More



    Premii pentru sătmăreni la Festivalul de la Napkor

    ardudfest

    Echipele oraşului Ardud, comunelor Viile Satu Mare şi Căpleni, respectiv o echipă comună a Grupurilor de Acţiune Locală (GAL-urilor) Sud-Vest Satu Mare şi Zona Sătmarului ne-au reprezentat cu cinste judeţul la a XIII-a ediţie a Festivalului Tăiatului de Porc din localitatea Napkor, Ungaria. Toate echipele înscrise în concurs s-au întrecut în prepararea specialităţilor culinare din porc – cârnaţi, caltaboşi, ciorbe la ceaun sau tocăniţe. Nu doar produsele culinare au intrat la jurizare. Vinul fiert şi pălinca, pregătite de echipe, au fost degustate şi punctate de un juriu specializat.

    Cea mai numeroasă delegaţie din judeţul Satu Mare a avut-o oraşul Ardud, unde alături de primarul Ovidiu Duma, secretarul Cristian Micle, consilierii locali, angajaţi ai Primăriei, au participat şi reprezentanţi ai altor instituţii, inclusiv Liceul Tehnologic din Ardud, respectiv Ocolul Silvic Ardud, dar şi un grup de tineri maghiari din Ardud. Dintre primari, au fost prezenţi şi cel din Viile Satu Mare, Szucs Szabolcs, respectiv viceprimarul Tiberiu Pintea, primarul comunei Micula, Doboş Ştefan, viceprimarul oraşului Tăşnad, Veron Andrei, primarul comunei Petreşti, Otto Marchiş, preoţi şi alţi reprezentanţi ai comunităţilor locale din Căpleni, Tăşnad, Micula, Vetiş şi alte localităţi din judeţul nostru. Din partea instituţiilor României şi judeţului Satu Mare la festivalul care se ţine anual în localitatea aflată la aproximativ 100 km de Satu Mare au participat senatorul Pataki Csaba, subprefectul Cristian Sasu, consilierul preşedintelui Consiliului Judeţean Satu Mare, Toth Klarisz, directorul Centrului de Creaţie din Satu Mare, Felician Pop, şi directorul adjunct al Bibliotecii Judeţene, Robert Laszlo.

    Ca în fiecare an, sătmărenii s-au întors cu premii de la concursul din Napkor. Comuna Căpleni a luat titlul de „Cel mai bun măcelar” şi locul III la „Cel mai bun caltaboş”, echipa care a reprezentat unitatea administrativ-teritorială Viile Satu Mare a luat locul III pentru cei mai buni cârnaţi. Oraşul Ardud s-a întors acasă cu titlul pentru cea mai populară echipă, în vreme ce echipa reunită a GAL-urilor Sud-Vest Satu Mare şi Zona Sătmarului a câştigat premiul special al Camerei Agricole Naţionale din Ungaria pentru întreaga activitate şi premiul pentru „Cea mai bună ciorbă la ceaun”, o ciorbă de ceapă. Festivalul Tăiatului Porcului a prins deja rădăcini şi în judeţul nostru. Ediţia din acest an va fi găzduită de oraşul Livada, în primul sfârşit de săptămână din luna februarie.
    Lorena Georgi

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE