More

    FOTO. Festivalul Folclorului Codrenesc ”Oțeloaia”, ediția a LXIII-a

     

    Duminică, 18 august, începând cu ora 12:00, a avut loc cea de-a LXIII-a ediție a Festivalului Folclorului Codrenesc ”Oțeloaia”, eveniment organizat de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, cu sprijinul Consiliului Județean Satu Mare în colaborare cu Instituția Prefectului Județului Satu Mare, Primăria și Consiliul Local Homoroade.

    Spațiu consacrat spiritualității

    Tradiţia a înviat iar în splendidul decor al pădurii, acolo unde folclorul codrenesc dăinuie pentru a fi transmis noilor generaţii. Festivalul Codrenesc de la Oţeloaia este un minunat prilej de prezentare a cântecului şi dansului popular, a datinilor şi obiceiurilor străvechi. Oțeloaia a devenit în timp, spațiul consacrat în care anual se concentrează întreaga spiritualitate a Codrului, în adevărata sa splendoare și unicitate.

    Regal artistic folcloric

    Artiștii au încântat audiența de la Oțeloaia cu cântece populare alese, oamenii savurându-le și răsplătind efortul artiștilor prin ropote de aplauze. În program au fost Dinu Iancu Sălăjanu, Malvina Madar Iederan, Leontina Dorca și Maria Carmen Sas Maria Petca Poptean, Hermina Marc Iluț, Marian Buzilă, Adelina Costina, Bianca Cionca, Ansamblul Folcloric al Județului ,,Doruri Sătmărene’’ –– soliști vocali: 9- Silvia Șuth, 10- Liliana Bota, 11- Darius Câmpean; solist instrumentist – 12- Bogdan Bota, Ansamblul Folcloric „Cununița și Cununița Năzdrăvană”, Grupul folcloric ,,Homoroade’’, Dănțăușii din Cuța și Soconzel, Ansamblul Folcloric „Ceatăra” din Carei, Ansamblul Folcloric „Cetatea Codrului” – Ardud, Ansamblul Folcloric „Mugurașii Codrului” din Giorocuta, Ansamblul Folcloric „Vatra” din Santău. Prezentarea manifestării a fost făcută de celebra realizatoare și prezentatoare de emisiuni folclorice, Iuliana Tudor de la TVR, care se va afla pentru prima dată la Oțeloaia.

    La eveniment au fost prezente oficialități ale județului, dar și locale prin prezența primarului comunei Homoroade, Ardelean Simion, care a spus: “Festivalul Oțeloaia reprezintă pentru Homoroade un punct de întâlnire de la un an la altul pentru locuitorii zonei, obișnuiți, iată, de 62 de ani să se întâlnească de fiecare dată, duminica după Sfântă Mărie, să se bucure de împlinirile de la un an la altul și să petreacă câteva clipe împreună.”

     

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE