More


  Restaurantul Romantic îşi redeschide porţile

  - Advertisement -

  romantic

  După ce zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) şi Direcţia de Sănătate Publică (DSP) au ridicat restricţiile impuse Restaurantului Romantic. Aşa se face că începând de sâmbătă unitatea îşi va redeschide porţile. Pe de altă parte, patronul unităţii, Augustin Bontea, susţine că instituţiile statului ar fi comis un abuz luând decizia de a închide porţile restaurantului, fapt care ar fi provocat pierderi estimate la circa şase miliarde de lei vechi, din care 600 de milioane ar fi fost doar amenzile încasate. Mai mult, acesta ar fi depus chiar şi o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva directorului DSVSA Satu Mare, Corneliu Ceică. Motivul: tergiversarea deciziei de a ridica interdicţia de funcţionare.

  Cine este sursa îmbolnăvirii?!
  Patronul Restaurantului Romantic, Augustin Bontea, contestă rezultatele analizelor efectuate de către DSP şi DSVSA, care au indicat faptul că sursa infecţiei ar fi una dintre angajatele unităţii. Acesta a comandat o serie de examene la o unitate specializată din Baia Mare, care ar fi indicat faptul că sursa infecţiei ar fi un lot de brânză. “Am comandat o serie de analize la Baia Mare, de unde mi s-a comunicat faptul că sursa infecţiei ar fi brânza. Cantitatea de bacterii a depăşit de şapte ori limita admisă. Interesant este faptul că la cel de-al doilea eveniment DSVSA şi DSP nu au mai găsit stafilococ în organismul celei de-a doua angajate, decât pe mâini şi pe cuţit. Ceea ce înseamnă că, după părerea mea, sursa infecţiei a fost brânza. Am vorbit cu nişte specialişti din Germania care mi-au spus că o persoană nu poate infesta în asemenea hal alimentele încât să provoace toxiinfecţie în masă, decât dacă este extrem de bolnavă. Iar angajata mea nu prezenta nici pe departe semne vizibile de boală. Oricum, m-am conformat şi am dezinfectat de mai multe ori spaţiile alimentare”, a precizat Augustin Bontea.

  Plângere penală împotriva conducerii DSVSA
  Mai mult, Augustin Bontea ar fi depus chiar şi o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva directorului DSVSA Satu Mare, Corneliu Ceică. Motivul: tergiversarea deciziei de a ridica interdicţia de funcţionare. “Am cerut de mai multe ori să mi se ridice interdicţia pentru că m-am conformat normelor legale. Am dezinfectat de mai multe ori spaţiile de depozitare, dar am tot fost amânat, motiv pentru care am formulat plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva conducerii Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor. Tot ce vreau este să îmi reiau activitatea. Am avut pierderi de şase miliarde de lei vechi, din care 600 de milioane de lei au fost numai amenzile. Eu am plătit cu vârf şi îndesat, dar acum vreau să fiu lăsat în pace”, a spus Bontea.
  Acesta acuză şi Direcţia de Sănătate Publică, precizând că ar fi fost stabilită vinovăţia fără să existe indicii clare în acest sens. “DSP spune, în amendă, că sursa infecţiei o consideră, nu că este, o angajată. Ei nu spun nimic clar. Ei vorbesc doar ipotetic. Cum poţi să iei o decizie concretă, să îmi produci pierderi, pe nişte supoziţii?! De ce nu se spune clar unde este problema?”, a concluzionat Augustin Bontea. De asemenea, directorul DSP, Dorina Dragoş-Guran, a precizat, în urmă cu mai bine de o lună, că în urma analizelor realizate s-a confirmat sursa de infecţie, respectiv o persoană de sex feminin, “cel mai probabil fiind vorba despre bucătăreasă”.

  DSVSA confirmă măsura
  Şeful Biroului Siguranţa Alimentelor de Origine Animală, Vasile Mărieş, a confirmat măsura ridicării interdicţiei în cazul Restaurantului Romantic. Pe de altă parte, Vasile Mărieş nu este de acord cu poziţia patronului Augustin Bontea, care a spus că la originea toxiinfecţiei ar fi o tulpină de stafilococ animală, nu umană. “Laboratoarele noastre sunt printre primele din ţară. Sunt foarte performante. Până în prezent nu s-a făcut nicio eroare. Din rezultatele noastre reiese clar faptul că sursa îmbolnăvirii a fost o angajată. Rezultate confirmate şi de către Direcţia de Sănătate Publică”, a precizat Vasile Mărieş.

  Legături dubioase
  Întreaga poveste pare cusută cu aţă albă. De exemplu, în urmă cu o lună, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a ridicat unele semne de întrebare vizavi de eventuale interese de ambele părţi, sugerând un posibil abuz sau neglijenţă în serviciu din partea unor angajaţi ai DSVSA. “Analizând situaţia, s-au prelevat probe pentru analize de la câţiva angajaţi, pentru ca să aflăm ulterior că au declarat identitate falsă. Există două buletine de analize în care s-a declarat identitate falsă. Există doi angajaţi care au declarat identitate falsă. Din discuţiile avute, se pare că au fost încurajaţi de patron şi de şefa unităţii. Şefa unităţii este doamna Onac şi există doctorul Onac la Direcţia Sanitar-Veterinară. Sper că nu are legătură şi sper că nu s-a intervenit într-un fel. Solicit corpului de control al ministrului Agriculturii şi corpului de control al ministrului Sănătăţii să verifice dacă sunt neconcordanţe în modul de lucru şi nu ştiu cum să reacţioneze sau nu ştiu ce au de făcut, atunci să reglementăm aceste lucruri. Este foarte curios faptul că în probele DSP apare stafilococul auriu în brânză, iar la DSV din aceleaşi probe nu apare deocamdată. Mi se pare ceva extrem de ciudat”, a concluzionat Adrian Ştef.  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  spot_img