More  Contrabanda lasă Cămârzana fără primar

  - Advertisement -

  Untitled-1

  Comuna Cămârzana a rămas fără primar, după ce fostul edil şef a fost condamnat definitiv la trei ani de închisoare cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunilor de contrabandă cu țigări și constituire de grup infracțional organizat. Prefectura a emis un ordin de încetare a mandatului de primar, atribuţiile fiind preluate de viceprimarul comunei Cămârzana.

  Vasile Bâle a candidat în 2012 din partea PNL, deşi cu un an înainte fusese prins de DIICOT în timp ce, împreună cu alţi trei complici, încercase să introducă în ţară, peste fâşia verde, 12.000 de pachete de ţigări ucrainene. Bâle a intrat în atenţia presei tabloide cu nunta fastuoasă pe care i-a organizat-o fetei sale în august 2012, nuntă care a costat peste 100.000 de euro şi la care au fost invitate peste 1.500 de persoane.

  Prins cu ţigările lângă fâşie
  Fostul primar Vasile Bâle era membrul uneia dintre cele mai importante grupări de contrabandişti din zona Oaşului. Gruparea a fost destructurată în cursul anului 2011 de către procurorii DIICOT. Alături de Vasile Bâle, din grupare mai făceau parte Vasile Sorin Zimbru, Laszlo Joszef Fuzi și Ioan Orosz. Potrivit rechizitoriului întocmit de procurorii DIICOT, Vasile Sorin Zimbru era cel care ţinea legătura cu contrabandiştii din Ucraina, iar Vasile Bâle, Laszlo Joszef Fuzi și Ioan Orosz aveau ca sarcină preluarea ţigărilor ucrainene din zona fâşiei de frontieră,  transportul în interiorul ţării şi comercializarea lor. În momentul în care au fost prinşi de oamenii legii, membrii grupării încercau să introducă în ţară 12.000 de pachete de ţigări ucrainene.

  Un contrabandist la primărie
  Faptul că avea dosar penal nu l-a împiedicat pe Vasile Bâle să candideze în 2012, din partea PNL, la funcţia de primar al comunei Cămârzana. Din cauza ambiţiei lui Bâle, Cămârzana a fost singura comună din judeţul Satu Mare în care USL nu a avut un candidat comun. În cele din urmă, în pofida problemelor de ordin penal, Vasile Bâle a câştigat alegerile pentru funcţia de primar.

  Nuntă de 100.000 de euro
  La câteva luni după ce a devenit primar, Vasile Bâle a intrat în atenţia presei tabloide din România după ce i-a organizat fiicei sale o nuntă fastuoasă în august 2012, cu peste 1.500 de invitaţi. “Este prima nuntă în rândul copiilor mei, aşa că am vrut să răsune tot satul”, le-a declarat Vasile Bâle reporterilor CanCan. Potrivit sursei citate, rochia miresei și accesoriile au costat 10.000 de euro, iar costumul mirelui circa 3.000. Verighetele au conținut 150 de diamante, valorând 30.000 de euro. De asemenea, mireasa a primit cadou un ceas Cartier, în valoare de câteva zeci de mii de euro, ce conținea alte 48 de diamante. Costurile nunții au ajuns la nu mai puțin de 100.000 de euro, iar petrecerea a durat trei zile.

  Condamnat definitiv în aprilie
  Însă Vasile Bâle nu a mai ajuns să-şi ducă mandatul la final. În 2014, acesta a fost trimis în judecată, alături de complicii săi Vasile Sorin Zimbru, Laszlo Joszef Fuzi și Ioan Orosz, fiind acuzaţi de contrabandă cu țigări și constituire de grup infracțional organizat. Atât Tribunalul Satu Mare cât şi Curtea de Apel i-au condamnat pe toţi inculpaţii la câte trei ani de închisoare. Pedeapsa fostului primar Vasile Bâle a fost suspendată de instanţă. Sentinţa definitivă a fost pronunţată de Curtea de Apel Oradea în data de 2 aprilie 2015.

  Şi-a pierdut mandatul de primar în iunie
  În data de 24 iunie, Prefectura Satu Mare a emis un ordin de încetare a mandatului de primar al lui Vasile Bâle. “Ordinul a fost emis în 24 iunie 2015, în baza articolului 15 alineatul 2, litera e, coroborat cu prevederile articolului 16 din Legea 393/2004 privind statutul aleşilor locali. Atribuţiunile de primar i-au fost delegate viceprimarului Gheorghe Coste”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Prefecturii Satu Mare, Alin Puiu. Întrucât până la finalul mandatului este mai puţin de un an, nu vor fi organizate alegeri pentru funcţia de primar al comunei Cămârzana, care va fi condusă de viceprimarul Coste până la alegerile locale din 2016.

  Szasz Lorand  ULTIMELE ȘTIRI

  Latest Posts