More

    Circa 20.000 de porci sacrificaţi de sărbători

    porc

    Conform estimărilor făcute de conducerea Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Satu Mare, în preajma sărbătorilor de iarnă în judeţ au fost sacrificaţi circa 20.000 de porci. Tot în perioada respectivă au fost efectuate peste 4.700 de examene trichineloscopice, fiind înregistrate 11 cazuri pozitive, la jumătate faţă de cele înregistrate în aceeaşi perioadă a anului 2013.

    Examenele trichineloscopice, în creştere
    În luna decembrie a anului trecut, la nivelul judeţului Satu Mare au fost efectuate 4.739 de examene trichineloscopice, în calcul fiind luate atât cele efectuate în circumscripţiile sanitar veterinare cât şi cele efectuate la medicii veterinari. Dacă se face o comparaţie cu aceeaşi lună a anului 2013, când au fost efectuate 4.547, numărul acestor examene a crescut cu aproape 200. “Creşterea numărului de examene trichineloscopice dovedeşte faptul că sătmărenii conştientizează riscul la care se expun dacă consumă carne de porc fără a fi făcute aceste examene”, a precizat directorul DSVSA Satu Mare, Nicolae Dumuţa.

    Luând în calcul aceste cifre, directorul DSVSA Satu Mare a estimat că în judeţul Satu Mare, de sărbători, au fost sacrificaţi circa 20.000 de porci în gospodăriile populaţiei. “Ponderea examenelor trichineloscopice comparativ cu sacrificările este de circa 25%. Asta înseamnă că dacă în luna decembrie au fost aproape 5.000 de examinări, rezultă că au fost sacrificaţi circa 20.000 de porci. Iniţial, am estimat că de sărbători vor fi sacrificaţi circa 25.000 de porci la nivelul judeţului. Este posibil ca circa 5.000 de porci să fi fost sacrificaţi în alte judeţe sau în altă perioadă de timp sau să nu fi fost încă sacrificaţi”, a explicat Nicolae Dumuţa.

    Doar 11 cazuri de trichineloză
    Dacă numărul examenelor a crescut comparativ cu 2013, în schimb a scăzut la jumătate numărul cazurilor pozitive înregistrate. Astfel, dacă în luna decembrie a anului 2013 au fost înregistrate 20 de cazuri, în aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate doar 11. “Ne bucură faptul că numărul cazurilor pozitive de trichineloză a scăzut. Sperăm ca şi în continuare să se menţină în acelaşi trend. Din fericire, în acest an nu au fost cazuri de transmitere a bolii de la animal la om”, a mai precizat Dumuţa.

    Animalele sacrificate depistate că sunt infestate cu trichinella spiralis au fost confiscate şi distruse, iar proprietarul acestuia a fost despăgubit la preţul pieţei, adică o medie de 8 lei/kg, dar numai dacă animalul a fost crotaliat. Valoarea despăgubirilor acordate în luna decembrie a fost de 15.330 de lei. Proprietarul unui porc depistat cu trichineloză nu a fost despăgubit deoarece animalul nu era crotaliat şi nici înregistrat.

    Florin Dura

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE