Liga Apărării Drepturilor Omului (LADO), filiala Satu Mare, a lansat ieri, la sediul Primăriei Turţ, proiectul intitulat ”Centru de dialog multicultural pentru copii”, care are ca obiectiv integrarea copiilor de etnie romă şi lupta împotriva marginalizării acestora. La eveniment au fost prezenţi directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Mircea Govor, preşedintele LADO Satu Mare, Olimpia Neagu, coordonatorul proiectului, primarul comunei Turţ, Ioan Ciupac, precum şi membrii echipei de implementare a proiectului.
Proiect împotriva marginalizării copiilor romi
După prezentarea autorităţilor, Olimpia Neagu a făcut o scurtă prezentare a proiectului care se adresează problemei marginalizării copiilor de etnie romă din mediul rural, promovând dialogul intercultural în rândul copiilor din comunele Turţ, Batarci, Porumbeşti şi Gherţa Mică. Durata de implementare este de 26 de luni. Proiectul este finanţat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul programului Fondului ONG în România, componenta Justiţie Socială, Subcomponenta Dezvoltarea Comunităţilor Rurale Interetnice, bugetul total fiind de 65.114 euro din care 50.629 euro finanţare nerambursabilă din partea Uniunii Europene şi 6.514 euro finanţare din partea promotorului.
În cadrul proiectului va fi creat un Centru multicultural de activităţi artistice (dans modern, teatru, cor, majorete) şi tehnice (racheto, aero-, navo- şi automodelism) dedicat copiilor de minim 5 ani de diferite etnii (română, maghiară şi romă), care va fi activ de la mijlocul lunii mai. “Activităţile creative, generatoare de comunicare, apropiere şi responsabilitate vor contribui la apropierea dintre etnii, copiii transferând modelul de dialog interetnic în cadrul familiilor lor, pentru a fi preluat de către adulţi, spre binele întregii comunităţi”, a mai arătat Olimpia Neagu.
Coordonatorul proiectului a mai precizat că acesta nu ar fi fost implementat fără ajutorul Primăriei Turţ, care a oferit spaţiul în care va funcţiona Centrul de dialog multicultural pentru copii, mulţumind primarului Ioan Ciupac pentru felul în care s-a implicat.
Mircea Govor: “Un proiect excepţional”
Vicepreşedintele Mircea Govor s-a arătat plăcut surprins de acest proiect afirmând că societatea trebuie să aibă grijă de copii, indiferent de etnie, pentru că ei sunt viitorul ţării. “Este un proiect excepţional pentru copii, iar echipa care-l implementează merită toate felicitările. Mă bucur că proiectul este implementat la Turţ, unde este un primar foarte activ şi foarte receptiv şi-l felicit pe Ioan Ciupac. Din păcate, sunt puţini acei oameni care fac ceva în acest sens. Eu, în calitatea mea de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean, ajut de câte ori pot astfel de iniţiative şi voi sprijini şi acest proiect. Mi-aş dori să văd proiecte de acest gen implementate şi în alte zone ale judeţului”, a spus Mircea Govor, urând echipei de implementare a proiectului mult succes.
Directorul Cancelariei Prefectului, Raul Băbţan, a precizat că instituţia pe care o reprezintă sprijină acest fel de proiecte, dând ca exemplu faptul că la Prefectură există un expert pe probleme de romi precum şi faptul că la nivel judeţean a fost înfiinţată o comisie de ajutor pentru persoanele de etnie romă.
Primarul Ioan Ciupac a afirmat că în momentul în care a semnat acordul de principiu pentru derularea proiectului a avut încredere în echipa de implementare şi a adăugat că va pune la dispoziţie spaţiul destinat activităţilor din cadrul proiectului după ce acesta va fi reabilitat. De asemenea, i-a mulţumit vicepreşedintelui Mircea Govor pentru ajutorul acordat comunei Turţ şi cu ocazia altor proiecte.
La activităţile derulate în cadrul proiectului vor participa 24 de copii, din care opt de etnie romă pentru activităţile de modelism, şi circa 50 de copii, din care 17 de etnie romă, la activităţile culturale. Copiii vor fi aduşi la Turţ cu un microbuz.
Florin Dura