More

    “Duc o viață liniștită în Belgia”. Un interviu cu Ciprian Mare

    Trăim timpurile secolului XXI, când oamenii călătoresc, popoarele se amestecă acum poate mai mult ca oricând și lumea încearcă stiluri noi de viață. Este fenomenul globalizării, care din an în an parcă ia amploare tot mai mult, iar românii participă activ la acest proces de redefinire a traiului și așteptărilor de la viață.

    Este și cazul unui fost coleg de la Nord Vest TV și Gazeta de Nord-Vest, Ciprian Mare, care de mai bine de un an locuiește în Belgia, la 35 km de Bruxelles.

    “Duc o viață liniștită”

    Cea mai mare provocare, atunci când cineva se mută într-o altă țară, este cât de repede sau încet se obișnuiește cu noua cultură. “Îmi place aici. E categoric o țară foarte diferită de România, dar îmi place mult. Nu pot să spun că nu am avut dificultăți în a mă adapta la început. Începutul a fost defapt, ca orice început – greu. În primele zile chiar îmi făceam planuri de a reveni în țară, dar a trecut o zi, a mai trecut alta și s-a creat obișnuința. După ce se crează obișnuința, nimic nu mai pare greu sau atât de diferit. Duc o viața liniștită acum aici.” – spune Ciprian Mare

    Un altfel de job

    Ciprian Mare lucrează momentan ca gestionar la o companie. Simplu explicat, încarcă și descarcă lăzi, ceea ce este mult mai dinamic, chiar opus raportat la orele întregi de editare video pe care le petrecea în fața calculatorului pe când lucra ca și cameraman/ editor video la Nord Vest TV. “A fost ceva nou pentru mine, fără îndoială. De la ore petrecute pe scaun, la mișcare. Ce îmi place aici unde lucrez acum este că simt parcă mai puțin stresul în general. E adevărat că poate și responsabilitatea e un pic mai mică.” – a explicat Ciprian

    Dincolo de toate, ca în majoritatea cazurilor care au ales drumul străinătății, Ciprian are un dor profund de casă și de familia lui. Lucruri mici ca o vorbă bună, mirosurile de pe străzi, atmosfera pur și simplu sunt aspecte care îi lipsesc. Acest dor însă este alinat într-o oarecare măsură prin sentimentul apartenenței la comunitatea de români de acolo, din Belgia, țara care l-a adoptat.

    Rareș Jucan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE