More

  Misterul muniţiei de la Domăneşti

  munitie

  Găsirea a două lăzi de muniţie sub picioarele podului peste Crasna de la Domăneşti ar putea lămuri parţial un furt de muniţie constatat în cursul anului 1994 la pichetul de grăniceri din aceeaşi localitate. Din inventarul pichetului au dispărut fără urme două lăzi de cartuşe pentru puşti semiautomate cu lunetă (PSL) şi mitralieră. Anchetatorii n-au reuşit la vremea respectivă nici să dea de urma muniţiei dispărute, nici să identifice persoana care le-a sustras. Acarul Păun în acest caz a devenit comandantul Pichetului de grăniceri din Domăneşti, căpitanul Ioan Buga. Acesta a fost trecut în rezervă şi apoi condamnat la închisoare cu suspendare pentru neglijenţă în serviciu. La 20 de ani de la respectivul incident, care i-a pus capăt atât de urât carierei militare, fostul căpitan Ioan Buga îşi câştigă existenţa ca profesor de mecanică la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu din municipiul Carei.

  Muniţie găsită după 20 de ani
  Un responsabil de şantier la o societate din Satu Mare a sesizat la mijlocul săptămânii trecute poliţiştii din Moftin că, efectuând lucrări de excavaţie la pilonii de susţinere a podului de pe râul Crasna din localitatea Domăneşti, a găsit două lăzi metalice cu muniţie. La faţa locului s-au deplasat şi poliţiştii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase împreună cu specialişti din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Satu Mare, care au stabilit că cele două lăzi metalice conţineau 880 bucăţi cartuşe, având gravat anul fabricaţiei 1982, care erau în stare avansată de coroziune, se arăta în comunicatul de presă emis de Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ) Satu Mare. Muniţia a fost ridicată în vederea distrugerii, iar oamenii legii vor efectua investigaţii cu privire la provenienţa acesteia, se mai arăta în respectivul comunicat de presă.

  Un furt de muniţie nerezolvat
  Muniţia găsită lângă pilonii de susţinere a podului de la Domăneşti corespunde cu cea sustrasă exact cu 20 de ani în urmă de la pichetul de grăniceri din localitate. În perioada ianuarie-aprilie 1994, comandantul pichetului din Domăneşti era căpitanul Ioan Buga, care fusese angajat cu câteva luni în urmă. Deşi ar fi trebuit să fie încadrat la departamentul de logistică al Batalionului Carei, acesta a fost paraşutat la pichetul din Domăneşti. În aprilie 1994, când a fost transferat la Batalionul din Carei, a fost făcut un inventar al muniţiei din dotarea pichetului. Cu această ocazie, a constatat lipsa a două lăzi de cartuşe. Era vorba de cartuşe speciale, care puteau fi folosite doar la puşti semiautomate cu lunetă (PSL) şi la mitraliere.

  Având în vedere cantitatea mare de muniţie lipsă, a fost înştiinţat imediat Ministerul de Interne. A urmat o anchetă de amploare. Sute de jandarmi au fost mobilizaţi să scotocească împrejurimile Domăneştiului, însă nu au reuşit să găsească cartuşele sustrase. În pofida tuturor eforturilor, anchetatorii n-au reuşit să identifice autorul sau autorii sustragerii, n-au reuşit să identifice mobilul furtului, respectiv să găsească cele două lăzi de cartuşe.

  Acarul Păun al afacerii a devenit până la urmă comandantul pichetului, căpitanul Ioan Buga, care a fost acuzat de neglijenţă în serviciu. Acesta a fost trecut în rezervă şi a fost trimis apoi în judecată. A scăpat de puşcărie, primind o condamnare de un an cu suspendare. Cu cariera militară încheiată atât de repede, Ioan Buga s-a reorientat spre învăţământ. În prezent, acesta este profesor de mecanică la Liceul Tehnologic Simion Bărnuţiu din municipiul Carei.

  O posibilă lucrătură interioară
  La 20 de ani de la dispariţia muniţiei, Ioan Buga speră ca adevărul să iasă până la urmă la iveală. “Nu am sustras lăzile cu cartuşe. Nici nu aveam cum să le iau întrucât nu aveam acces de unul singur la ele, numai însoţit de unul dintre cei patru sergenţi angajaţi, care asigurau permanenţa. De asemenea, nu aveam ce să fac cu ele. Faptul că lăzile cu muniţie au reapărut după 20 de ani mă încurajează să sper că până la urmă adevărul tot va ieşi la iveală”, ne-a declarat Ioan Buga.
  Fostul comandant al pichetului din Domăneşti afirmă că a fost victima unei lucrături interioare. “Numai cineva din interior putea să ia lăzile cu muniţie. După cum am mai spus, la ele mai aveau acces doar sergenţii angajaţi. Niciun civil nu ar fi putut intra neobservat în pichet, iar ferestrele aveau grilaje. Cel care a sustras muniţia a fost acoperit de la nivel superior. De la pichet până la podul peste Crasna sunt circa doi kilometri, iar lăzile aveau o greutate de circa 24 de kilograme. E greu de crezut că cineva îmbrăcat în uniformă s-a plimbat noaptea prin sat cu lăzile după el. A fost o lucrătură clară, în care posibil să fi fost implicate mai multe persoane”, afirmă Ioan Buga.

  Filat de serviciile secrete
  Deşi anchetatorii nu au putut dovedi implicarea fostului comandant de pichet Ioan Buga în dispariţia muniţiei, aceştia au luat în calcul ipoteze de-a dreptul fantastice. Anchetatorii l-au suspectat inclusiv de faptul că ar fi vândut muniţia sustrasă unor reprezentanţi ai forţelor combatante în războiul din Serbia. O bună perioadă de timp, fostul căpitan a intrat şi în colimatorul serviciilor secrete, care l-au filat neîntrerupt. Probabil că erau interesate de persoanele cu care se întâlnea Ioan Buga, în speranţa că vor reuşi să identifice vreo persoană suspectă, care să aibă legătură cu sustragerea sau comercializarea muniţiei. Odată cu trecerea anilor, interesul anchetatorilor a scăzut, abandonând în cele din urmă cercetările. Probabil şi acum se aşterne praful pe dosarul privind dispariţia muniţiei.

  Deşi este nevinovat, Ioan Buga s-a lovit multă vreme de răutatea oamenilor, care îl întrebau la mişto dacă nu le dă câteva cartuşe de armă. Acum, după ce s-a găsit muniţia pe care a fost acuzat că ar fi sustras-o, fostul grănicer speră să i se facă dreptate. “Dosarul este deschis şi acum, căci muniţia nu a fost descoperită. Dacă s-ar vrea, o anchetă riguroasă ar putea face lumină în acest caz. Am şi eu nişte bănuieli, care s-ar putea dovedi corecte. Este vorba de un fost sergent angajat, căruia i-am dat afară cumnatul, şi el sergent angajat la vremea respectivă, pentru că avea obiceiul să se îmbete şi să bată militarii în termen. În mod dubios, după ce am fost trecut în rezervă, acel sergent angajat bătăuş a fost reîncadrat pentru a treia oară. Poate că, odată cu trecerea timpului, l-au cuprins remuşcările şi îşi va recunoaşte faptele”, ne-a declarat Buga.

  Paradoxal, cele două lăzi cu muniţie îi aparţin în prezent lui Ioan Buga. “În mod normal, cele două lăzi cu muniţie ar trebui să fie ale mele. Nu de alta, dar mi-au fost imputate şi am fost obligat să achit contravaloarea lor. Dacă bine mai ţin minte, am plătit circa 150.000 de lei vechi pentru ele, în condiţiile în care salariul meu era de circa 240.000 lei”, spune fostul căpitan de grăniceri.

  Poliţia investighează pista
  Reporterii Gazetei de Nord-Vest au semnalat inspectorului şef al IPJ Satu Mare, comisarul şef Constantin Taloş, că cele două lăzi de cartuşe găsite sub podul de la Domăneşti sunt cele care au dispărut din inventarul Pichetului de grăniceri din localitate în cursul anului 1994. “Într-adevăr, este destul de mare coincidenţa. Vom investiga această variantă. Având în vedere faptul că acele cartuşe care au fost găsite sub pod au fost fabricate în anul 1982, este foarte plauzibil să fie vorba chiar despre cartuşele dispărute din pichet. Ne vom interesa să vedem ce s-a întâmplat cu exactitate în acest caz”, ne-a declarat comisarul şef Constantin Taloş.

  Szasz Lorand

  ȘTIRI RECENT ADĂUGATE