Ambasadorul Franţei în România, Philippe Gustin, s-a întâlnit luni, la sediul Instituţiei Prefectului Județului Sălaj, cu reprezentanţii administraţiei locale şi judeţene. El a fost însoţit de Pascal Fesneau, consulul onorific al Franţei la Cluj Napoca, Christophe Pomez, directorul Institutului Francez din Cluj Napoca, şi de Eric Faidy, preşedinte Michelin Europa Centrală şi de Sud. La întâlnirea cu delegaţia franceză au participat preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, prefectul Ionel Ciunt şi primarul Zalăului, Radu Căpîlnaşiu.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Sălaj, în cadrul întâlnirii s-a făcut o prezentare a judeţului, a colaborării dintre compania Michelin şi autorităţile locale şi judeţene, a posibilelor colaborări între oamenii de afaceri români şi francezi, dar şi între administraţia din Sălaj şi cea din Franţa. ”Am identificat împreună nevoia de informaţie pentru oamenii de afaceri francezi care vor să investească în Sălaj, am discutat despre necesitatea de a pregăti noile generaţii de tehnicieni care vor lucra în industria judeţului, în particular la Michelin, dar şi proiectele sociale pe care le putem continua împreună cu compania franceză. Experienţa franceză în programare, planificare teritorială şi promovarea oportunităţilor de investiţii, dar şi colaborarea culturală pot fi rezultatele pe care le aşteptăm de la această întâlnire”, a precizat Tiberiu Marc, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj.
Cu ocazia vizitei sale la Zalău, ambasadorul Franţei în România a vizitat și uzinele Michelin din Zalău – Michelin Zalău Anvelope şi Michelin Zalău Cord. ”Scopul acestei vizite este, pe de o parte, de a descoperi uzinele Michelin şi implicarea companiei în viaţa comunităţii locale, dar şi o foarte bună oportunitate de a prezenta punctele atractive ale Sălajului pentru investitorii francezi şi de a facilita relaţiile dintre investitori şi autorităţile locale”, spun reprezentanții Michelin. Preşedintele Michelin Europa Centrală şi de Sud, Eric Faidy, a ţinut să menţioneze că, ”încă de la începutul activităţii sale în Sălaj, Michelin s-a implicat în viaţa locală şi în creşterea comunităţii, iar aceasta înseamnă de asemenea să promovăm regiunea în faţa celorlalţi actori economici care ar putea contribui la dezvoltarea judeţului”.
De precizat faptul că activitatea Michelin în Sălaj a demarat în 2001, moment în care Grupul s-a implicat în numeroase campanii de dezvoltare a comunităţii, prin programe de dezvoltare profesională a celor peste 1.500 de angajaţi Michelin în Zalău, prin modernizarea uzinelor şi prin multe alte proiecte. În prezent, Michelin are în România aproape 3.000 de angajaţi, trei fabrici, două la Zalău şi una la Floreşti, deţinând de asemenea o vastă reţea comercială
Iulian Duma