More

    Fostele depozite de deşeuri vor fi împădurite

    plantare

    Luna Pădurii este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, reprezentând o modalitate de sensibilizare a tinerilor şi a factorilor decizionali, cu privire la importanţa pădurilor, precum şi a reuşitei campanii de plantare din anul 2013, când s-au plantat peste 30.000 de puieţi. Cu această ocazie, Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Satu Mare, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Satu Mare, Direcţia Silvică Satu Mare, lansează pentru anul 2014 o nouă campanie de plantare de puieţi pe fostele amplasamente ale depozitelor de deşeuri din mediul rural de pe raza judeţului Satu Mare. La acţiunea de plantare se vor implica atât reprezentanţi ai organizatorilor, instituţiile de învăţământ, cât şi voluntari ai comunităţii din comunele implicate în campania de plantare 2014.

    În urma centralizării suprafeţelor fostelor amplasamente ale depozitelor de deşeuri din mediul rural care au fost închise în 2009, s-a identificat o suprafaţă de aproximativ 65 de hectare de teren care ar putea fi plantate cu diverse specii de puieţi în funcţie de modul de compactare şi acoperire a acestor amplasamente la ora actuală. Modul de desfăşurare a campaniei a fost prezentat de directorul APM Satu Mare, Bekessy Elisabeta, în cadrul şedinţei organizate de Consiliul Judeţean Satu Mare, la care au participat toate autorităţile publice locale de pe raza judeţului Satu Mare.
    Toţi participanţii şi-au manifestat dorinţa de implicare, aducându-şi astfel şi ei aportul la creşterea suprafeţelor plantate cu arbori, atât în intravilanul cât şi în extravilanul localităţilor, precum şi la valorificarea unor terenuri degradate de pe raza comunelor din judeţul Satu Mare. Campania se va materializa prin următoarele activităţi: o echipă mixtă formată din reprezentanţi ai Ocoalelor Silvice arondate comunelor şi ai primăriilor comunelor aflate în situaţie vor face verificare în teren şi vor stabili gradul de acoperire cu pământ a amplasamentelor şi numărul de puieţi necesari.
    După care va avea loc centralizarea verificărilor în teren şi identificarea suprafeţei pe care se vor face plantările, numărul şi speciile de puieţi necesari care vor fi achiziţionaţi de CJ şi apoi distribuiţi prin Ocoalele Silvice arondate primăriilor care se vor implica în campanie. Fiecare autoritate publică locală implicată va solicita în timp util agenţiei actul de reglementare necesar începerii lucrărilor de împădurire, iar plantarea de puieţi se va face în perioada februarie – aprilie 2014, în funcţie de condiţiile meteorologice, după un calendar bine stabilit la momentul respectiv.

    Pavel Prodaniuc

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE