More

    Sătmărean respins pentru că nu ştie maghiară

    2

    Cu ocazia audienţelor susţinute ieri de către prefectul Eugeniu Avram, un caz cât se poate de interesant a fost făcut public de către Radu Dorel Cupcea, absolvent al Facultăţii de Comunicare şi Relaţii cu Publicul. Acesta a avut neşansa de a participa la un concurs cel puţin dubios organizat de către Primăria şi Consiliul Local Beltiug, dar prezidat de către secretarul comunei Hodod, Kaszta Francisc. Mai exact, deşi a primit nota cea mai mare, acesta a fost respins pentru simplul motiv că nu cunoaşte limba maghiară. Este interesant faptul că într-un caz identic, Primăria Miercurea Ciuc a fost amendată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării pentru introducerea ca obligatorie a cunoaşterii limbii maghiare. Secretarii celor două comune se apără şi susţin că ar avea avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP) în acest sens. Destul de improbabil, având în vedere decizia CNCD în cazul Primăriei Miercurea Ciuc.

    Nota cea mai mare nu e de ajuns!
    Radu Dorel Cupcea, născut şi crescut în comuna Supur, a avut neşansa de a lua pulsul unor atitudini cel puţin şovine ale unor personaje care ocupă fotolii de funcţionari publici în comunele Beltiug şi Hodod. Acesta s-a prezentat la un concurs de referent relaţii cu publicul, a obţinut nota cea mai mare, dar totuşi nu a fost de ajuns. Condiţia obligatorie era de fapt cunoaşterea limbii maghiare, nicidecum a profesiei. Aşa că a intrat un alt candidat care a luat o notă minimă (!), dar care ştia limba maghiară. “Am participat la un concurs pentru ocuparea unui post de relaţii cu publicul scos la concurs de către Primăria Beltiug. În luna mai s-a organizat un concurs, dar la acea dată nu s-a ocupat postul. În data de 26 august a anului curent am participat din nou la examen, am obţinut cel mai mare punctaj, respectiv 7.70, la proba scrisă. La trei zile distanţă, mai exact pe data de 29 august am fost chemat la proba de interviu, unde domnul preşedinte al comisiei, domnul secretar al comunei Hodod, Kaszta Francisc, m-a luat tare. Am vrut să îi răspund în limba maghiară unde m-am născut, unde am lucrat. I-am spus că nu mă prea descurc. Şi m-a luat tare. Mi-a dat un exemplu, cum că dacă ar suna o persoană din Ghirişa pentru un incendiu, eu cum m-aş descurca dacă nu ştiu vorbi maghiară. Eu i-am răspuns că sunt sigur că ar şti vorbi româneşte sau chem un coleg. Iar el mi-a spus că ăsta nu ar fi un răspuns, numai să mă încurce”, a precizat Radu Dorel Cupcea.

    Semne enorme de întrebare
    Este incredibil cum deşi Radu Dorel Cupcea a primit nota cea mai mare, 7.70, a căzut examenul, iar contracandidata sa a luat nota 5.30 şi a ocupat postul, pentru simplul fapt că ştia limba maghiară. “Am ieşit de la interviu, am aşteptat răspunsurile. După care m-am uitat pe afişier şi am văzut că a intrat contracandidata mea cu 5.30. Cică ar fi prietenă de familie cu domnul secretar al comunei Beltiug, după câte am auzit acolo”, a acuzat Radu Dorel Cupcea.
    În loc de explicaţii în urma depunerii unei contestaţii, Radu Dorel Cupcea s-ar fi ales cu ameninţări voalate din partea secretarului comunei Beltiug, Kovacs Eugen. “Pe data de 1 septembrie am fost să depun contestaţie. Domnul secretar mi-a spus că mi-o înregistrează, dar o să suport consecinţele pentru că aş fi făcut fals în acte, cum că am declarat că cunosc limba maghiară. Acesta nu este un fals în acte, i-am spus. Şi de fapt eu nu cunosc prea bine limba maghiară. Şi m-am decis să renunţ la contestaţie, pentru că deşi ieşeam eu câştigător din toată treaba aş fi avut de suportat consecinţele şi presiunile de rigoare, pentru că este clar că nu sunt dorit acolo”, a precizat Radu Dorel Cupcea.

    Uite limba maghiară, nu e limba maghiară
    Este cât se poate de interesant faptul că pentru concursul din luna mai cunoaşterea limbii maghiare nu a fost introdusă în condiţiile de concurs. Condiţia a fost introdusă doar pentru concursul din luna august. “Condiţia de cunoaştere a limbii maghiare a fost introdusă doar în luna august. În luna mai nu a fost o condiţie. L-am întrebat de ce nu s-a cerut şi în mai, cică s-a omis”, s-a plâns Radu Dorel Cupcea.
    Secretarul comunei Beltiug, Kovacs Eugen, exclude orice scenariu discriminatoriu pe linie de naţionalitate, subliniind că: “Mie nu îmi lipseşte limba maghiară, eu am crescut printre români, în Supur”. Vizavi de introducerea tardivă şi dubioasă a condiţiei cunoaşterii limbii maghiare, Kovacs Eugen a precizat că această măsură a fost cerută de către o parte a consilierilor locali din Beltiug şi că s-ar fi obţinut chiar şi un aviz din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici în acest sens. Concret, ar fi o măsură permisă de către legislaţia în vigoare. Cât despre faptul că ar cunoaşte-o pe contracandidata lui Radu Dorel Cupcea, Kovacs Eugen susţine cu mâna pe inimă că o cunoaşte pe aceasta doar din luna mai a acestui an. “Domnul Cupcea a lucrat în Primăria Ardud patru sau cinci ani şi îmi vine greu să cred că nu cunoaşte limba maghiară chiar deloc. Cred că s-a încăpăţânat, pur şi simplu, să vorbească. Apoi, a scris sub sancţiunea falsului în declaraţii, prevăzută de legea penală, că cunoaşte limba maghiară”, susţine Kovacs Eugen.

    Un precedent foarte periculos!
    Secretarul comunei Hodod şi preşedinte al Comisiei de examinare, Kaszta Francisc, susţine că nu el a impus condiţiile de concurs, ci doar le-a respectat. “Legea spune clar că acolo unde în comună trăiesc maghiari peste 20% din populaţie trebuie să se cunoască limba maghiară în administraţia publică. Apoi, există un aviz de la ANFP, care spune că este în regulă. Domnul Cupcea nu s-a descurcat, nu a scos nici măcar două-trei cuvinte pe limba maghiară. Deşi a scris că ştie bine limba maghiară”, susţine Kaszta Francisc.
    Acest caz este cât se poate de sensibil dacă avem în vedere un precedent de la Miercurea Ciuc. Mai exact, Primăria Miercurea Ciuc a fost amendată de către Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării după ce a impus, ca o condiţie obligatorie, cunoaşterea limbii maghiare la concursul de ocupare a postului de arhitect-şef al oraşului. Primarul din Miercurea Ciuc, Raduly Robert Kalman, fost deputat UDMR în Parlamentul României în perioada 1996-2000, s-a apărat precizând că “în Miercurea Ciuc limba maghiară este obligatorie”.

    Ciprian Bâtea

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE