Ambasadorul Ungariei la Bucureşti, Excelenţa Sa Zakonyi Botond, s-a întâlnit ieri cu prefectul Eugeniu Avram, conducerea Consiliului Judeţean şi conducerea Primăriei Satu Mare. Diplomatul ungar a efectuat o vizită protocolară în judeţul Satu Mare, prima de la instalarea sa în funcţie. La finalul vizitei, Excelenţa Sa Zakonyi Botond a susţinut o conferinţă de presă împreună cu prefectul Eugeniu Avram, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Ştef, şi primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica.
Interes faţă de situaţia maghiarilor din Sătmar
Ambasadorul Ungariei la Bucureşti a declarat că a ţinut să viziteze judeţele de la graniţa cu Ungaria, înainte de a ajunge la Satu Mare, trecând prin judeţele Timiş, Arad şi Bihor. “Am efectuat vizite în judeţele de la graniţa cu Ungaria, pe care le considerăm importante din punctul de vedere al cooperării transfrontaliere şi al comunităţilor maghiare care trăiesc aici. În cadrul întâlnirilor cu prefectul şi cu conducerile Consiliului Judeţean şi Primăriei Satu Mare am abordat problema fondurilor alocate în ciclul financiar 2014-2020 pentru cooperarea transfrontalieră, despre drumul expres Baia Mare- Satu Mare- Nyiregyhaza şi despre posibilităţile de cooperare în domeniul sănătăţii şi al turismului”, a declarat ambasadorul Zakonyi. Diplomatul ungar s-a informat despre situaţia minorităţii maghiare din judeţul nostru, precum şi despre rolul maghiarilor în viaţa politică sătmăreană după intrarea UDMR la guvernare. Excelenţa Sa Zakonyi Botond s-a arătat interesat şi de problema separării secţiilor Teatrului de Nord.
Preşedintele Adrian Ştef a declarat că a discutat cu ambasadorul Zakonyi despre drumul expres, despre drumurile transfrontaliere, precum şi despre obiectivele strategice stabilite de judeţele Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş în privinţa dezvoltării cooperării transfrontaliere în ciclul financiar 2014-2020: infrastructura rutieră, infrastructura sanitară, energia verde şi regenerarea urbană. Preşedintele Adrian Ştef i-a prezentat diplomatului ungar modul în care Consiliul Judeţean sprijină minoritatea maghiară din punct de vedere cultural şi al păstrării tradiţiilor. Adrian Ştef a declarat că, la fel cum a sprijinit până acum comunitatea românească din Ucraina, respectiv din Maramureşul istoric, Consiliul Judeţean Satu Mare vrea să sprijine şi comunitatea românească din Ungaria.
Reprezentare în funcţie de pondere
Primarul Dorel Coica a arătat că a discutat cu ambasadorul Zakonyi Botond despre proiectele transfrontaliere implementate de municipiul Satu Mare în colaborare cu localităţi din Ungaria, despre învăţământul în limba maghiară, adică situaţia liceelor Reformat şi Kolcsey, despre posibilitatea de a atrage investitori din Ungaria în parcul industrial, respectiv despre colaborarea cu UDMR în Consiliul Local. Excelenţa Sa Zakonyi a ridicat şi problema separării secţiilor Teatrului de Nord. “I-am explicat Excelenţei Sale că dorinţa de separare a actorilor maghiari a fost transmisă primarului municipiului Satu Mare, a fost înaintat Consiliului Local un proiect de hotărâre în acest sens, care a fost apoi retras. Din cauza reacţiilor stârnite, am decis să organizăm o dezbatere publică pe această temă”, a declarat primarul Coica.
Chestionat de jurnalişti, ambasadorul Zakonyi a declarat că susţine poziţia comunităţii maghiare din Satu Mare în privinţa separării celor două secţii ale Teatrului de Nord. “Este vorba de o poziţie principială a Guvernului Ungariei, care sprijină întotdeauna solicitările comunităţilor maghiare din alte ţări”, a declarat Excelenţa Sa. Reprezentarea maghiarilor în administraţie constituie un alt aspect urmărit de Guvernul de la Budapesta. “Ne-am dori ca, în fiecare judeţ, maghiarii să fie reprezentaţi în administraţie, în instituţiile publice, în funcţie de ponderea lor, indiferent dacă UDMR se află sau nu se află la guvernare. La Satu Mare, situaţia se prezintă bine”, a declarat ambasadorul Zakonyi.
Szasz Lorand