Satu Mare a fost printre primele judeţe incluse în progamul pentru depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin. Prin intermediul testului Babeş-Papanicolau, programul oferă o şansă în vederea depistării la timp a cancerului care anual atacă 3.000 de femei. Deşi testele au fost întrerupte în ultima perioadă, programul va fi reluat în curând, astfel că persoanele în cauză se vor putea prezenta pentru realizarea acestuia la unul dintre centrele aprobate de Ministerul Sănătăţii.
Programul naţional de screening pentru depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin a început în 2012 şi a inclus judeţele Arad, Caraş- Severin, Hunedeoara, Timiş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Bihor, Maramureş, Satu Mare şi Sălaj. Programul se derulează pe o perioadă de cinci ani şi are ca scop informarea corectă a femeilor cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, dar şi depistarea şi prevenirea cancerului de col uterin prin realizarea gratuită a testului Papanicolau în unul dintre centrele judeţene.
În 2012, Satu Mare a fost printre primele judeţe care a avut reţele de recoltare funcţionale şi bine organizate din punct de vedere tehnic şi financiar. Din păcate fondurile alocate pentru anul 2013 nu acoperă toate solicitările, motiv pentru care pentru judeţul nostru au mai fost alocate fonduri pentru circa o mie de testări. Din ianuarie până în martie au beneficiat de testări gratuite 8.503 de femei care au solicitat medicului de familie informaţii suplimentare cu privire la realizarea acestui test sau pur şi simplu au fost îndrumate în baza unor simptome să realizeze acest test. În perioada de vară a avut loc o întrerupere a programului, dar reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Satu Mare sunt încrezători în reluarea programului începând cu luna septembrie. Programul de testare gratuită derulat la nivelul judeţului Satu Mare este coordonat de Institutul Oncologic “Prof. dr. I. Chiricuţă” din Cluj Napoca.
Cancerul de col uterin are în ţara noastră o incidenţă cu mult peste media europeană, ceea ce a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să recomande accelerarea măsurilor de prevenţie, cea mai concretă fiind reluarea vaccinării împotriva HPV, virusul considerat vinovat de apariţia cancerului de col uterin.
Alexandra Ardelean