More

    Obama şi Hollande – preşedinţi în picaj

    Conform unui sondaj făcut de Universitatea Quinnipiac din Statele Unite ale Americii în perioada 6-11 noiembrie pe 2545 de alegători înregistraţi la nivel naţional şi cu o marjă de eroare de 1,9%, rata de popularitate a preşedintelui Barack Obama nu a fost niciodată atât de scăzută. Sondajul arată că pentru prima dată majoritatea americanilor – 52% – consideră că şeful statului nu este cinstit şi nu merită încrederea lor. Aproximativ 54% din americanii chestionaţi nu sunt de acord cu politica şefului lor, faţă de 39% care au o opinie favorabilă.

    După ce în septembrie, 7 din 10 alegători se opuneau unei intervenţii în Siria, iar Standard&Poor’s estima costurile blocajului bugetar federal la 24 de miliarde de dolari, Obama pare să plătească acum pentru problemele lansării reformei sănătăţii, a cărei componentă principală a intrat în vigoare la 1 octombrie. Insuccesul înregistrat i-a adus o pierdere a încrederii în rândul femeilor, doar 40% dintre ele fiind de acord cu politica sa, faţă de cele 51% împotrivă. Studiul făcut de Universitatea Quinnipiac arată de asemenea că majoritatea americanilor rămân pesimişti în ce priveşte consecinţele reformei sănătăţii din SUA.

    Doar 19% din ei cred că aceasta va îmbunătăţi serviciile de sănătate, faţă de 43% care consideră că va dăuna şi 33% care apreciază că nu se va schimba nimic.
    Şi mai rău stă preşedintele Franţei, socialistul Francois Hollande. Popularitatea acestuia a scăzut cu şase puncte procentuale, ajungând la 15% opinii favorabile, similară cu cea a premierului Jean-Marc Ayrault. Iar această prăbuşire a încrederii populaţiei în liderul francez, confirmată de recentele sondaje de opinie, vine la doar un an şi jumătate de la câştigarea alegerilor. 76% dintre respondenţii la sondajul realizat de YouGov pentru Huffington Post şi i-TELE au evaluat negativ activitatea lui Hollande în postul de preşedinte al Franţei. La fel de semnificativ, 9% s-au abţinut.
    Se dovedeşte, în concluzie, că până şi marile naţiuni îşi aleg preşedinţii în momente lipsite de inspiraţie, ca să regrete după aceea. Numai că pentru noi, românii, greşeala lor nu are prea mare importanţă. O avem, în schimb, pe a noastră. Repetată.

    Voicu D. Rusu

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE