More



    “Stranierii” CONTRAATACĂ în disputa cu “autohtonii”

    - Advertisement -

    stranierii

    Chiar dacă tensiunea din traficul rutier, generată de indisciplina unor şoferi aflaţi la bordul unor maşini înmatriculate în Occident, este mai actuală decât niciodată, chiar dacă unii sătmăreni sunt supăraţi de superioritatea afişată de unii “stranieri”, sătmărenii plecaţi la muncă în străinătate susţin că totul nu este decât o răutate gratuită. În schimb, aceştia susţin că aduc o contribuţie financiară evidentă la economia ţării. Unii susţin chiar că fără aportul lor financiar traiul celor rămaşi acasă ar fi afectat în mod negativ.

    Reacţie la gestul unei firme de telefonie mobilă
    După ce reprezentanţii unei firme de telefonie au afişat – pe internet – un mesaj prin care solicită să nu li se ceară “scheda” sau “ricarica”, stranierii reacţionează. De exemplu, Mariana Pop susţine că: “Şpagă ştiţi ce înseamnă…? ricarica (reîncărcare) de opt euro costă 450 de lei… Dragă (se invocă numele firmei de telefonie, n.red.) 450 este m-ai mult de 10 euro …hoţilor…ruşine, chiar dacă sunt analfabeţi oriunde în lume opt euro sunt opt euro, nu zece, inteligenţilor!”. De asemenea, Victoria Parlea o completează, declarând: “Păcat, comportaţi-vă frumos, pentru că şi noi suntem străini în Europa, iar aceştia înţeleg limba română şi nu refuză pe nimeni când cere o scheda sau ricarica”. Şi ca meniul să fie complet, Maria Toma Noşlăcan susţine: “Iar de (se invocă din nou numele unei firme de telefonie mobilă, n.red.) să nu mai vorbim….la ei euro are un curs valutar ieşit din comun”.

    Stranierii se plâng de discriminare
    Stranierii îi acuză pe autohtoni de faptul că sunt foarte contrariaţi de faptul că unii vorbesc în limba italiană, spre exemplu, dar nu sunt deranjaţi că în magazinele din Satu Mare clienţii sunt întrebaţi ce doresc în limba maghiară, considerând această atitudine o formă de discriminare. Concret, Aurica Toma spune că: “Suntem români, dar când intrăm în magazin prima dată ne salutaţi în maghiară şi după aia în română”, în timp ce Maria Toma Noşlăcan o completează, precizând că: “Sătmăreni se plâng? La majoritatea magazinelor prima data te întreabă în ungureşte ce dorești”. Tiberiu Pop are, pe de altă parte, un argument destul de interesant: “Deci, mor! Dar bine că weekend, fashion, quatro stagioni și multe altele – știți ce înseamnă”.

    Mitul banilor aduşi în ţară
    Unul dintre cele mai invocate argumente invocate în favoarea lor de către stranieri este cel al aportului financiar. “Nu vi rusine ipocriţilor? Ştiţi să-i bârfiţi, dar vă sare inima din piept când intră în magazinele voastre şi îi înţepaţi, că altfel nu sunteţi sănătoşi. Ia plangeţi-vă şi peste 2-3 luni: da nu de foame şi sărăcie”, este de părere Florin Fedorca. Curios este faptul că aici s-a folosit termenul de “magazinele voastre”, existând indiciul că, cel puţin Florin Fedorca, nu mai consideră că România este şi a lui.
    De asemenea, Ingrid Olah spune: “Să vă fie ruşine! În schimb, să vă bucuraţi că stranierii se întorc în ţară să îşi petreacă câteva zile cu familia şi să îşi cheltuie banii greu munciţi, iar voi faceţi figuri! Să vă fie ruşine!”
    În schimb, Anca Florina Tarţa a precizat, ca şi contraargument la mitul banilor aduşi în ţară, că: “Păcat că au uitat de unde au plecat şi au uitat limba maternă! Cred că dacă au bani pot să cumpere şi să facă tot”.

    Există şi echilibru între cele două părţi
    Sătmăreanul Christian Havrincea – unul dintre cei mai buni jurnalişti români din Occident, specializat pe Marea Britanie şi plecat de peste un deceniu din ţară – aduce un echilibru binevenit între cele două părţi “combatante”. “O fi ei stranieri, însă cei care se comportă astfel sunt la bază doar repetenți. Indiferent cât de superioare ar fi studiile pe care le-ai fi făcut în afara ţării, limba maternă rămâne singura pe care poți să o vorbești perfect (incluzându-i accentul). Dacă pare că ai uitat-o înseamnă ca nu ai știut-o niciodată. Unii reușesc sa fie nativi în două sau trei limbi. Acea categorie a stranierilor menționați în articol (este vorba despre articolul Război total între stranieri şi autohtoni, n.red.) e alcătuită aproape exclusiv din bufoni de prost gust. Nu trebuie să generalizăm. E supărător, aşa cum e atunci când un vestic consideră toţi românii hoți şi cerșetori, recent căzuți din copac”, este de părere Christian Havrincea – care este şi corespondentul special al Antena 3 în Regatul Unit.

    Apel la înţelegere?!
    Ancuţa Hotca lansează un apel la înţelegere din partea ambelor părţi. “Dacă locuiești în străinătate 11 luni pe an şi ești obligat să vorbeşti limba ţării în care trăieşti şi vi acasă o lună sau mai puțin pe an, nu credeţi că uneori din instinct sau din obişnuinţă, sau chiar fără să-ți dai seama poți să folosești cuvinte precum scheda sau ricarica sau altele? Dar asta nu înseamnă că ai uitat limba romană. Cred că ar trebui să fim mai înțelegători unii cu alții”, a conchis Ancuţa Hotca.

    foto: stranierii

    explicaţie foto: APEL. Stranierii susţin că nu ar trebui să se facă o generalizare în problema lipsei de bun-simţ



    ULTIMELE ȘTIRI

    Latest Posts

    O parcare…

    0