More

    Doctorul de arbori la Satu Mare

        Dis-de-dimineaţă, doctorul de copaci Ocsvari Gabor, inginer silvic venit din Ungaria, şi-a consultat primii pacienţi. În sala de aşteptare se aflau cei peste 500 de arbori, stejari, platani şi plopi, din Grădina Romei. La un control mai atent, expertul maghiar a decis evaluarea vizuală a aproximativ 200 de arbori ce ar putea avea probleme, în timp ce 53 dintre aceştia au necesitat un control mai amănunţit.
    Diagnosticarea unui copac bolnav este dificilă, tocmai de aceea, doctorul şi-a adus un dispozitiv acustic folosind o tehnică împrumutată de peste ocean. Prin vibraţii şi sunete, Ocsvari Gabor poate determina care este starea de sănătate a unui copac. “Un arbore este supus la multe de-a lungul vieţii sale, ca şi omul, nu doar intemperiile îl pot doborî, ci rănile suferite la nivelul scoarţei pot determina infectarea acestuia. Pot fi frumoşi şi înalţi şi verzi, dar adevărul e că nu ştim dacă nu cumva înăuntrul acestora  a început un proces ireversibil. Şi ei sunt ca oamenii, când aveam 20 de ani nici nu ştiam unde se află dispensarul medical, acum dau pe-acolo tot mai des”, a declarat inginerul maghiar.
    La diagnosticare au participat şi consilierii Primăriei în frunte cu edilul şef Dorel Coica. Acesta aşteaptă rezultatele finale care vor veni, desigur, sub forma unor fişe medicale pentru fiecare pacient-copac în parte, după data de 1 octombrie. Primarul Coica a mai precizat că nu se pune problema tăierii arborilor. “Copacii vor fi sacrificaţi doar dacă nu mai pot fi salvaţi şi constituie un pericol pentru oameni şi bunuri”, a adăugat primarul. Aproximativ 20 deja au primit diagnostice nefavorabile din partea expertului maghiar dar bolile de care aceştia suferă şi dacă există sau nu leac pentru suferinţa lor se va afla doar luna următoare.
    Silvia Spanciu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE