More

    Firmele nu îşi mai anunţă locurile de muncă

    1

    Angajatorii de pe piaţa locală nu îşi mai anunţă posturile vacante, renunţând, totodată, să-şi publice anunţurile de recrutare şi preferă să angajeze utilizând surse proprii. Principala metodă prin care firmele de pe piaţa locală acoperă posturile vacante nu este publicarea de anunţuri de angajare, ci recomandările făcute de propriii angajaţi. Aşadar, reţeaua de prieteni şi cunoscuţi reprezintă o metodă eficientă de a ajunge la posturile vacante. În concluzie, deşi sunt obligate prin lege, firmele nu îşi mai anunţă locurile de muncă. În aceste condiţii, Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare ameninţă societăţile comerciale care nu respectă această obligaţie cu amenzi între 3.000 şi 5.000 lei.  

    Legea există, dar firmele o fentează
    Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Satu Mare reaminteşte angajatorilor, persoane fizice sau juridice care angajează personal, că în conformitate cu prevederile art.10 alin(1) şi (3) din Legea nr. 76/2002 actualizată, au obligaţia să comunice la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă în a cărei rază îşi au sediul/domiciliul, toate locurile de muncă vacante, în termen de cinci zile lucrătoare de la vacantarea acestora, precum şi ocuparea locurilor de muncă vacante care au fost comunicate, în termen de o zi de la data ocupării acestora.
    În conformitate cu prevederile H.G nr. 119/2014, locurile de muncă vacante sunt locurile de muncă devenite disponibile ca urmare a încetării raporturilor de muncă sau de serviciu precum şi locurile de muncă nou create. Comunicarea de către angajatori a locurilor de muncă vacante, precum şi a ocupării acestora se va face pe suport de hârtie, pe formulare tip, care pot fi obţinute de la sediul AJOFM Satu Mare sau de la agenţiile locale/punctele de lucru din judeţ ori descărcate de pe site-ul agenţiei.

     AJOFM ameninţă cu amenzi
    De asemenea, potrivit art.41 alin(2) din Legea nr.76/2002, angajatorii care au încadrat în muncă persoane din rândul beneficiarilor de indemnizaţii de şomaj au obligaţia de a anunţa în termen de trei zile agenţia pentru ocuparea forţei de muncă la care persoana a fost înregistrată. Nerespectarea prevederilor legislative mai sus menţionate, respectiv art.10 şi art.41(2), constituie contravenţie în sensul dispoziţiilor art.113 lit. (a) şi (e) din Legea nr.76/2002, şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei în cazul nerespectării prevederilor art,10, respectiv de la 5.000 lei la 10.000 lei în cazul nerespectării obligaţiei prevăzute la art.41 art.(2) din lege.

    Unii fug de muncă
    La polul opus, autorităţile locale se plâng că o bună parte dintre cei ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă se roagă de patroni…să nu-i angajeze ca să îşi poată primi mai departe banii de la stat şi să stea acasă. Mulţi dintre şomeri preferă să încaseze indemnizaţia de şomaj de câteva sute de lei lunar şi să stea degeaba, decât să lucreze o lună pentru 500-600 de lei. Situaţia din Satu Mare – un judeţ încadrat aproape de media naţională la şomaj şi departe de judeţele cu şomaj extrem şi cu număr mare de asistaţi social – nu este singulară, ci reprezintă, de fapt, un fenomen remarcat de-a lungul anilor şi în alte judeţe ale ţării şi care, deşi s-au propus şi unele măsuri sau amenzi, a rămas neschimbat până astăzi.
    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE