Municipiul Satu Mare a devenit gazda în aceste zile a lucrărilor Asociaţiei Municipiilor din România. Astfel, au venit la Satu Mare cei mai importanţi primari sau reprezentanţi de mari municipii din România, în frunte cu preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Tudor Pendiuc. Tabloul a fost completat cu secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman, şi secretarul de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Alin Mitrică.
Decizii importante luate în cadrul AMR
Deschiderea lucrărilor a avut loc de la ora 09.30 şi s-a încheiat la 11.30. În cadrul lucrărilor Adunării Generale, membrii AMR au dezbătut probleme de natură legislativă de interes pentru administraţia publică locală. La reuniune au fost prezenţi primarii municipiilor din România, precum şi parteneri şi colaboratori ai asociaţiei. De asemenea, a fost discutat Raportul Comitetului Director al AMR pentru perioada octombrie 2013 – august 2014 şi au fost desemnaţi reprezentanţii AMR în Comitetul Regiunilor (CoR) şi Congresul Autorităţilor Locale şi Regionale (CPLRE).
Adunarea Generală AMR a fost urmată de evenimentul final al AMR în cadrul proiectului SEAP PLUS, la care au participat Evelyne HUYTEBROECK, membru în Comitetul Executiv Regional European al ICLEI – Autorităţi Locale pentru Sustenabilitate, (REXCom), fost ministru al Regiunii Bruxelles, Belgia, şi Carsten ROTHBALLER, ofiţer politic pentru schimbări climatice – ICLEI Europe. Cu această ocazie, a fost semnat un Memorandum de Cooperare între Primăria Municipiului Satu Mare şi Sucursala de Furnizare a Energiei Electrice Transilvania Nord, Agenţia Satu Mare.
Satu Mare, o gazdă bună
Primarul municipiului Satu Mare, Dorel Coica, a ţinut să mulţumească conducerii Asociaţiei Municipiilor din România pentru decizia de a aduce lucrările conferinţei la Satu Mare. “A fost onorant pentru municipiul Satu Mare să găzduiască această conferinţă şi ne oferim ca şi gazde şi pentru viitoarele şedinţe sau conferinţe ale Asociaţiei Municipiilor din România”, a declarat Dorel Coica.
Preşedintele Asociaţiei Municipiilor din România, Tudor Pendiuc, a explicat de ce a ales municipiul Satu Mare. “Am ales Satu Mare din câteva motive. În primul rând, cunoaştem activitatea Primăriei Satu Mare. De asemenea, a activităţii domnului primar Dorel Coica în cadrul Asociaţiei Municipiilor din România, dar mai ales determinarea cu care se zbate, cu care se luptă pentru rezolvarea problemelor, şi nu doar pe cele ale municipiului Satu Mare ci şi ale administraţiei în general”, a declarat Tudor Pendiuc.
Pledoarie pentru descentralizare
Turdor Pendiuc a făcut şi o adevărată pledoarie în favoarea descentralizării puterii de decizie la nivelul administraţiei publice locale. “Avem probleme mari privind descentralizarea, întrucât legea globală a descentralizării a fost declarată neconstituţională şi noi va trebui să luăm fiecare minister în parte şi să îl descentralizăm. Am discutat cu Ministerul Tineretului şi Sportului să descentralizăm bazele sportive care aparţin ministerului, inclusiv cluburile sportive municipale şi judeţene. Va fi realizat un proiect pilot cu cele cinci judeţe, acesta fiind studiul de impact necesar pentru promovarea legii descentralizării la nivelul Ministerului Tineretului şi Sportului. Îmi pare rău că am ajuns la acest nivel, fiindcă puteam rezolva problema globală dintr-o dată”, a precizat Tudor Pendiuc.
Poliţiştii locali şi-au spus păsurile
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Sirma Caraman, a vorbit despre concluziile întâlnirii cu edilii locali. “Am preluat astăzi problemele cu care municipalităţile se confruntă. Ceea ce se poate rezolva voi prezenta conducerii judeţului. Vom iniţia acte normative, iar în Parlament sunt multe iniţiative legislative, prin Legea 155 a poliţiştilor locali prin care poliţiştii solicită să aibă normă de hrană, ca şi colegii lor de la Ministerul de Interne. Se mai propune extinderea atribuţiilor, propunere pe care o vom analiza împreună cu Ministerul Afacerilor Interne. Aşteptăm în scris din partea primarilor propunerile concrete şi-i vom susţine sau nu în ceea ce propun privind modificarea Legii 155”, a arătat Sirma Caraman.
Cinci programe de finanţare
Secretarul de stat în cadrul Ministerului Fondurilor Europene, Alin Mitrică, le-a prezentat primarilor cele cinci programe operaţionale pentru perioada 2014 – 2020. “De fiecare dată când ne întâlnim cu AMR există o dezbatere reală, o dezbatere între persoane care au lucrat în administraţia publică locală şi care lucrează, şi care cunosc foarte bine situaţia de acolo. Ministerul Fondurilor Europene este un minister care pentru viitoarea perioadă de programare va gestiona cinci programe operaţionale. Programul Operaţional Competitivitate, Programul Operaţional Capital Urban, Programul Operaţional Infrastructură Mare, care pe domeniu mediu este deosebit de important pentru autorităţile publice locale, Programul Operaţional Asistenţă Tehnică şi Programul Operaţional Ajutorarea Persoanelor Defavorizate”, a precizat Alin Mitrică.
Ciprian Bâtea