Între tradiţie şi lumea modernă, Ziua Oraşului Ardud a demonstrat că se poate onora tradiţia uitându-ne spre viitor. Ansamblurile de dans şi muzică folclorică din cadrul Casei de Cultură Augustin Mircea au adus un omagiu datinilor din zona de Codru şi au prezentat şi dansuri aparţinând minorităţilor etnice. Au fost prezente şi autorităţile judeţene, împreună cu parlamentari sătmăreni, cu toţii dornici să petreacă alături de ardudeni ziua de 15 august.
Ardudul are propriul său imn
Ziua Ardudului a debutat cu parada majoretelor din localitate, acompaniate de fanfara condusă de Mircea Câcu, după care primarul Ovidiu Duma, alături de consilierii locali, au dat startul programului artistic. După intonarea imnului de stat şi cel al Europei Unite, organizatorii au pregătit o surpriză pentru ardudeni, într-o primă audiţie, tinerii Casei de Cultură “Augustin Mircea” au cântat imnul oficial al oraşului Ardud, compus de Augustin Cădar, pe muzica lui Mircea Câcu.
În ceea ce priveşte programul pregătit, primarul Ovidiu Duma a declarat că a încercat să includă în spectacol momente artistice care să îi satisfacă şi pe cei care iubesc muzica folclorică dar şi pe cei mai tineri dintre ardudeni. În plus, invitaţii din alte zone au putut urmări ansamblurile de dans maghiar şi german ce activează în cadrul Casei de Cultură. Primarul a dorit să sublinieze că o astfel de sărbătoare trebuie să aducă tribut în primul rând propriilor cetăţeni şi că acesta a fost motivul pentru care a inclus în program mai multe momente pregătite de tinerii care învaţă să îşi respecte tradiţia în cadrul cursurilor oferite de angaja- ţii Casei de Cultură.
Cei mai harnici dintre cetăţenii cetăţii au fost premiaţi, participanţii la concursul Ardudul – Oraş Înfloritor fiind recompensaţi cu diplome pentru Cea mai frumoasă stradă şi Cea mai frumoasă gospodărie. Autorităţile locale au dorit să răsplătească şi fidelitatea şi au oferit premii şi diplome celor şase cupluri din Ardud care până la această dată au numărat o jumătate de veac de căsnicie.
Oficialităţi numeroase la Ziua Ardudului
Importanţa oraşului a fost subliniată de oficialităţile prezente în număr mare, care au dorit ca, în ciuda programului încărcat, să fie alături de ardudeni pentru a sărbători “Ziua Cetăţii”. Prefectul Eugeniu Avram a mulţumit organizatorilor pentru “atenţia acordată tradiţiilor din zona Codrului” şi a promis că “Guvernul va fi mereu alături pentru a sprijini dezvoltarea oraşului.” Doi dintre parlamentarii sătmăreni au fost şi ei prezenţi pe scenă pentru a le spune “La Mulţi Ani” tuturor ardudenilor. Deputatul Ovidiu Silaghi le-a urat distracţie plăcută tuturor, iar deputatul Octavian Petric, reprezentantul zonei Codru, le-a promis în continuare “susţinere parlamentară pentru toate proiectele de infrastructură”.
Preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, a remarcat că este “cel de-al treilea mare eveniment cultural ca amploare pregătit de Primăria Ardud în această vară”. “Astfel de evenimente contribuie la promovarea zonei Codru”, a declarat preşedintele Ştef.
Într-un adevărat exemplu de multiculturalism, Adrian Ştef s-a oferit să fie şi translator, traducând în română mesajul primarului din oraşul înfrăţit Szakoly, Ungaria.
Spectacole incendiare
Cele mai aşteptate momente de către public au venit odată cu lăsarea serii.
Pentru a se asigura că toţi spectatorii vor fi mulţumiţi, primăria a avut grijă ca pe scenă să urce atât starurile ce astăzi sunt în vogă cât şi artiştii de demult. Iubitorii de folclor s-au bucurat de piesele interpretate de Petrică Mureşan şi Cornelia şi Lupu Rednic, în timp ce alţii şi-au adus aminte de tinereţe alături de Corina Chiriac şi Alexandru Arşinel.
Pentru cei mai tineri, cel mai aşteptat moment a fost recitalul oferit de DJ Rynno alături de Silvia şi, desigur, concertul serii, oferit de nimeni altul decât Alex Velea. Spectacolul s-a încheiat odată cu focul de artificii şi recitalul nemţilor de la Daggu Project.
Silvia Spanciu