More



    Desant al poliţiştilor în şcoli

    desant

    În cadrul programului “Şcoala altfel”, zeci de poliţişti au participat la diferite acţiuni în şcolile şi liceele din judeţ. De departe, cea mai intereantă acţiune a fost cea în care purtătorii de uniformă i-au învăţat pe copii cum să efectueze profilul psihologic al unor infractori, în special al pedofililor. Profilerii de ocazie s-au achitat destul de bine de sarcini, semn că unii elevi se pot gândi de pe acum la vreo carieră în Poliţie.

    Elevi transformaţi în “profileri”
    În cadrul programului naţional “Şcoala Altfel”, poliţiştii sătmăreni au răspuns invitaţiei cadrelor didactice de a derula activităţi de educaţie non-formală. Acţiunile din această săptămână au debutat luni, 7 aprilie, atunci când poliţiştii au răspuns invitaţiei de a participa la o întâlnire cu elevii clasei I ai Şcolii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu. Tema aleasă pentru această zi a fost prevenirea pedofiliei şi a abuzurilor sexuale cu minori, elevii având ocazia, majoritatea dintre ei pentru prima dată, să afle ce este un minor, ce este pedofilia, cine sunt cei care abuzează minori, ce comportamnete ar trebui să le trezească suspiciuni, care sunt atingerile permise şi cele nepermise, care sunt secretele bune şi care sunt secretele rele, care nu trebuie ascunse părinţilor. Activitatea a fost susţinută de Andrea Demeter, coordonatorul proiectului cunoscut sub denumirea Stop Pedofiliei în Satu Mare, precum şi de reprezentanţi ai Poliţiei, inspector de poliţie Hrihorişan Felicia din cadrul Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii şi agent principal de poliţie Komoz Adriana, poliţist de proximitate în cadrul Poliţiei Municipiului Satu Mare. Elevii au urmărit materialele video pregătite în cadrul campaniei şi au luat parte în mod activ la discuţii, în final participând chiar la realizarea unui portret robot al unui pedofil.

    Acţiuni multiple şi la Tăşnad
    Această temă a fost abordată şi de poliţiştii de proximitate din Tăşnad care au organizat activităţi informativ-preventive la Şcoala Gimnazială Tăşnad, la care au participat 75 de elevi şi cinci cadre didactice. S-a mai discutat de asemenea despre delincvenţa juvenilă şi consecinţele comiterii actelor antisociale. Poliţiştii de proximitate sătmăreni au desfăşurat activităţi informative la Colegiul Naţional “Kolcsei Ferencz”, Liceul Tehnologic “Constantin Brâncuşi” în cadrul cărora au dezbătut problematica diminuării nivelului de violenţă în instituţiile de învăţământ, modalităţile de reacţie la acest gen de fapte, fenomenul delincvenţei juvenile cu consecinţele lui, prevenirea absenteismului şcolar.

    Educaţia rutieră a copiilor reprezintă o prioritate pentru poliţiştii sătmăreni, motiv pentru care activităţi de prevenire a accidentelor rutiere au fost organizate de poliţişti din cadrul Biroului Rutier Satu Mare, agent şef de poliţie Alin Răcăşan şi agent şef adjunct Marcel Csaholczi au fost în mijlocul copiilor de la grădiniţa „Guliver” din municipiul reşedinţă de judeţ şi poliţiştii rutieri din Tăşnad au fost prezenţi la Şcoala Gimnazială din localitate, copiii de la aceste instituţii fiind informaţi despre modul în care ar fi recomandat să circule în calitate de pietoni, biciclişti, pasageri, pentru a adopta o conduită preventivă şi a nu deveni victimele accidentelor de circulaţie. Acţiunile de acest gen vor continua pe parcursul întregii săptămâni, oamenii legii dorind să ajungă în mijlocul cât mai multor copii pentru a-i informa, învăţa şi a le împărtăşi lucruri pe care ei le ştiu şi tinerii ar dori să le cunoască.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE