Sătmăreanul care face minuni în Suedia!

spada

Suedia a dat lovitura şi a câştigat duminică etapa de Cupă Mondială la spadă feminin de la Barcelona . Nordicele au învins în semifinale echipa României, iar apoi în finală au trecut de puternica echipă a Italiei.

Ştirea poate că ar fi trecut neobservată dacă în spatele echipei Suediei nu s-ar afla un antrenor sătmărean! E vorba de Adrian Pop –senior, fostul campion de la CS Satu Mare plecat în urmă cu 11 ani să antreneze la un club de lângă Goteborg.

Interesant e că Adrian Pop a revenit acum ca antrenor la Barcelona după ce în 1992 ca sportiv a reprezentat România şi CS Satu Mare la Jocurile Olimpice!

Povestea lui Adrian Pop în scrimă a început acum 40 de ani…

“Am ajuns la scrimă la o selecţie pentru că o colegă de a mea a mers şi ea. Eu n-am fost selectat din prima dar apoi tot am ajuns la antrenamentele doamnei Lengyel”, ne-a povestit Adrian Pop care la începutul carierei, timp de şapte ani, a tras la floretă şi abia apoi a ajuns la spadă sub comanda antrenorilor Lajos Vigula şi Csiszar Francisc.

După o carieră deosebită în ţară ce a culminat cu participarea la Olimpiada din 1992 de la Barcelona, Adrian Pop şi-a încercat în urmă cu 11 ani norocul în Suedia. A ajuns la Kungsbacka, un orăşel liniştit de lângă Goteborg prin intermediul unui prieten, Andras Borsodi.

“Aveau nevoie de un antrenor la club şi am dat probe două săptămâni. Au fost mulţumiţi de mine şi timp de doi am am alergat între clubul din Kungsbacka şi cel din Oerebro. La început mi-a fost greu până când am strâns mai mulţi copii la sală dar apoi au început să apară performanţele” a mărturisit Adrian Pop care se mândreşte că la doar doi ani de antrenorat în Suedia, la Naţionalele de juniori în finală au tras echipele de spadă de la cluburile pe care le-a pregătit chiar el.

“După doi ani am ales să rămân la clubul din Kungsbacka pentru că aveam o sală doar a noastră de pregătire şi condiţii mai bune. De 10 ani am avut mereu sportivi de ai mei ce au reprezentat Suedia la Europene sau Mondiale de cadeţi sau juniori. Iar anul trecut sportiva mea Linde Asa a luat bronzul la Mondialele de cadeţi şi apoi bronz la Olimpiada de Tineret şi la individual şi cu echipa.” se mândreşte antrenorul sătmărean.

La Naţionala de spadă senioare a Suediei a ajuns după ce două dintre componentele echipei, Emma Samuelsson şi Sanne Gars se pregătesc cu el la club.

“Ele m-au solicitat după ce antrenorul lor, un ucrainean a ieşit la pensie. Aşa că merg la Goteborg şi facem programul de pregătire împreună. “ a mai spus Adi Pop. Interesant e că lotul Suediei are parte de doar patru cantonamente de două zile în fiecare an. În rest sportivele se pregătesc la cluburi cu antrenorii lor. Iar Adrian Pop e plătit de Comitetul Olimpic din Suedia şi nu de Federaţia de Scrimă. În funcţie de performanţe şi de orele de pregătire pe care le petrece cu sportivele de la lot. “ Câştig cât să duc un trai decent. Sunt fericit aici pentru că îmi fac din plăcere meseria. Am familia mea aici, două fetiţe minunate de doi şi şase ani şi asta îmi dă siguranţă” a mai adăugat Adi Pop care deocamdată exclude ideea unei reveniri în România.

“Am fost întrebat dacă n-aş vrea să vin să antrenez din nou în România, poate chiar la lot. Chiar dacă mama e la Satu Mare şi am mulţi prieteni încă acasă, nu mă văd revenind prea curând în România” mai spune Adrian Pop care la cei 47 de ani ai săi îşi mai face timp pe lângă antrenorat şi pentru concursuri. Acesta mai trage încă în Suedia şi a câştigat împreună cu echipa masculină a clubului său ultimele două ediţii a Campionatelor Naţionale!

Despre foştii colegi şi elevi de la Satu Mare are numai cuvinte de laudă…

“Am apucat să lucrez şi cu Adrian Pop şi Adrian Szilagyi şi cu Amalia Tătăran. Mă bucur pentru rezultatele lor şi le doresc succes. România are o echipă puternică la spadă fete şi mă bucur că Simona şi Amalia confirmă şi cresc de la turneu la turneu. Sper să ne calificăm împreună, şi România şi Suedia la Jocurile Olimpice de la Rio” şi-a încheiat povestea antrenorul sătmărean care a adus echipa din Suedia printre trupele de top mondial la spadă feminin.

Previous articleDaniel Lung a ajuns la Chiajna
Next articleBIROCRAŢIA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Citește și...

MOBILIZARE. ÎMPREUNĂ PENTRU MEDICII SĂTMĂRENI, ÎMPREUNĂ PENTRU VIAȚĂ

Membri Asociației Uniți pentru Satu Mare s-au mobilizat exemplar și până acum au reușit să adune fonduri pentru a ajuta medicii sătmăreni aflați în...

OFICIAL. Cadre Medicale de la AMBULANȚĂ, în IZOLARE. S-a intervenit la un CAZ SUSPECT de COVID-19

Mai multe cadre medicale ale Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare sunt, de ieri dimineață, în izolare la domiciliu. Informația a fost confirmată...

DOTĂRI. Echipamente MEDICALE de aproape 1,25 MILIOANE lei pentru SPITALELE din Satu Mare

  Echipamentele instituțiilor de sănătate ale Județului Satu Mare sunt completate cu aparaturi medicale indispensabile tratamentului pacienților infectați cu virusul COVID-19! Valoarea totală a investiției...

OPINIE DE GAZETAR. DUMITRU ȚIMERMAN. Ajutoarele umanitare și Ideile generoase luptă  împotriva noului coronavirus

Starea de necesitate provocată de coronavirus a reușit să unească românii de pretutindeni sub cupola altruismului ( altruism : Dispoziția de a acționa dezinteresat,...

ANUNȚ IMPORTANT cu privire la TAXELE și IMPOZITELE locale

Primăria Municipiului Satu Mare informează sătmărenii despre faptul că toate serviciile de plată a taxelor și impozitelor locale sunt disponibile numai online. Pentru protejarea...