Din ceea ce se poate constata cu ochiul liber, marea majoritate a maşinilor care circulă în momentul de faţă pe străzile municipiului şi judeţului Satu Mare sunt second-hand aduse din Occident.Printre acestea se află şi maşini mai noi, din anii 2010-2011, însă sunt şi foarte multe rable în adevăratul sens al cuvântului. Potrivit datelor pe care le au dealării de maşini din judeţ, din numărul total de autoturisme achiziţionate de sătmăreni în ultimii doi ani, cele noi reprezintă în procente sub 10%. Recent, Guvernul României a elaborat programul “Prima maşină” care ar putea duce la creşterea numărului de maşini noi şi scăderea celor second hand.
Rablele domină şoselele
Potrivit şefului Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor din cadrul Instituţiei Prefectului Satu Mare, Zamfir Moza, parcul auto din judeţ a ajuns la aproape 106.000 de autovehicule, în creştere cu aproape 2.500 faţă de începutul acestui an. Dintre acestea, 81.276 sunt autoturisme, 10.803 sunt autoutilitare, 1.302 sunt tractoare, 311 microbuze, iar restul sunt din alte categorii auto. Parcul auto din judeţ a cunoscut o continuă creştere în ultimii ani. Astfel, la finele anului 2012, în evidenţele instituţiei erau înregistrate 97.235 de autovehicule. Numărul acestora a crescut în cursul anului trecut cu circa 5.900, astfel că la data de 31 decembrie 2013 parcul auto din judeţ a ajuns la 103.135 autovehicule, iar în prezent este de aproape 106.000. În medie, în fiecare an parcul auto din judeţul Satu Mare creşte cu circa 5.000 de autovehicule, iar traficul devine din ce în ce mai îngreunat, mai ales în zonele aglomerate din municipii şi oraşe.
Faptul că parcula auto din judeţ nu ar trebui să reprezinte neapărat un lucru negativ, asta dovedeşte faptul că sătmărenii câştigă în prezent destul de bine. Partea negativă a acestei stări de fapt este reprezentată de faptul că marea majoritate a autovehiculelor aflate pe şoselele judeţului sunt maşini vechi, aproape jumătate având o vechime mai mare de zece ani.
Maşinile noi, sub 10%
Dealerii sătmăreni de maşini afirmă că în ultimii trei-patru ani cumpărarea de maşini noi de către sătmăreni a scăzut dramatic, chiar dacă de-a lungul timpul Programul “Rabla” s-a străduit să stimuleze acest lucru şi să înnoiască parcul auto din judeţ. “Vânzările la maşini noi nu merg nici pe departe bine. În ultimii ani au scăzut mult. Deşi au fost o serie de programe prin care s-a încercat stimularea achiziţionării de maşini noi, acest lucru nu s-a reuşit decât într-o foarte mică măsură. Sătmărenii şi-au îndreptat atenţia mai mult spre maşinile second hand, urmărind preţul acestora şi nu neapărat calitatea, mai ales că suntem şi un judeţ de graniţă. Orice s-ar spune, o maşină second hand nu poate fi comparată cu una nouă”, ne-a declarat directorul SC Auto Class SRL Satu Mare, dealer autorizat Renault şi Dacia, Vasile Nicoară.
Potrivit dealerului auto, în ultimii ani, maşinile second hand achiziţionate reprezintă peste 90% din numărul total al autovehiculelor cumpărate de sătmăreni, în timp ce maşinile noi reprezintă sub 10%. “Raportul este foarte dezechilibrat, dar din păcate aceasta este realitatea. Sperăm ca în perioada următoare, odată cu funcţionarea programului “Prima maşină”, lucrurile se vor schimba şi raportul se va mai echilibra”, a mai spus Vasile Nicoară.
Programul “Prima maşină”
Programul “Prima maşină”, lansat la începutul acestei săptămâni de Guvernul Ponta şi care va fi funcţional începând cu data de 1 noiembrie, are ca scop principal înnoirea parcului auto naţional. De acest program pot beneficia tinerii între 18 şi 35 de ani, care nu au avut niciodată un alt autoturism în proprietate. Statul garantează creditul pentru un automobil nou, garanţia statului va acoperi maximum 70% din valoarea creditului acordat în cadrul programului, diferenţa de colateral fiind reprezentată de autoturismul achiziţionat. Preţul maşinii ce poate fi achizitionată în cadrul programului este de maximum 50.000 Lei, plus TVA. Perioada de creditare va fi de până la 7 ani. Circa 5.000 de maşini noi ar urma a fi cumpărate prin acest sistem până la sfârştiul anului şi până la 20.000 anul viitor.
Programul este văzut cu ochi buni de către dealerii auto sătmăreni. “Acest program considerăm că este foarte bine venit şi sperăm că va duce la creşterea numărului de maşini noi cumpărate de români, atât pe plan local cât şi naţional. De asemenea, va stimula producţia internă de autoturisme şi toate acestea vor avea un efect pozitiv asupra economiei naţionale”, a precizat Vasile Nicoară. Cum programul a fost deja lansat, în prezent se aşteaptă normele tehnice de aplicare a acestuia.
Florin Dura