More

    O nouă lege a finanţării partidelor

    PSD şi PNL şi-au dat mâna şi au votat în Parlament, cu majoritate covârşitoare, noua lege a finanţării partidelor şi campaniilor electorale. Principala noutate a legii, aşa cum apare în forma trimisă spre promulgare preşedintelui Klaus Iohannis, constă în faptul că şi campaniile electorale vor fi finanţate de la bugetul de stat. Însă cu respectarea anumitor condiţii. Astfel, sumele cheltuite de un anume partid în campanie vor fi returnate de stat, dacă formaţiunea a obţinut cel puţin 3% din voturi, dar şi numai dacă facturile şi actele depuse de partid nu ridică suspiciuni din partea Autorităţii Electorale Permanente, care urmează să acţioneze ca autoritate de control fiscal.

    O altă noutate este faptul că partidele şi statul se pot împrumuta de la persoane fizice şi juridice pentru a-şi achita cheltuielile de campanie, printr-un act simplu încheiat în faţa notarului. Politicienii suţin că aceste împrumuturi transparente, care urmează să fie returnate din banii statului, elimină posibilitatea fraudei. Specialiştii au atras însă atenţia asupra atribuţiunilor suplimentare de control care va supraaglomera Autoritatea Electorală Permanentă, dar şi asupra credibilităţii unui simplu act notarial.

    Mai mult, Comisia comună de control parlamentar, care s-a ocupat de elaborarea legii, a recunoscut că nu s-a făcut nicio estimare privitoare la sumele care ar putea fi decontate din bugetul de stat.

    Printre alte noutăţi, legea de finanţare a partidelor politice introduce şi posibilitatea finanţării campaniilor electorale de cetăţeni străini, dacă sunt cetăţeni ai statelor Uniunii Europene şi au domiciliul în România, dar şi calitatea de membru în partidul pe care îl susţin. În acelaşi timp, partidele sunt obligate să declare la Autoritatea Electorală Permanentă numărul materialelor de propagandă, precum afişele. Au fost eliminate însă obiectele precum pixurile, găleţile şi alte bunuri care ar putea fi considerate mită electorală. De asemenea, legea prevede inclusiv dimensiunile afişelor electorale – 500 de milimetri pentru o latură, respectiv 300 de milimetri pentru cealaltă.

    În legătură cu forma finală a noii legi de finanţare a partidelor şi a campaniilor electorale urmează, desigur, să-şi precizeze punctul de vedere preşedintele Iohannis. Dar, oricum, experţii anticorupţie afirmă că alegerile ne-ar putea costa 1,9 miliarde de lei, cam cât bugetul Ministerului Sănătăţii pe anul trecut. Astfel că ideea unor alegeri anticipate de orice fel ar reprezenta, pe lângă toate cele, şi o risipă de bani care se pot oricând cheltui mai cu folos.

    ȘTIRI RECENT ADĂUGATE