Ascensiunea și decăderea socială și politică a senatorului Valer Marian este una absolut spectaculoasă, dar și tipică omului parvenit. Majoritatea oamenilor care l-au votat anul trecut și l-au trimis în Senatul României habar nu au ce personaj colorat este “demnitarul” lor. Puținele informații despre Valer Marian sunt zvonuri despre afacerile sale cel puțin dubioase (mai pe românește șantaje și intervenții nu tocmai ortodoxe pe lângă instituțiile statului). Dar clarificarea acestor zvonuri rămâne în sarcina instituțiilor abilitate. Acum GNV vă prezintă o radiografie a carierei de magistrat, jurnalist și om politic a lui Valer Marian. Nu ne propunem să tragem concluzii și nici nu recurgem la apostrofări ori atacuri la persoana senatorului. Pur și simplu facem un inventar al treptelor pe care a pășit Valer Marian. Trepte care au urcat o perioadă, iar în ultimele zile coboară în neant.
Născut în Târgul Dăbâca, așezare în apropierea Clujului ce apare menționată pentru prima oară în 1064, Valer Marian de tânăr a intrat în conflict cu oamenii din preajma lui. Tânărul, timid și introvertit, avea o singură formă de manifestare, extravagantă pentru vremea respectivă: iubea muzica rock și unde avea ocazia asculta dând difuzoarele la maxim și se bâțâia frenetic pe ritmurile unor piese de hard rock și heavy metal. Cele mai spectaculoase dansuri le trăgea în căminul cultural din satul natal. Când avea vreo 17 ani, actualul senator a intrat în conflict cu legea. Legea fiind șeful de post din Dăbâca. În mijlocul discotecii puștiul Valer Marian, pe atunci cu plete și acnee pe față, a început să danseze provocator de față cu șeful milițienilor din Dăbâca. Omul cu uniformă a intervenit, l-a ridicat pe viitorul procuror, iar la secție pe lângă morală i-a tăiat și părul cu o foarfecă ciobită. Valer i-a promis atunci milițianului că se va răzbuna. Zis și făcut! Tânărul a intrat la drept, iar când a ajuns magistrat primul om pe care l-a chemat la biroul său de procuror a fost șeful de post din Dăbâca. “Vezi, ți-am zis că te prind la înghesuială” – spunea tentativa de procuror. Și după trei decenii Valer Marian povestește acest episod din viața lui cu mare mândrie, tipic omului ranchiunos. Năravurile lui de om frustrat caracteristice indivizilor care sunt concentrați și obsedați de propriile trăiri interioare nu i-au dispărut nici în aceste zile. Nu mai de mult de câteva zile senatorul a încercat să intimideze câțiva dintre foștii săi colegi de la Gazeta de Nord-Vest, țipând din rărunchi: Recunoaște sau pot să-ți putrezească oasele în pușcărie.
De la Dăbâca plecat fiind, cu facultatea absolvită, Valer Marian a ajuns procuror prin Satu Mare. Un om conflictual, magistratul nostru era în ceartă cu toată lumea. Cu șefii, cu colegii, dar mai ales cu chelnerii și taximetriștii. Timp de șase ani, până la momentul schimbării din decembrie ’89, magistratul Valer Marian nu a produs nimic notabil. În ianuarie 1990, fără nici o explicație logică ajunge să fie procuror în dosarul Revoluției. Nici aici nu rezistă mult timp, intră în conflict cu colegii săi, ajungând să fie nevoit să-și prezinte demisia din procuratură. În acest context Valer Marian a ajuns un personaj lugubru al orașului. Neavând nici un venit Valer Marian s-a repliat și a devenit peste noapte jurnalist.
La un moment trist pentru familia Bledea, Valer Marian ajunge șef peste redacția Gazetei de Nord-Vest. Abil de fel, el s-a apropiat de patronul Gazetei, Mircea Govor. Din acest moment cariera lui Valer Marian, indiferent că este vorba despre jurnalism, afaceri sau politică, a avut linie ascendentă.
În prima etapă a ajuns să aibă casă (un apartament în centrul orașului), un salariu decent, mașină cu șofer și sume importante de bani pentru cheltuielile de protocol. După câțiva ani senatorașul nostru s-a săturat de viața de director de gazetă și a început o serie de manevre prin care a țintit după funcții publice și chiar de demnitar. Cum îngerul lui Valer Marian, Mircea Govor, o ființă spirituală și necorporală, parcă creată de Dumnezeu pentru a-l ridica peste nori pe ex-procuror, este un membru marcant al PSD, ex-jurnalistul a ajuns nici mai mult nici mai puțin decât prefect al județului Satu Mare. În această funcție iar și-a trăit obsesiile și a terorizat psihic pe subalternii săi, dar și pe oamenii cu care intra în contact zilnic.
În următoarea etapă a carierei sale de om “politic” Valer Marian ajunge, tot pe spinarea lui Mircea Govor și PSD, director de cabinet al președintelui Consiliului Județean, Gheorghe Ciocan. Despre acesta din urmă a scris în Gazeta de Nord-Vest vrute și nevrute. Pe când Ciocan a fost prefect ex-jurnalistul l-a bălăcărit luni de zile, acuzându-l pe acesta că este semianalfabet, iar cele două diplome de studii superioare ale demnitarului sunt doar niște falsuri prost realizate. Nu mai este de comentat cât poate fi un om de umil și decăzut, care se crede superior celorlalți, dacă este dispus să-i fie slugă unuia pe care l-a desconsiderat.
Nici această funcție nu i-a liniștit sufletul bizar al lui Valer Marian și a pus ochii pe scaunul legislativului din județ. Și cum binefăcătorul Mircea Govor a crezut că al nostru Valer este un om de treabă l-a susținut și l-a sprijinit să ajungă președinte al Consiliului Județean. Nu a avut succes! Cum electoratul UDMR este unul disciplinat, iar partidele românești din Satu Mare nu s-au înțeles pentru un candidat comun (mărul discordiei fiind chiar personajul acestei povestiri), Valer Marian nu a reușit să învingă adversarul maghiar. Nu-i bai, spunea el. La nici șase luni de la acest eșec, tot pe spinarea lui Mircea Govor, Valer Marian ajunge candidatul PSD la Senat. Și reușește. Repet: tot cu susținerea și implicarea lui Mircea Govor. Vorba aia: Îngerul de Govor.
Cei patru ani ai mandatului au trecut repede, iar Valer Marian a devenit subiect de presă nu pentru inițiativele legislative sau intervențiile sale pertinente de la pupitrul Camerei Superioare, ci pentru că a stabilit un nou record: a devenit cel mai scump parlamentar al României pentru prima sesiune din primul său mandat. A urmat o nouă candidatură, Tot cu sprijinul lui Mircea Govor. A reușit, bașca între timp a devenit și șeful PSD din Satu Mare.
Ca un blestem al lăcomiei, în această perioadă Valer Marian începe o adevărată intifada împotriva tuturor care l-au ajutat în cariera sa de om politic. A fost un moment crucial în viața sa, dar și în viața celor din preajma lui, prieteni, colegi de partid, foști colegi de redacție și chiar familia. I-a mușcat ca un câine turbat pe șefii săi de partid, pe Victor Ponta, pe Liviu Dragnea. I s-a cerut clar să renunțe la atacurile furibunde și fără noimă. Nu a făcut și a ajuns șă fie îndepărtat de la conducerea PSD Satu Mare. Se pare că nimic nu îl mai poate opri de la pierirea sigură. Valer Marian a intrat într-un război surd cu toți demnitarii din România, atacându-i fără cap pe toți de la președintele țării și până la primarul din Satu Mare.
Oamenii încet cu încetul au început să-l părăsească. Nebunia senatorului a culminat prin a-l ataca în presă pe Mircea Govor și familia acestuia. Da, pe acel Mircea Govor despre care scriam cu câteva paragrafe mai sus că este îngerul lui Valer Marian, o ființă spirituală și necorporală, parcă creată de Dumnezeu pentru a-l ridica peste nori pe ex-procuror.
Ironia sorții este că Mircea Govor a avut mult de suferit atât pe plan interuman cât și pe plan politic respectiv economic din cauza încrederii și susținerii acordate lui Valer Marian. Dar asta-i soarta. De regulă te trădează oamenii în care ai cea mai mare încredere.
După atacul furibund al lui Valer împotriva familiei Govor, Mircea a decis să “ia mâinile” de pe senator. În aceste zile Valer Marian este un adevărat pustnic care trăiește într-o lume bizară, închis într-un apartament în centrului orașului Satu Mare. A fost părăsit de toți. Nu mai are prieteni, colegi de partid chiar și liderii locali ai partidelor din opoziție refuză să comunice cu Valer Marian. Echipa redacțională pe care a condus-o timp de un deceniu l-a părăsit. Chiar și cei mai fideli șefi ai ziarului i-au întors spatele și nu în ultimul rând familia care a fost alungată la Baia Mare.
Senator al României, după ce a ocupat abuziv un spațiu unde a funcționat cabinetul său de senator a fost evacuat. Într-o disperare de nedescris Valer Marian a apelat la bunăvoința unor oameni de afaceri cărora pe parcusul anilor le-a creat doar probleme prin a publica articole denigratoare la adresa lor. Nu mai departe, ieri un om de afaceri din Oaș a fost vizitat de Valer Marian. Senatorul i-a cerut spațiu pentru biroul său de senator. Omul de afaceri în urmă cu trei săptămâni a fost victima atacurilor senatorului. Asta în contextul în care firma respectivului afacerist a sponsorizat campania electorală a lui Valer Marian cu suma de 50.000 de lei. Cred că în acest caz este inutil să mai comentez profilul psihologic al senatorului Valer Marian.
Summa summarum: un tânăr introvertit a plecat din Dăbâca să se facă procuror pentru a se răzbuna pe un șef de post zelos și a ajuns senator. Este o carieră fulminantă, dar dacă aruncăm o privire în budoarul acestei vieți, constatăm că a fost parcurs de un individ demn de milă, plin de frustrări și ranchiună. Actorul principal al acestei povestiri triste într-un moment critic din viața sa a fost ridicat și ajutat. Și nu numai. I s-a acordat încredere nelimitată și condiții de trai mai mult decât decente. A fost introdus în lumea bună a afaceriștilor, în lumea bună a politicii românești. Totul a durat peste un deceniu. În schimb el a distrus toată construcția în mai puțin de o lună. Fără discuție este o performanță. Negativă.
Morala acestei povestiri este:
Pentru Mircea Govor și ceilalți prieteni ai lui Valer Marian (chiar și pentru cel care semnează acest articol) – Prefer un inamic isteţ unui amic prost;
Pentru Valer Marian – Tot ce se întâmplă o dată, poate să nu se mai întâmple încă o dată. Dar tot ce se întâmplă de două ori, se va întâmpla cu siguranță și a treia oară.