La sesizarea Gazetei de Nord-Vest, Agenţia Naţională de Integritate a constatat starea de incompatibilitate a senatorului independent Marian Valer. În perioada mandatelor sale de senator, acesta a ocupat şi funcţia de administrator la două societăţi comerciale. Acesta constituie primul pas pentru demiterea numitului Marian Valer, care s-a aflat în incompatibilitate în toţi cei patru ani şi opt luni în care a frecat inutil băncile Senatului României. Acesta are la dispoziţie 15 zile pentru a contesta în instanţă verdictul ANI. După rămânerea definitivă a deciziei, ANI trebuie să sesizeze Biroul Permanent al Senatului. Situaţia trebuie adusă la cunoştinţa Senatului, care nu are altceva de făcut decât să constate demisia de drept a senatorului Marian. Există şanse maxime ca numitul Marian Valer să fie dat afară din Senat până la sfârşitul acestui an, urmând să fie organizate alegeri anticipate în Colegiul electoral nr.1 Oaş. Demnitarul sătmărean s-a ales şi cu un dosar penal pentru fals în acte publice pentru că nu şi-a completat corect declaraţiile de interese, ANI sesizând Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La ANI se mai află în lucru o altă sesizare a Gazetei de Nord-Vest, privind falsurile comise de Marian Valer la completarea declaraţiilor de avere.
ANI a confirmat dezvăluirile GNV
Gazeta de Nord-Vest a publicat în data de 30 iulie 2013 o anchetă intitulată “Incompatibilitatea crasă a senatorului Marian”, în care se arăta că “ambiţia actualului senator independent Marian Valer de a deţine funcţia de administrator al firmei pe care a funcţionat un restaurant de lux în Cluj Napoca va fi cea care îi va aduce sfârşitul mandatului de senator al României”. În aceeaşi zi, Gazeta de Nord-Vest a trimis Agenţiei Naţionale de Integritate o adresă şi un exemplar al ziarului în care a fost publicată ancheta respectivă.
Inspectorii de integritate s-au mişcat foarte repede, confirmând aspectele semnalate în ancheta apărută în paginile Gazetei de Nord-Vest. În cursul dimineţii de ieri, pe site-ul ANI (www.integritate.eu) a fost postat un comunicat de presă prin care se arăta că Agenţia a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul senatorului Marian Valer şi al altor doi parlamentari.
Şi senator, şi administrator
Agenţia Naţională de Integritate a constatat existenţa stării de incompatibilitate în cazul lui VALER MARIAN (senator). Starea de incompatibilitate a intervenit ca urmare a exercitării simultane a mai multor funcţii şi calităţi, contrar prevederilor legale, se arată în comunicatul de presă postat pe site-ul ANI. “VALER MARIAN s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deţinut, simultan, calitatea de Senator în Parlamentul României şi funcţia de administrator în cadrul S.C. NORD VEST PRESS S.R.L. (în perioada 19 decembrie 2008 – 14 martie 2011) şi S.C. BONDA IMPEX S.R.L. (19 decembrie 2008 – 12 iulie 2013). Astfel, VALER MARIAN nu a respectat dispoziţiile art. 82, alin. (1), lit. a) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora „Calitatea de senator […] este […] incompatibilă cu funcţia de […] administrator […] la societăţile comerciale […]”, şi ale art. 16, alin. (2), lit. a) din Legea nr. 96/2006, potrivit cărora “Calitatea de […] senator este, de asemenea, incompatibilă cu: funcţia de […] administrator […] la societăţile reglementate de Legea societăţilor nr. 31/1990 […]”. De asemenea, VALER MARIAN nu a menţionat calitatea de administrator la societăţile comerciale NORD VEST PRESS S.R.L. şi S.C. BONDA IMPEX S.R.L. în niciuna dintre declaraţiile de interese depuse în calitate de senator, în perioada decembrie 2008 – iunie 2013, motiv pentru care Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se arată în comunicat. În concluzie, pe lângă constatarea stării de incompatibilitate, senatorul independent Marian Valer s-a ales şi cu un dosar penal pentru fals în acte publice.
Audierea de la ANI, trecută sub tăcere
Potrivit ANI, senatorul Marian Valer a fost informat despre procedura declanşată împotriva sa. “Persoana evaluată a fost informată despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. VALER MARIAN a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere scris în exercitarea dreptului la apărare”, se mai arată în comunicat.
Rezultă că senatorul Marian a fost în ultima perioadă nu numai pentru a se autodenunţa cu mare tam-tam la DNA, ci şi pentru a da explicaţii inspectorilor de integritate. Incompatibilul senator Marian a tăcut ca porcul în cucuruz, fără să se laude presei centrale sau sătmărene cu acest mic amănunt stânjenitor pentru un fost procuror, fie el şi comunist.
Sancţionat cu demiterea din Senat
Potrivit comunicatului ANI, „Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat […] încălcarea obligaţiilor legale privind […] starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementării aplicabile demnităţii, funcţiei sau activităţii respective […]”. În cazul senatorului Marian, sancţiunea prevăzută de Legea nr.96 din 21.04.2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor constă în demiterea sa de drept. Chiar dacă îşi va pierde drepturile de pensie, senatorul Marian Valer are noroc că autorităţile statului nu îl pot obliga să returneze cei aproape 190.000 de euro pe care i-a tocat în cei patru ani şi opt luni în care a atacat pe toată lumea prin declaraţiile politice şi interpelările sale, profitând de imunitatea conferită de statutul de senator, deşi s-a aflat tot timpul în incompatibilitate.
De asemenea, în comunicatul ANI se specifică clar că „Persoana […] faţă de care s-a constatat […] starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică […] pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcţie eligibilă, nu mai poate ocupa aceeaşi funcţie pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”. Cu alte cuvinte, numitul Marian Valer trebuie să-şi ia rămas bun de la ideea unei noi candidaturi pentru Senat în următorii trei ani. De altfel, la ce imagine are în judeţul Satu Mare, oricum nu l-ar mai alege nimeni.
Un nou dosar de fals în acte publice
La Agenţia Naţională de Integritate este în lucru şi o altă sesizare depusă de Gazeta de Nord-Vest privind falsurile comise de Marian Valer la completarea declaraţiilor de avere. În 22 aprilie 2008 Marian Valer a început să activeze în calitate de director de cabinet al preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare şi conform legislaţiei în vigoare a trebuit să depună declaraţie de avere. În respectiva declaraţie, actualul senator, la punctul 2 al documentului, denumit Clădiri, a înscris un apartament dobândit în anul 2003 cu o suprafaţă de 100 mp, având valoarea impozabilă de 163.305 lei, iar la rubrica Modul de dobândire a menţionat “cumpărat”. La terminarea mandatului, în 20 octombrie 2008, senatorul a depus o nouă declaraţie de avere cu un conţinut similar cu cel prezentat mai sus.
Imediat după ce a părăsit funcţia deţinută în cadrul Consiliului Judeţean, Marian Valer a ajuns senator. În această situaţie el ar fi trebuit să dea aceeaşi declaraţie de avere. Fiind conştient că nu mai poate beneficia de protecţia preşedintelui Consiliului Judeţean, la registratura Senatului României a fost nevoit să depună o declaraţie conformă cu realitatea. În această declaraţie de avere, acelaşi apartament apare ca fiind dobândit în anul 2008. Falsul comis de Marian Valer a fost sesizat Agenţiei de către Gazeta de Nord-Vest, care a transmis şi probele aferente.
Viitorul nu sună deloc bine
După cum GNV a mai arătat în numerele sale anterioare, viitorul nu sună deloc bine pentru numitul Marian Valer. Senatorul independent este cercetat penal de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru săvârşirea infracţiunilor de ameninţare şi ultraj contra bunelor moravuri. De asemenea, a intrat în vizorul procurorilor Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) pentru încălcarea, în mod repetat, a siguranţei naţionale. DGA Satu Mare anchetează cazul mitei de 100.000 de lei încasată de senatorul Marian pentru a-l promova pe fostul comandant al Poliţiei Carei, comisarul şef Radu Chiş, în funcţia de şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Satu Mare. Împotriva senatorului independent au mai fost depuse şi numeroase alte plângeri penale pentru mizeriile proferate în fiţuica sa clandestină, editată din bani publici alocaţi de Senat. În acelaşi timp, CNSAS verifică în procedură de urgenţă legăturile senatorului Marian cu fosta Securitate, ai cărei ofiţeri îl catalogau drept un homosexual notoriu.
Szasz Lorand