More

    Filtre Poliție – DSVSA pe drumurile județului

    DSVSA

    Echipe comune ale Poliției, Poliției de Frontieră, Jandarmeriei și a Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor organizează zilnic razii și filtre în tot județul Satu Mare din cauza situației epizootologice din ultima perioadă cu privire la notificarea unor noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici din Ucraina și Republica Moldova. Un pericol real îl reprezintă și apropierea de România a focarelor de gripă aviară.

    Echipaje mixte
    Conducerea Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, în parteneriat cu polițiștii, polițiștii de frontieră și jandarmii, verifică orice transport de animale sau de produse alimentare.

    ”În perioada următoare continuă verificările în piețe, precum și verificări în trafic, împreună cu ofițeri din cadrul I.J.P. , Poliția de Frontieră, S.A.S. și a Jandarmeriei Satu Mare, privind circulația/transportul animalelor, produselor alimentare, referitor la respectarea strictă a ”Programului de măsuri de prevenire a apariției pestei porcină Africană”. Având în vedere situația epizootologică din ultima perioadă, cu privire la notificarea unor noi focare de pestă porcină africană la porcii domestici din Ucraina și Republica Moldova, toate târgurile, aglomerările de animale și expoziții de animale, rămân închise, până la noi dispoziții”, se arată într-un comunicat remis de DSVSA Satu Mare.

    Amenzi și nereguli
    În urma acestor controale efectuate în cursul acestei săptămâni au fost aplicate opt amenzi contravenționale în valoare de 5.640 lei. Astfel, pentru manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, un transportator de produse alimentare din Halmeu a fost amendat cu 600 de lei. De asemenea, în urma controalelor din trafic pe DN 19 A, DN 85, șase transportatori de animale (patru din Racșa și câte unul din Ardud și Pir) au fost amendați cu 4.320 de lei pentru transportul animalelor neidentificate și neînsoțite de documentele prevăzute de legislația sanitară veterinară în vigoare.

    De asemenea, pentru efectuarea de transporturi de produse alimentare, cu mijloace de transport neautorizate sanitar veterinar, un transportator din Baia Mare a fost sacționat cu 720 lei.

    Gripa aviară, tot mai aproape
    În afară de pesta porcină africană un alt pericol este foarte aproape de județul Satu Mare. ”Atenționăm și pe această cale toți crescătorii de păsări de pe raza județului nostru să își țină păsările din gospodăriile personale, în spații închise ,datorită pericolului pe care îl prezintă îmbolnăvirea acestora, cu virusul gripei aviare – tulpina H5N8. Gripa aviară, evoluează cu mortalitate ridicată și pierderi economice ridicate pe teritoriul mai multor țări , BULGARIA, CEHIA, AUSTRIA, GERMANIA, IRLANDA, ITALIA, OLANDA, POLONIA, SLOVENIA, GRECIA, MAREA BRITANIE, SPANIA, FRANTA și UNGARIA”, se mai arată în comunicatul DSVSA Satu Mare.

    Cristian Stan

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE