseţe mirifică a Apusenilor

    Cascada Vălul Miresei, cunoscută şi sub numele de Cascada Răchiţele, este o impresionantă cădere de apă, ce se găseşte într-o pitorească zonă a judeţului Cluj. Aceasta a luat naştere în partea de răsărit a Munţilor Vlădeasa, pe Valea Stanciului, în imediata apropiere a localităţii Răchiţele, comuna Mârgău. Pe cei circa 5 km de drum dintre Răchiţele şi cascadă există pensiuni unde eventualii turişti sătmăreni se pot caza la preţuri mai mult decât acceptabile. Drumul de la Satu Mare până la Răchiţele este cât se poate de bun, iar recent au fost asfaltați și cei 5 km de drum de la Răchiţele la cascadă, pe cheile Văii Stanciului.

    Printre cele mai frumoase cascade din ţară
    Cascada Răchiţele, numită şi Vălul Miresei, este situată pe Valea Stanciului, în arealul localităţii Răchiţele, din comuna Mârgău, judeţul Cluj, şi este una dintre cele mai frumoase cascade din România. Amplasată la o altitudine de aproximativ 1.000 metri, cascada se prezintă ca o cădere de apă în două trepte, având o înălţime totală ce măsoară în jur de 30 metri. Datorită marmitelor adânci din partea superioară a cascadei, apa se dispersează în aşa fel încât se aseamănă foarte mult cu un voal alb, de unde a fost inspirat şi numele atribuit cascadei: Vălul Miresei.

    O legendă veche aminteşte că numele cascadei vine de la faptul că demult o mireasă ar fi căzut de pe stâncile abrupte din zona unde este cascada, iar voalul ei a rămas agăţat pe stânci. Acolo, nuntaşii s-au oprit şi au început să plângă, formându-se astfel cascada. În realitate, numele s-ar putea atribui formei cascadei care seamăna cu un voal.

    Cascada Vălul Miresei poate fi vizitată indiferent de sezon, existând două trasee prin care se poate ajunge în acest punct de pe Valea Stanciului. Unul pleacă din localitatea Răchiţele şi unul pleacă de la Cabana Vlădeasa. Iarna, peretele cascadei îngheaţă, reprezentând o atracţie inedită pentru pasionaţii de sporturi extreme.

    Acces facil până la Răchiţele
    Sătmărenii pot ajunge foarte uşor la Răchiţele, distanţa pe cel mai scurt drum, aproximativ 160 de km, putând fi străbătută în două ore şi jumătate. Urmând traseul Satu Mare – Ardud – Sărmăşag – Şimleul Silvaniei – Vârşolţ – Crasna – Cizer, se atinge Drumul European E 60 la Ciucea. De aici, turiştii au două variante. Una dintre acestea este să ruleze pe E60 până la Bologa, de unde să vireze la dreapta pe Drumul Judeţean 103 H spre Săcuieu – Rogojel – Schind Frăsinet – Răchiţele. A doua variantă presupune rularea pe E60 până la Huedin, de unde se virează la dreapta pe Drumul Naţional 1R spre Sâncraiu şi Calata. Imediat după ieşirea din Calata, se virează la dreapta pe Drumul Comunal 108 C pe traseul Buteni – Ciuleni – Mârgău – Schind Frăsinet şi Răchiţele. În ambele variante, fie că este vorba despre drumuri judeţene sau drumuri comunale, arterele de circulaţie sunt bune, se poate circula uşor până în Răchiţele. De asemenea, la fiecare intersecţie sunt amplasate indicatoare rutiere cu localităţile care urmează, doar că lipsesc aproape în totalitate indicatoarele rutiere spre cascadă. De la Huedin la Răchiţele este doar un singur astfel de indicator.

    Recent au fost asfaltați și cei 5 km de drum de acces de la Răchiţele la Cascada Vălul Miresei, pe cheile Văii Stanciului. Astfel că acum accesul este simplu și ușor. În circa 5 minute se poate ajunge cu maşina. Pe tot parcursul drumului, de la E60 până la Răchiţele, turiştii sătmăreni se pot bucura de frumoasele peisaje oferite de Munţii Apuseni, în special de Muntele Vlădeasa care domină zona.

    Însă în momentul în care turiştii ajung la Cascada Vălul Miresei, rămân foarte impresionaţi de frumuseţea acesteia. Vuietul cascadei se aude din depărtare, iar înălţimea şi felul în care se dispersează apa în cădere este mirific şi dă cascadei un aspect mistic.

    Cazări la preţuri bune
    Turiştii sătmăreni, care vor să stea mai mult timp în zonă, se pot caza la una dintre cele 24 de pensiuni turistice aflate în apropiere sau chiar în localitatea Răchiţele. De asemenea, câteva pensiuni sunt amplasate chiar în cheile Văii Stanciului, la doar doi-trei kilometri de cascadă, astfel că drumul până la Vălul Miresei poate fi făcut uşor şi pe jos. Majoritatea pensiunilor sunt de trei stele.


    În ceea ce priveşte preţurile de cazare, pentru o cameră la una dintre aceste pensiuni se percepe, în acest sezon, un tarif de circa 90 de lei pe noapte. Camerele sunt amenajate cu paturi duble, televizoare, duşuri, astfel că pot dormi două persoane, iar de la ferestrele acestora li se oferă celor cazaţi o panoramă de vis a Munţilor Apuseni. La cerere, gazdele asigură şi mese zilnice, însă li se oferă turiştilor şi posibilitatea de a-şi face ei singuri de mâncare.

    Alte atracţii turistice în zonă
    Dacă sătmărenii aleg să-şi petreacă în zonă mai multe zile, au şi alte posibilităţi de a se relaxa şi de a se bucura de frumuseţea Apusenilor. Astfel, poate fi vizitat lacul Beliş – Fântânele, aflat, în funcţie de ruta aleasă, la 20 sau 36 de km de Răchiţele, sau pot fi vizitate cele mai întinse comune din ţară, este vorba despre Râşca şi Mărişel, aflate la circa 10 km fiecare de Beliş. Şi aici sunt sute de pensiuni ale căror preţuri sunt chiar mai mici decât cele din zona Răchiţele unde se poate dormi şi mânca excelent.

    Demn de remarcat că majoritatea drumurilor din zonă au fost recent reabilitate, deci se poate circula bine, însă trebuie să se conducă prudent deoarece sunt destul de înguste.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE