Americanii îi spun „tuxedo”, englezii „dinner jacket”, iar în vocabularul şi garderoba noastră îl întâlnim ca „smoking”.
Oricare este însă varianta folosită, smokingul reprezintă cea mai importantă ţinută din garderoba unui bărbat. Fie că îţi place sau nu şi indiferent de zona în care îţi desfăşori activitatea, întotdeauna o să existe un moment în care va trebui să îl porţi, măcar în calitate de ginere dacă nu de invitat pe covorul roşu. Iar atunci trebuie să fii sigur că ştii ce trebuie să faci.
Primul meu smoking a aterizat în garderobă forţat fiind de majoritatea evenimentelor pe invitaţiile cărora era cu nonşalanţă imprimat „dress code: black tie”.
Prima senzaţie pe care am avut-o în faţa creaţiei YSL a fost că „nu îmi aparţine”, un sentiment pe care bănuiesc că majoritatea celor care citiţi acest articol l-aţi împărtăşit la un moment dat. Smokingurile pe care le cunoşteam erau doar citate vizuale din filme în alb şi negru, în care bărbaţii au părul perfect pieptănat şi fumează afectaţi ţigări de foi, imagini fără nicio legătură cu universul meu. La cine să mă raportez? Şi, mai ales, cum Dumnezeu se poartă?
Frank Sinatra spunea că smokingul este un stil de viaţă. Uşor de spus mai ales când viaţa ta este un amestec, pe care îl percepem drept glamour, de serate cu preşedinţi şi partide de poker cu mafia italiană. Un alt domn deştept, Dylan Jones, un fel de Aurelia Marinescu a sfaturilor pline de înţelepciune pentru bărbaţi, are o teorie şi mai interesantă: „schema cu costumul de seară e să le permitem femeilor să strălucească”.
ECUAŢIA CLASICĂ
Haină neagră, cămaşă albă, papion negru (da, papion – au revenit în modă, în stil mare). Nu este nimic periculos sau nelalocul lui într-o astfel de ţinută. Ceea ce e bine. A opta pentru ceva clasic nu te face să arăţi „obosit”, ci te transformă într-un gentleman.
De-a lungul timpului – şi întru totul pe nedrept – smokingul a devenit, de la cea mai selectă piesă din garderoba unui bărbat, ceva ce „trebuie să porţi”. Fraze de tipul „tre’ să port smoking weekendu’ ăsta că-i nunta soru-mii” au devenit ceva obişnuit. Da’ ştii ceva? Nicio altă haină nu te va face să arăţi atât de bine şi de masculin (think James Bond) ca într-un smoking. Evident, mai întâi trebuie să ai smokingul potrivit (a se-nţelege: al tău).
Înainte să investeşti, e de preferat să-ţi răspunzi la câteva întrebări: ce tip de revere ţi se potrivesc? Cravată sau papion? Cămaşă cu plastron sau fără? Iar cu totul pus la punct milimetric (măsurat şi croit), haina trebuie să-ţi vină ca o armură pe corp: cu umerii ascuţiţi ca un Jedi, cămaşa de un alb orbitor şi cravata neagră ca abanosul! Este o ecuaţie simplă, care necesită încredere pentru a fi rezolvată. Dar a cărei soluţie nu se va demoda NICIODATĂ.
ALEGE CATIFEAUA!
Ţine minte: doar jachetă de smoking din catifea, nu tot costumul! La fel ca şi jacheta albastră, catifeaua adaugă stil unei ţinute formale. Cea mai sigură opţinue este tot catifeaua neagră, dar dacă te simţi în stare, încearcă un verde închis, albastru navy sau bordeaux (în stilul lui Tom Ford).
AJUSTAT PE TINE
La un moment dat, va trebui să dai jos jacheta. Poartă o cămaşă slim-fit, care să nu-ţi zboare din pantaloni, chiar pe ring, în timp ce-ţi etalezi calităţile de dansator.
REGULA MANŞETEI
Descoperă un centimetru şi jumătate de manşetă a cămăşii. Vesta? Fără vestă, îmi pare rău.
Accesoriile care fac diferenţa
Dată fiind stricteţea combinaţiei, detaliile vor face (ca întotdeauna) diferenţa: butoni, un ceas plat (în majoritatea timpului ascuns sub manşetele duble) şi o batistă albă în buzunarul de la piept. Butonii sunt singurii care permit, la un astfel de costum, o exprimare mult mai clară şi chiar curajoasă a individualităţii ascunse sub această serioasă carcasă. Butonii din platină, baroci, cu un design special sau bătuţi în pietre semipreţioase sunt folosiţi strict pentru costumele de seară, pentru dineuri sau gale, deoarece, purtaţi la un costum clasic de afaceri, contrastul dintre simplitatea costumului şi designul exuberant sau opulenţa butonilor dă o nedorită senzaţie de frivolitate.
În perioada interbelică orice bărbat elegant avea o floare la butonieră, iar pentru ca aceasta să nu se ofilească prea repede, codiţa era introdusă într-un mic flacon de sticlă mascat de rever. Astăzi floarea, dar artificială şi prinsă cu ac, a rămas să împodobească numai simbolic, la nuntă, butoniera ginerelui. Asta nu înseamnă că vorbim de o regulă!
Îndrăzneşte şi poartă o floare pentru un neaşteptat efect retro.
1 smoking x 2 stiluri
A Nu este ţinuta cu care să apari la nunta verişoarei din familia regală – dacă ai aşa ceva în dotare. Smokingul cu T-Shirt este perfect pentru o nuntă „alternativă”, cu iPod-ul mirelui pe post de DJ.
B Deşi admiratorii lui Cary Grant ori Clark Gable nu sunt de acord, cravata neagră a devenit parte integrată a unei ţinute formale. Trebuie să te asiguri că se potriveşte cu materialul şi dimensiunea reverelor.
REGULA JACHETEI ALBE
Jacheta albă de seară – purtată întotdeauna cu pantaloni de smoking negri – este jumătate hollywoodiană (Humphrey Bogart), jumătate mtvistă (Andre 3000). Nu este o ţinută exclusiv pentru vară. Este singurul caz acceptat în care nuanţa papionului nu trebuie să fie identică cu cea a jachetei.
1 sau 2
Numărul de nasturi? Smokingul tău trebuie să se-nchidă într-unul (în mod tradiţional) sau doi nasturi. Orice altă
variantă este exclusă.