Sala de şedinţe a Prefecturii Satu Mare a găzduit ieri Conferinţa judeţeană având ca temă “Regionalizarea şi impactul economico-social la nivel judeţean”, organizată de Confederaţia Sindicală “Meridian”. În cadrul discuţiilor purtate cu această ocazie, reprezentanţii autorităţilor judeţene şi locale, pe de o parte, şi a sindicatelor, pe de altă parte, au avut păreri diferite faţă de regionalizare. Dacă unii consideră regionalizarea ca fiind singura modalitate de dezvoltare economică, alţii considerau că această acţiune va duce la regresul economic al municipiilor reşedinţă de judeţ mai mici, cum este Satu Mare, de exemplu.
Pro regionalizare
La manifestare au participat senatorul UDMR de Satu Mare, Pataki Csaba, subprefectul Cristian Sasu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean, Cristian Anghel, viceprimarul municipiului Satu Mare, Marcela Papici, reprezentantul Consiliului European Economic de la Bruxelles, Dumitru Cornea, coordonatorul proiectului prin care s-a desfăşurat dezbaterea publică, Ştefan Petricean, care este şi preşedintele “Meridian” Maramureş, şefi de instituţii deconcentrate, primari, reprezentanţii principalelor sindicate din judeţ, alţi oameni interesaţi.
În deschiderea conferinţei, atât Pataky Csaba, cât şi Cristian Sasu sau Ştefan Petricean, au precizat că astfel de dezbateri publice sunt folositoare în vederea găsirii celor mai bune soluţii în perspectiva regionalizării României. Apoi, Cristian Anghel a prezentat câteva argumente în favoarea regionalizării printre care pot fi amintite absorbţia mai bună a fondurilor europene, precum şi negocierile dintr-o perspectivă mai bună cu Fondul Monetar Internaţional. De asemenea, Anghel a mai afirmat că odată cu regionalizarea ţării va creşte şi gradul de dezvoltare a economiei, iar o parte dintre competenţele ministeriale vor fi redirecţionate spre regiuni. Argumente pro-regionalizare au mai fost aduse şi de Dumitru Cornea şi Ştefan Petricean, ambii afirmând că în urma acestor dezbateri trebuie găsite soluţii optime pentru ca regionalizarea să aibă cel mai bun efect pentru cetăţeni.
Contra regionalizare
Din discuţiile avute ulterior, mai mulţi participanţi la dezbatere nu s-au arătat foarte încântaţi de ideea regionalizării, mulţi dintre ei afirmând că nici măcar nu ştiu cum va avea loc. Astfel, senatorul Pataki Csaba a spus că România nu este încă pregătită pentru o astfel de regionalizare şi că aceasta ar trebui să aibă loc abia după anul 2020. De asemenea, preşedintele CSDR Satu Mare, Ioan Secan, a afirmat că a înţeles că în urma regionalizării vor fi desfiinţate judeţele, lucru cu care ar fi fost de acord, însă nu ar fi de acord cu înfiinţarea a încă unui palier între judeţe şi Capitală.
Preşedintele “Meridian” Satu Mare, Adrian Oros, a precizat, însă, că regionalizarea României este foarte importantă pentru dezvoltarea economică a ţării, însă dacă este prost făcută poate genera nemulţumiri. De asemenea, a mai arătat că în presupusa Regiune de Nord-Vest, oraşul Satu Mare ar fi cel mai dezavantajat pentru că este cel mai departe de capitala regiunii, care se presupune că va fi la Cluj Napoca. “În momentul de faţă este prematur să vorbim concret despre regionalizare pentru că dispunem de prea puţine informaţii concrete. Atunci când le vom avea, se vor putea spune mai multe păreri”, a mai spus liderul de sindicat.
Florin Dura