More

    Baraje de gunoaie pe râurile din judeţ

    igienizare

    Cursurile de apă din judeţul Satu Mare sunt poluate cu PET-uri, pungi din plastic şi deşeuri din construcţii, oficialii Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Satu Mare fiind îngrijoraţi că mediul ambiant, flora şi fauna vor avea de suferit. Reprezentanţii SGA Satu Mare susţin că cele mai poluate sunt “cursurile de apă care trec prin apropierea oraşelor sau a zonelor rurale, unde funcţionează bazele de producţie a unor firme”. Sistemul de Gospodărire a Apelor a trimis adrese către toate primăriile, pentru a le reaminti primarilor că au obligaţia realizării şi întreţinerii curăţeniei mediului înconjurător. Ca urmare a controalelor pe raza a 24 de primării s-au depistat depozite minore de deşeuri, în special pe cursurile de apă.

    Baraje de deşeuri
    Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au identificat depozite de deșeuri menajere pe malurile ori în apropierea cursurilor de apă. Mai exact, pe râul Someș și afluenți, în municipiul Satu Mare, localitatea Vetiş, localitatea Culciu Mare, localitatea Odoreu şi localitatea Medieşu Aurit. De asemenea, au fost sesizate probleme pe Valea Rea în localitatea Bixad, pe Valea Satului în localitatea Racşa, pe râul Tur în orașul Negreşti Oaş şi pe canalul Crasna Veche în localitatea Ghilvaci. Depozitări de deşeuri din construcții au fost depistate pe râul Someș în municipiul Satu Mare, în localitatea Păuleşti, localitatea Odoreu, localitatea Someşeni, localitatea Medieşu Aurit, respectiv pe Valea Rea în localitatea Bixad.

    Grad alarmant de colmatare a şanţurilor
    Reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor au verificat gradul de asigurare a secțiunilor de scurgere prin şanțuri și rigole pluviale de pe raza a zeci de localităţi. “La nivelul localităților verificate, şanţurile şi rigolele de scurgere a apelor pluviale prezentau un grad de colmatare cuprins între 20 – 70%. În 11 unităţi administrativ-teritoriale s-a constatat un grad de colmatare mediu sau peste mediu, trasându-se măsuri de reprofilare şi asigurare a secțiunilor de scurgere”, se mai arată în sursa citată.

    În canale se aruncă orice
    În canalele din judeţ se aruncă orice fel de deşeuri, semn că anumite persoane certate cu legea şi cu bunul simţ nu fac niciun fel de discriminare. De exemplu, în luna aprilie a acestui an nu mai puţin de 15 saci plini ochi cu carne de porc au fost descoperiţi pe canalul Homorod, în zona Parcului Industrial Sud. Este pentru a treia oară în acest an când în judeţ sunt descoperite resturi de animale aruncate la întâmplare. Prima descoperire a fost făcută în data de 13 ianuarie, pe un teren viran dintre localităţile Lazuri şi Dorolţ, în apropierea fostei şosele de ocolire a Sătmarului. A doua descoperire a fost făcută în data de 10 martie, în aceeaşi zonă, la circa 500 de metri depărtare de primul loc, fiind vorba despre circa 200 de kg de resturi de animale atât domestice cât şi sălbatice.

    Acţiuni de igienizare a cursurilor de apă
    Sistemul de Gospodărire a Apelor a organizat în cursul lunii martie acţiuni importante de igienizare a cursurilor de apă. Acţiunile s-au desfăşurat pe râul Someș – în municipiul Satu Mare, pe râul Tur – în orașul Negrești Oaș și localitățile Tur, Călinești Oaș şi Turulung, pe pârâul Turț – în localitatea Turț, pe pârâul Batarci – în localitatea Batarci. La acțiunile de igienizare au participat în total peste 190 de voluntari şi angajaţi ai S.G.A. Satu Mare. Cantitatea estimativă de deșeuri menajere colectate a fost de circa 50 metri cubi. “Acțiunea a fost organizată în baza Ordinului comun al MAI şi MMP nr.1422/192/2012 pentru aprobarea Regulamentului privind gestionarea situațiilor de urgență generate de inundații, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcții hidrotehnice și poluări accidentale pe cursurile de apă și al Ordinului Prefectului nr. 90/2014 privind constituirea comisiei mixte de verificare a modului în care au fost salubrizate cursurile de apă pentru asigurarea secțiunii de scurgere a apelor pe raza județului Satu Mare”, se arată într-un raport al Sistemului de Gospodărire a Apelor. Au fost verificate în total 24 de primării, 54 de localități şi 16 cursuri de apă.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE