More


  Dezastru evitat in extremis la Odoreu

  - Advertisement -

  odoreu

  Cazul de la Odoreu în care 46 de copii au prezentat simptomele unei toxiinfecţii alimentare a fost bine gestionat de autorităţile locale şi judeţene, lucru ce a minimalizat cât se poate de mult efectele. Buna colaborare şi comunicare dintre instituţiile implicate a făcut ca elevii care au avut acele simptome să ajungă în cel mai scurt timp la Urgenţe, fiind evitat un posibil dezastru.

  Măsuri de urgenţă luate la nivel local
  Imediat ce miercuri, în jurul orei 10.00 directorul Şcolii Gimnaziale Odoreu a anunţat faptul că şapte copii din clasa a VI-a au simptome de toxiinfecţie alimentară, primarul comunei Odoreu, Dumitru Pop, a luat măsurile necesare ca aceştia să fie consultaţi de cadrele medicale de la dispensarul comunal. Medicul de familie a sunat la 112 solicitând ajutor, moment în care a fost dispusă sistarea distribuirii laptelui în şcoală şi colectarea celui distribuit şi neconsumat de la elevi. “Am constatat că 63 de copii consumaseră deja laptele, dar nu toţi au avut simptome. Conducerea şcolii a anunţat Inspectoratul Şcolar despre situaţia de la Odoreu, care, la rândul său, a dispus sistarea distribuirii laptelui în şcolile din judeţ”, a explicat primarul Dumitru Pop.

  Primii şase copii au fost trimişi cu ambulanţele la Unitatea de Primire Urgenţe, însă între timp numărul copiilor care prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară a crescut. “Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă s-a mobilizat exemplar, am primit şi sprijin de la Consiliul Judeţean, care ne-a trimis două microbuze pentru transportul copiilor şi ne-a ajutat cu ambulanţele şi la Urgenţe. Şi cu părinţii am avut o bună colaborare furnizându-le în timp real informaţii despre starea copiilor lor, evitând în acest fel panica. Am colaborat foarte bine cu toate instituţiile implicate şi am reuşit în acest fel să evităm un posibil dezastru. Viaţa copiilor nu a fost pusă în pericol, iar în jurul orei 14.00 s-au întors acasă primii copii. Şapte dintre aceştia au fost internaţi la Secţia de Boli Infecţioase, iar trei la Pediatrie, dar care mâine (n.r. – azi) vor fi externaţi”, a mai spus primarul Dumitru Pop.

  Colaborare apreciată de prefect şi vicepreşedintele CJ
  Atât prefectul judeţului Satu Mare, Eugeniu Avram, cât şi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, au apreciat buna colaborare a instituţiilor implicate în cazul de la Odoreu. “Sunt mulţumit de felul în care s-a acţionat la Odoreu iar copiii sunt acum în afară de orice pericol. Mă deranjează faptul că ne-am trezit din nou cu un astfel de eveniment neplăcut. Am solicitat proceduri de înăsprire a controalelor în cazul distribuţiei laptelui şi cornului în judeţ pentru a evita astfel de evenimente. Am anunţat ANSVSA-ul şi Ministerul Educaţiei pentru a fi luate măsuri la nivel naţional”, a precizat prefectul Avram.

  Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, l-a felicitat pe primarul Dumitru Pop pentru modul în care a gestionat situaţia de criză de la şcoala din Odoreu. “Îi felicit pe toţi cei implicaţi pentru modul în care au gestionat această situaţie, în special pe primarul Dumitru Pop, dar şi cadrele medicale de la Odoreu, de la Urgenţă sau de la Pediatrie. În cel mai scurt timp posibil copiii au fost trataţi, iar până la ora 14.00 lucrurile au reintrat în normalitate. Noi, cei din conducerea Consiliului Judeţean, am supervizat acţiunea. Mi-aş dori însă să nu se mai întâmple astfel de evenimente, iar cei care distribuie laptele în şcoli să înţeleagă că nu se pot juca cu viaţa elevilor. Dacă se dovedeşte că toxiinfecţia a fost produsă de laptele depozitat şi transportat în condiţii necorespunzătoare voi cere rezilierea contractului cu firma care îl distribuie. Aşteptăm încă rezultatele de laborator”, a precizat Mircea Govor.

  Primele rezultate concludente vor fi cunoscute azi
  După prima probă de laborator, referitoare la aciditate, laptele pare a fi în conformitate. Însă, atât directorul DSVSA, Nicolae Dumuţa, cât şi directorul DSP, Dorina Dragoş-Guran, au afirmat că aceste rezultate nu sunt concludente. “Abia în cursul zilei de mâine (n.r. – azi) vom afla primele rezultate mai concludente. Până ce nu aflăm rezultatele analizelor de laborator nu ne putem pronunţa” a afirmat directorul DSP.

  Între timp, cei zece copii internaţi se află sub supraveghere medicală deoarece unii dintre ei au şi viroze respiratorii. Potrivit purtătorului de cuvânt al Spitalului Judeţean Satu Mare, Constantin Demian, starea lor este bună şi foarte probabil vor fi externaţi în cursul zilei de azi.
  La Şcoala gimnazială Craidorolţ a fost depistat ieri un cuib de şoareci într-o cutie de lapte. Şi în acest caz a fost demarată o anchetă.

  Florin Dura  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts

  spot_img
  panouri fotovoltaice satu mare