More

    eugen

    Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a fost invitat, duminică, în emisiunea “După 20 de ani”, difuzată de postul PRO TV, unde a vorbit despre pachetul de servicii medicale şi despre reforma pe care o pregăteşte în domeniul Sănătăţii.

    „În 2012, circa 40% din cele 4,4 milioane de servicii medicale oferite de spitale au fost diagnostice care nu ar fi trebuit rezolvate prin internare în spital. Sunt servicii medicale care nu e nevoie să consume banii spitalelor. Lucrul cel mai important este altul. Este vorba de o utilizare mai bună a banului. Vrem să remodificăm componentele sistemului sanitar. Doi-trei ani ne-am propus să dureze acest proces“, a explicat Nicolăescu.

    În ce priveşte pachetul de servicii medicale, ministrul Sănătăţii a făcut distincţia între cei care au asigurare şi cei care nu, explicând ce beneficii există pentru ambele categorii.

    „Avem pachet de servicii medicale de bază pentru asiguraţi, dar şi pentru neasiguraţi, care conţine mai puţin componente. Toate tipurile de servicii medicale se includ în pachetul de bază, dar pentru toată lumea se mai ataşează un pachet. Vorbim de cancer, Programul Naţional de Cancer, vorbim de o serie de programe specifice pe cardiologie. Toate intră într-un pachet separat pe care le finanţăm exclusiv din bugetul de stat“, a arătat Nicolăescu.

    Referitor la reformele pregătite de Ministerul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu a detaliat elementele noi ale pachetului de bază.

    „Va creşte competenţa medicului de familie faţă de ce are astăzi. O să plec de la un caz concret. Un cetăţean este bolnav de diabet şi trebuie monitorizat pe parcursul derulării bolii. Pentru asta, astăzi, înainte de intrarea în vigoare a pachetului, respectivul trebuie să meargă la diabetolog. Diabetologii sunt, de regulă, în oraşul care este capitală de judeţ şi în restul judeţului nu e nimeni. Noi am spus că acest tip de monitorizare poate fi coborât la medicul de familie şi atunci pacientul se poate duce la medicul de familie, care citeşte analizele şi, doar dacă sunt abateri semnificative, pacientul va fi plimbat la alt medic.

    Medicul de familie poate acorda două tipuri de servicii cetăţeanului. Un tip este prevenţia. Dacă sunt sănătos, sunt obligat, conform acestui pachet, să mă duc o dată la trei ani la medicul de familie să îmi facă un control medical de prevenţie, să vadă dacă am riscuri sau nu. In acest moment, vrem să găsim un fel de sancţiune să-l obligăm să aibă grijă de viaţa lui. Si omul trebuie să facă ceva pentru el, nu doar statul să-l tragă de mânecă.

    Dacă eşti peste 40 de ani şi prezinţi multe riscuri, un astfel de program se face în fiecare an. E prima activitate. A doua este cea curativă. Prima evaluare este mai largă, mai complexă, ca medicul să poată pune un diagnostic. Dacă nu ajunge prima consultaţie se ajunge şi la a doua. După aceea, pe perioada de derulare a tratamentului, ai dreptul la circa trei consultaţii de monitorizare a modului în care evoluează patologia ta“, a explicat ministrul.

    De asemenea, el a vorbit despre modul în care sunt cheltuiţi banii în sistem, după ce în prealabil a criticat faptul că, în prezent, sunt cheltuiţi foarte mulţi bani pentru internări, în cazul unor probleme de sănătate care ar putea fi rezolvate în ambulatoriu.

    „Banii cheltuiţi inutil în sistem îi ducem în prima parte a componentelor. Asigur mult mai mulţi bani ca să pot da servicii de mai bună calitate, mai multe, ca pacientul să fie mulţumit. Asta încercăm să facem prin acest pachet“, a mai spus Nicolăescu.

    Pentru serviciile care nu sunt incluse, el a subliniat că toate vor fi plătite, dar se tinde către eliminarea plăţilor informale.

    „Noi vrem să ştim exact ce trebuie plătit şi ce e gratuit. Si ce e gratuit se dă. Dacă pot să asigur un nivel de calitate gratuit, atunci nu mai e nevoie să dau şpagă, pentru că e prevăzut în pachet şi se acordă. Despre asta vorbim aici. Tendinţa asta ar trebui să fie“, a arătat Nicolăescu.

    În ce priveşte conţinutul pachetului de servicii de sănătate, Nicolăescu a admis că ministerul nu deţine fondurile necesare pentru o campanie de comunicare prin care să informeze cetăţenii cu privire la drepturile pe care le au.

    “În clipa când pachetul va fi dat, va fi făcut public. Omul se poate uita pe site-uri, poate merge la medicul de familie. Depinde de fiecare. Eu mă gândesc că statul ar trebui să facă o campanie de informare, doar că nu avem bani pentru aşa ceva” , a recunoscut el.

    Intrebat cum va reuşi medicii să se îndrepte către comunităţile izolate, Nicolăescu a declarat că ministerul va oferi bonusuri pentru localităţile în care nu există medici.

    În ce priveşte beneficiile celui neasigurat, ministrul a arătat că, pentru copii, trebuie asigurate servicii de prevenţie, inclusiv stomatologice, dar şi de urgenţă. “Are şi o altă posibilitate. Plăteşte cu şase luni în urmă”, a adăugat el.

    “Pentru aceşti copii, dăm prevenţie ca la orice neasigurat. Este obligatoriu, ca şi până acum. Pacienţii neasiguraţi au toate serviciile de urgenţă şi acces la programele naţionale de sănătate”, a arătat acesta.

    In prezent, a mai spus el, pacientul neasigurat beneficiază doar de serviciile medicale de urgenţă, dar în viitor va beneficia şi de programele naţionale de sănătate. După datele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, în România sunt aproximativ două milioane de pacienţi neasiguraţi, a clarificat Nicolăescu.

    De asemenea, el a precizat că reforma în domeniul sănătăţii va fi implementată în aproximativ trei ani.

    „Ne-am propus ca toată reforma să se poată implementa în circa trei ani. In primul an încercăm să împingem lucrurile, să se aşeze, nu îmi imaginez că totul va fi perfect“, a spus el.

    Întrebat dacă, în cazul în care această reformă nu va fi implementată până la 1 februarie, îşi va depune demisia, Eugen Nicolăescu a răspuns afirmativ.

    “În principiu, nu o să mai am ce să fac la minister”, a afirmat ministrul Sănătăţii.

    În altă ordine de idei, întrebat dacă vor creşte salariile medicilor, Nicolăescu a răspuns, de asemenea, afirmativ.

    “Cred că va fi o creştere pe care medicul o va aprecia”, a răspuns Nicolăescu, adăugând că nu poate face promisiuni pentru cei care lucrează în sistem. Cu toate acestea,  a precizat că nu se pune problema dublării veniturilor medicilor, atunci când i s-a adresat o întrebare în acest sens.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE