More

    Sute de şoferi sub sechestrul Primăriei

    politie

    Primăria Satu Mare, prin Direcţia de Impozite şi Taxe Locale (DITL) Satu Mare, susţine că a găsit soluţiile perfecte pentru a acoperi din găurile bugetului local. Este vorba despre miile de şoferi amendaţi în trafic de Poliţia Rutieră şi Poliţia Locală. Aşa se face că cei mai darnici sunt şoferii care nu respectă regulile de circulaţie şi se trezesc că administraţia locală ajunge să le pună sechestru pe venituri, autovehicule sau alte proprietăţi.

    Milioane din buzunarele şoferilor
    Legea le acordă primăriilor dreptul de a încasa venituri ce provin din impozitele şi taxele locale, impozitul pe clădiri, precum şi amenzile şi penalităţile aferente acestora, impozitul pe teren, veniturile provenite din taxa asupra mijlocului de transport, taxa pentru servicii de reclamă şi publicitate, impozitul pe spectacole şi taxele de timbru. Din câte se pare, o sursă importantă de venit la bugetul local o reprezintă amenzile de circulaţie, care aduc sume consistente. De la începutul anului, peste 4.000 de şoferi şi-au plătit amenzile de circulaţie, însumând nu mai puţin de 1.707.053 lei. Cuantum care reprezintă atât amenzile corespunzătoare anului în curs, cât şi cele din anii trecuţi. Mai sunt însă 709 persoane care sunt aşteptate să îşi plătească amenzile de circulaţie. Iar dacă nu o vor face până la termenul limită, în cel mai scurt timp se vor trezi că nu îşi mai pot ridica leafa de la locul de muncă sau, mai rău, că li se pune sechestru pe maşină sau pe casă. În altă ordine de idei, de la începutul anului au intrat în buzunarele administraţiei locale 132.127.327 lei din impozitele şi taxele locale, o sumă deloc de neglijat, pentru vistieria primăriei.

    Sechestru cu înştiinţare
    Conform legislaţiei în vigoare, primăria este obligată să trimită o înştiinţare datornicilor care ori nu sunt acasă, fiind plecaţi în străinătate, ori nu recunosc faptele pentru care au fost sancţionaţi, trezindu-se cu datorii şi penalizări pe care ulterior nu le pot plăti. În alte cazuri, şoferii susţin că nu au primit somaţia, crezând că această scuză îi va scăpa de excutarea silită. Codul de Procedură Fiscală prevede că executarea silită a bunurilor proprietate a debitorului se efectuează, de regulă, în limita a 150 la sută din valoarea creanţelor fiscale, inclusiv a cheltuielilor de executare. Reprezentantul Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale Satu Mare, Dan Mirel Cristian, a declarat că serviciul pe care îl reprezintă lucrează intensiv la recuperarea datoriilor. “Această perioadă o dedicăm în special pentru recuperarea creanţelor şi veniturilor din amenzi, respectiv dosare de executare silită. Ne ocupăm de asta şi pe parcursul anului, dar mai cu seamă în perioada iunie- septembrie, pentru că cei care sunt plecaţi în străinătate se întorc acasă”, a declarat Dan Mirel. Acesta mai subliniază faptul că şoferii ar trebui să ştie că odată cu creşterea salariului minim brut pe economie creşte şi valoarea punctelor de penalizare. Astfel că odată cu majorarea salariului minim brut pe economie creşte, proporţional, şi punctul de amendă, de la 75 la 80 de lei. Potrivit ordonaţei guvernamentale 195 din 2002 privind circulaţia pe drumurile publice, un punct de amendă reprezintă 10% din salariul minim brut pe ţară.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE