Vineri, 16 august, începând cu orele 15.00, SC Agropartener SRL a organizat impecabil cea de-a doua ediţie a întâlnirii fermierilor. S-ar părea ceva simplu. Chiar aşa a fost. Nu s-au ţinut discursuri politice, nu s-au tăiat panglici. S-au adunat cei peste 100 de fermieri şi firme de achiziţii şi seminţe, au ascultat programul rostit de administratorul Arnold Bekes, organizatorul acestei frumoase activităţi, şi s-au deplasat cu toţii la ieşirea din Petreşti spre Carei. Acolo s-au pierdut toate privirile în lanul de porumb. S-au prezentat varietăţile de porumb, vorbindu-se de cel timpuriu şi cel tardiv. S-au prezentat categoriile dedicate pentru siloz, sistem “duo”, apoi “Luigi”. Se introduc an de an peste 30 de tipuri, varietăţi de porumb, hibrizi noi, cu randament mare. S-au prezentat “Reali” de producţie mare, care se recoltează uşor, mecanizat, “Haggis”, ştiulete mare cu boabe foarte dezvoltate, “Pardis” cel care rezistă la secetă, la toate condiţiile meteo, “Gasti” – rezistent, supravieţuişete în orice condiţii (18-32 de boabe alcătuind rândurile), “Coretta” cu producţii mari, ce are un frate “Venici” cu ştiulete mare (18 rânduri de boabe simetrice), “Clariti” care se poate recolta uşor şi depozita rapid.
Toţi participanţii s-au deplasat spre judeţul Bihor, la Curtuiuşeni, la întinsele lanuri de floarea soarelui. Szabo Laszlo de la compania Caussade şi-a continuat cursul de mare specialist cu varietăţile de testare şi convenţionale: “Clarica”, cel mai timpuriu hibrid, cu un conţinut de ulei de 54%. Hibrizii de floarea soarelui “Robia” şi “Iulia” sunt creaţi pentru condiţiile climatice din România. La fel şi “Fabiola”,cu origine la noi, care s-a dezvoltat în America şi reîntors în România, unde s-a adaptat foarte bine. “Coralia” dă producţii bune. Cursul s-a încheiat cu prezentările la corturi a ofertelor specifice firmelor: 1) Pro Caussade – cu soluţii tehnologice inovative: porumb, floarea soarelui, soia, sorg şi cereale păioase; 2) Programul LEADER – finanţări pentru sud-vestul judeţului; 3) MAY – cu o experienţă de 35 de ani de cercetare, marketing şi reţea de vânzări în calitatea seminţelor (Armada, Oliva, Maximus, Duet, Sirena, Reyna şi Maxtor); 4) Tornum – echipament de gestiune a cerealelor cu uscătoare cu debit continuu mixt cu buncăre pătrate (4 tipuri), cu silozuri rotunde, cu răcitoare, sistem de control şi echipament de transport. Echipamentele suedeze merită să fie achiziţionate.
Oricum, Agropartener, în persoana soţilor Arnold şi Delia Bekes, merită felicitări pentru organizare şi impunere pe plan judeţean şi nu numai prin astfel de iniţiative de imbold spre cercetare şi recolte de invidiat.
Teodor Curpaş