La Chişinău, după un început de an marcat în mod păgubos de grave divergenţe politice care au compromis în mare măsură elanul pro-european al Republicii Moldova, s-a instalat o relativă acalmie. Între timp, după formarea guvernului condus de Iurie Leancă, optimismul moldovenilor de peste Prut a început să renască. În mod evident, speranţele lor se leagă de pregătirea în vederea unui important succes posibil al procesului de apropiere şi viitoarea integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Este vorba, anume, despre semnarea acordului de asociere la Uniunea Europeană şi parafarea Acordului de Liber Schimb. Evenimentul urmează să aibă loc la Vilnius, în 27-28 noiembrie anul acesta, cu ocazia Summit-ului Parteneriatului Estic.
În acest context important pentru parcursul european al ţării vecine, preşedintele Traian Băsescu s-a aflat miercuri la Chişinău într-o vizită oficială, pe agenda de lucru a căruia au figurat convorbiri cu preşedintele Nicolae Timofti, cu premierul Iurie Leancă, precum şi cu preşedintele Parlamentului, Igor Corman, şi cu primarul municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă.
Se impune subliniat faptul că vizita lui Traian Băsescu în capitala Republicii Moldova vine la scurt timp după cea în Rusia a ministrului de Externe român Titus Corlăţean, după ani de zile de îngheţ diplomatic pe axa Bucureşti – Moscova.
Dincolo de schimbul de amabilităţi, Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a avertizat cu acest prilej că Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran, trimitere directă la discuţiile de reunificare cu România. Declaraţie care vine, totuşi, în contextul în care Moscova încearcă să atragă Republica Moldova în Uniunea Vamală Eurasiatică, ceea ce se doreşte o contrapondere economică la Uniunea Europeană.
Angela Merkel numea anul trecut Republica Moldova “elevul silitor” de la graniţele Uniunii Europene, dar divergenţele politice de la începutul acestui an, care au compromis elanul pro-european al liderilor de la Chişinău, au iritat Bruxellesul. Pornind de aici, preşedintele Nicolae Timofti a precizat că există deja mesaje încurajatoare din partea conducerii Uniunii Europene cu privire la succesul reuniunii de la Vilnius în privinţa integrării europene a Republicii Moldova.
România susţine cu fermitate aceste eforturi legitime, cu convingerea că drumul integrării europene, deşi dificil, este singurul în măsură să asigure desprinderea de influenţa Rusiei a Republicii Moldova, dar şi reunificarea ei cu România, sub stindardul Uniunii Europene.
Voicu D. Rusu