More

    Centenarul presei sătmărene coincide cu cel al UZPR

    Ziua de astăzi, 6 septembrie, va rămâne peste vreme o filă de istorie memorabilă în cartea de aur a presei sătmărene, deoarece se împlinesc 100 de ani de la prima apariție a Gazetei SATU MARE. Pentru a marca această aniversare, care coincide în mod fericit cu împlinirea a 100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR), specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare organizează în zilele de 5-7 septembrie, Festivalul „Corona Carpatica” – Zilele revistei „Cronograf”. Acest Festival va debuta la „Casa Meșteșugarilor” din Satu Mare, situată pe str. Ștefan cel Mare, nr.18, în cursul zilei de azi, de la ora 10.00, cu simpozionul: „Centenarul presei românești din Sătmar”. Ziariștii sătmăreni, oamenii de cultură, scriitorii și alți invitați de onoare prezenți vor avea posibilitatea să audieze câteva referate de excepție cu scopul de a surprinde activitatea jurnalistică din contextul județean și național. Claudiu Porumbăcean va prezenta referatul: „Centenarul presei românești din Sătmar”. Dorul Dinu Glăvan – președintele UZPR, ne va vorbi despre aniversarea celor „100 de ani de la înființarea Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România”. Momentul culminant al acestei aniversări va fi susținut de Viorel Câmpean, care ne va furniza informații captivante despre: „Întemeietorii presei sătmărene în limba română”. Săluc Horvat va prezenta: „Presa literară în limba română din nord vestul țării după Marea Unire de la 1918”, iar Ioan Nistor ne va vorbi despre: „Direcția social-politică și culturală a Gazetei SATU MARE, sub conducerea lui Dariu Pop”.

    Un alt moment istoric, dedicat centenarului Gazetei SATU MARE, va avea loc de la ora 12.00, când președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, și Miron Manega-purtătorul de cuvânt al acestei Uniuni de creație, se vor întâlni cu ziariștii și membrii sătmăreni ai UZPR. Precizăm faptul că după ultima întâlnire a președintelui UZPR cu ziariștii sătmăreni, care a avut loc la Satu Mare în luna martie din acest an, numărul noilor membri a ajuns la 13. Precizăm că și alte dosare așteaptă să fie validate, dacă vor îndeplini condițiile de înscriere în UZPR. În cadrul acestei întâlniri, cu reprezentanții UZPR, va avea loc o dezbatere interactivă pe teme de presă în vederea constituirii în viitor a Filialei Satu Mare a UZPR. Ziariștii sătmăreni vor avea posibilitatea să adreseze întrebări celor doi reprezentanți ai UZPR, referitoare la problemele cu care se confruntă în zilele noastre democratice. De asemenea, ziariștii care doresc să devină membri ai UZPR vor avea posibilitatea să afle informații suplimentare despre condițiile necesare înscrierii în această Uniune de creație din România.

    După întâlnirea cu ziariștii sătmăreni, de la ora 15.00 va avea loc colocviul intitulat: „Există o resurecție a periferiei?”. Manifestările centenarului Gazetei SATU MARE vor continua sâmbătă, 7 septembrie, cu un recital al invitaților susținut la Castelul din Ardud, iar de la ora 14.00, se va desfășura simpozionul: „Alteritatea – sporitoare sau inhibantă?”. De la ora 15.00, va fi lansată cartea: „Imaginea românilor în operele scriitorilor maghiari” semnată de Felician Pop. Această carte de referință a culturii sătmărene se va bucura de prezentarea de excepție a oamenilor de cultură: George Achim, Mircea Petean și Kereskényi Sándor. Acest Festival de la Satu Mare, dedicat centenarului presei sătmărene, se va încheia cu un spectacol grandios, susținut de dr. Grigore Leșe și Mihai Neamțu, de la ora 18.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Satu Mare.

    În cadrul emisiunii INCURSIUNE ÎN COTIDIAN, difuzată la NORD VEST TV, în această seară de 6 septembrie, de la ora 20.45, vor fi difuzate cele mai importante și emoționante momente dedicate împlinirii a 100 de ani de la prima apariție a Gazetei SATU MARE.

    Dumitru Ţimerman

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE