More



    Bani negri pentru zile grele

    elevi-meditatii

    Pentru profesorii sătmăreni, perioada premergătoare examenelor naţionale, în care ne aflăm în prezent, este un bun prilej pentru a-şi mai rotunji veniturile prin meditaţii particulare oferite elevilor interesaţi. Cum mulţi elevi se pregătesc intens pentru examenele de bacalaureat sau, după caz, pentru cele de evaluare naţională, meditaţiile suplimentare, altele decât cele oferite gratuit în şcoli, reprezintă o şansă în plus de a învăţa câteceva, sporindu-le astfel şansele de a trece peste aceste probe. Nu ar fi nimic nelegal dacă profesorii care dau astfel de meditaţii, pentru care percep tarife care nu sunt nici pe departe mici, s-ar înregistra la Fisc şi ar plăti acel impozit pe veniturile încasate în urma acestei activităţi. Situaţia este, însă, cu totul alta. Nimeni nu ştie la ora actuală câţi profesori dau meditaţii în particular, dar la Fisc nu sunt înregistrate decât două astfel de persoane. Pe de altă parte, însă, profesorii se apară şi spun că salariile din învăţământ sunt de mizerie şi că aceste meditaţii le oferă posibilitatea de a mai câştiga un ban în plus. Dascălii spun că dacă ar plăti şi impozitele la stat, nu s-ar mai merita să dea aceste meditaţii.

    Între 20 şi 40 de lei şedinţa
    Profesorii care dau meditaţii în particular sunt foarte căutaţi în această perioadă premergătoare examenelor naţionale care bat la uşă. Din acest motiv, şi tarifele percepute de dascălii care dau meditaţii sunt destul de însemnate. Astfel, tarifele percepute sunt cuprinse între 20 şi 40 de lei şedinţa, unele chiar mai scumpe, în funcţie de materiile predate. Cele mai ieftine sunt cele la Istorie, Geografie sau Psihologie, în timp ce cele mai scumpe sunt la Matematică sau Informatică, materii la care sunt profesori care cer şi 50 de lei pentru fiecare şedinţă.

    Dorind ca odraslele lor să treacă cu bine peste examenele naţionale din această vară, părinţii fac eforturi financiare substanţiale. “Se fac meditaţii şi în şcoli în această perioadă, dar după părerea mea nu este suficient. Una este când vine profesorul la tine acasă şi se ocupă doar de copilul tău, şi alta este când predă la întreaga clasă. Sunt bune şi acelea, dar meditaţiile particulare sunt mult mai bune”, ne-a declarat un părinte sătmărean care are elevi în clase terminale.

    Profesorii meditatori pot fi găsiţi foarte uşor atât de la rubrica de mica publicitate din ziarele locale, pe internet, dar şi din şcoala în care elevii învaţă. Sunt multe cazuri în care dascălul care predă elevului la şcoală materia respectivă, predă şi meditaţii în particular.

    Doar doi profesori înregistraţi la Fisc
    Meditaţiile particulare nu sunt interzise în România atâta vreme cât dascălul care practică aşa ceva se înregistrează la Fisc şi plăteşte impozitul de 16% pe veniturile obţinute. Situaţia nu este nici pe departe aşa. În judeţul Satu Mare, în prezent, sunt înregistrate circa 7.000 de cadre didactice. Nimeni nu ştie cu certitudine câte dintre acestea dau meditaţii particulare elevilor, dar dacă s-ar lua în calcul doar un procent de 5%, ar însemna că cel puţin 350 de profesori oferă astfel de meditaţii.

    Însă, potrivit datelor furnizate de Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Satu Mare, pentru anul 2013 au fost înregistraţi doar doi profesori care predau meditaţii în particular, ceea ce înseamnă extrem de puţin comparativ cu cifra prognozată. Făcând un calcul simplu, un profesor care face doar 20 de sedinţe pe lună, la un tarif mediu de 30 de lei/şedinţă, ar rezulta un venit suplimentar de 600 de lei din care ar trebui să plătească la stat impozitul de 16% în valoare de 96 de lei. Înmulţit cu cei 350 de profesori despre care se presupune că dau meditaţii în particular, ar însemna un venit suplimentar la bugetul de stat de 33.600 de lei lunar. Din cauza faptului că aceste activităţi nu sunt înregistrate la Fisc, sumele se pierd.

    Profesorii se apără
    În schimb, profesorii se apară şi dau vina pe salariile foarte mici din învăţământ. Salariul mediu în învăţământul sătmărean este de 800-900 de lei, însă foarte mulţi dascăli, mai ales cei debutanţi, au salariul minim pe economie. Meditaţiile particulare, spun profesorii, le permit să-şi mai rotunjească veniturile. “Şi eu, şi soţul meu, lucrăm în învăţământ. Venitul lunar din salarii pentru amândoi este de circa 1.700-1800 de lei, bani din care abia dacă ne permitem să ne plătim cheltuielile şi să trăim de pe o zi pe alta. Degeaba am făcut o facultate pentru că salariile noastre sunt de mizerie. Veniturile realizate din meditaţiile pe care le dăm în afara orelor de serviciu ne permit doar să trăim decent. Nu ne îmbogăţesc. Dacă şi după aceste venituri am plăti impozit, atunci chiar nu ni s-ar merita”, ne-a spus o profesoară din Satu Mare care a dorit să îşi păstreze anonimatul.

    Totodată, profesorii mai spun că aceste venituri nu sunt permanente, ci doar ocazionale. “Este adevărat că în această perioadă meditaţiile particulare sunt mai solicitate. Însă nu este o situaţie permanentă. Sunt luni în care nu avem cui să dăm meditaţii. Astfel că nu considerăm că este necesar să plătim şi impozite după ce că salariile noastre sunt aşa cum sunt. Să ni se dea salarii decente şi atunci vom respecta şi noi legislaţia”, a mai spus profesoara.

    Florin Dura 

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE